Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Tüfenkci, Suudi Ticaret Ve Sanayi Bakanı İle Bir Araya Geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Sanayi Bakanı Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah’ı ile görüştü.Bakan Tüfenkci, iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkileri görüşmek için, Tawfiq bin Fawzan...

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Sanayi Bakanı Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah’ı ile görüştü.
Bakan Tüfenkci, iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkileri görüşmek için, Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah ile bir araya geldi. Türkiye ili Suudi Arabistan arasında tarihi ve köklü işbirliğinin mevcut olduğunu söyleyen Bakan Tüfenkci, “Bundan sonrada hep yakın dayanışma içerisinde olacağız inşallah. Özellikle son yıllarda ortak siyasi irade ilişkilerimizi mükemmel bir seviyeye ulaştırmıştır. En önemlisi de halklarımızın birbirlerine olan yakınlıkları ve duydukları sevgi ve muhabbettir” diye konuştu.
Türkiye ile Suudi Arabistan ile birçok konuda benzer görüşlere sahip olduklarını ve bu ortak görüşlere sahip olunmasının bölgenin barışı ve kardeşliği için gerekli olduğunu ifade eden Tüfenkci şunları söyledi:
“Ülkelerimiz arasında tesis edilen stratejik işbirliği ve dayanışma siyasi açıdan da mükemmel seyreden ilişkilerimizle iki ülke arasında var olan ticari hacmimizi daha fazla arttırabiliriz. Özellikle ülkelerimiz arasındaki imzalanmış olan gümrük alanında karşılıklı idari gümrük yardım anlaşmasının iç onay süreci iki ülke bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bu sevindirici bir gelişmedir. Biz Dışişleri Bakanlığımızdan yürürlük tarihinin planını beklemekteyiz. Bu gümrük birliği alanında yapılan işbirliği ile iki ülke arasında hem teknik toplantılar hem de geliştirici toplantılar yapılmaktadır. Piyasa gözetimi, denetimi ve güvenliği bakımından işbirliği yapabiliriz. Kaçakçılık ile mücadele de işbirliği yapabiliriz. Bu ortak ticaret merkezlerimizi bir takım avantajlı ticaretin yapıldığı üstler haline getirerek hem kendi iç piyasamıza yönelik hem de üçüncü ülkelere yönelik pazarlama faaliyetlerini oluşturabiliriz. Bununla ilgili özellikle sahada ticaret yapan tüccarlarımızı, şirketlerimizi buluşturabiliriz. Ülkelerimiz arasında gerçekleştirecek her türlü görüşmenin mevcut ilişkilerimizi arttıracağına inanıyorum ve bu ziyaretinde ilişkilerimizi daha ileri seviyeye taşıyacağını düşünüyorum. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak görev ve yetki alanımız dahilinde her alanda Suudi Arabistan ile işbirliğine açık olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum."
Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Sanayi Bakanı Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah, Türkiye’de bulunduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, Türkiye ile Suudi Arabistan ile ilişkilerinin güçlendiğini söyledi. Suudi Arabistan olarak Türkiye ile olan mevcut ticareti arttırmak istediklerini vurgulayan Fawzan Al-Rabiah, “Esas itibari ile ihracatımız petrole dayalı ancak bizler petrol dışında da, tüketiciye yönelik ürünlerin ihracında ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Suudi Arabistan için en önemli ihraç ürünlerinden birisi hurma. Biz dünya hurma ihracatının yüzde 14’ünü gerçekleştirmekteyiz. Buna karşılık Türkiye’de her ne kadar Suudi Arabistan hurmalarına büyük talep olsa da hurma ihracatı konusunda biraz sıkıntımız var. Bununda sebebi uygulanan gümrük vergisinin yüzde 25 olması” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.