Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Özlü: "Ülkemizde çok daha güzel gelişmeler yaşanacağına inanıyorum"

Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi temel atma törenine katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “Hayırseverlerimizin daha fazla sorumluluk üstlenmeleriyle birlikte, ülkemizde...

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2016 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2016 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Özlü: "Ülkemizde çok daha güzel gelişmeler yaşanacağına inanıyorum"
Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi temel atma törenine katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “Hayırseverlerimizin daha fazla sorumluluk üstlenmeleriyle birlikte, ülkemizde çok daha güzel gelişmeler yaşanacağına inanıyorum” dedi.
Düzceli hayırsever Hacı Hidayet Türkseven tarafından yaptırılan Özel Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi temel atma töreni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Milletvekilleri Fevai Arslan, Ayşe Keşir ve davetlilerin katılımı ile yapıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, törende yaptığı konuşmasında temeli atılan tesisin hayırseverler için örnek olmasını istedi. Çok önemli bir eserin temelini atmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyen Özlü, “Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nin bir an önce tamamlanmasını diliyorum. Bu eğitim merkezini Düzce’mize kazandıran yetkililere ve hayırsever iş insanımız Hacı Hidayet Türkseven’e teşekkür ediyorum. Türkseven’in bu davranışının hali vakti yerinde olan tüm vatandaşlarımıza örnek olmasını temenni ediyorum. Çünkü hayırseverlerimizin daha fazla sorumluluk üstlenmeleriyle birlikte, ülkemizde çok daha güzel gelişmeler yaşanacağına inanıyorum” dedi.
“Devlet ve millet bütünleşti”
Türkiye’nin son yıllarda çok büyük bir değişim ve gelişim süreci yaşadığına dikkat çeken Bakan Özlü, bu başarının en temel sırrının devlet ve millet bütünleşmesinin yeniden sağlanması olduğunu vurguladı.
Özlü, her şeyi devletten bekleme anlayışını artık yavaş yavaş terk edildiğini belirterek, “Kamunun, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, hayırseverlerin, hâsılı toplumu oluşturan herkesin elini taşın altına koyduğu, sorumluluk üstlendiği bir dönem yaşıyoruz. İş dünyamızın sosyal sorumluluk projeleriyle ülkemizde çok önemli çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’nin dört bir tarafında, hayırsever iş insanlarımız tarafından yapılan, yaptırılan eserlerin yükseldiğini görüyoruz. İşte bugün temelini attığımız bu eğitim merkezi de bunun en güzel örneklerinden birisidir” diye konuştu.
“Nüfusumuz en büyük zenginlik kaynağımız”
Çok genç, büyük ve dinamik bir nüfusa sahip Türkiye’nin bu nüfusunun en büyük zenginlik kaynağı olduğunu işaret eden Bakan Faruk Özlü, “Bizim için her bir insanımız çok büyük bir önem ve değer taşıyor. Kaybedecek tek bir vatandaşımız bile bulunmuyor. Her bir insanımızın bu toplum için bir potansiyel taşıdığına ve bir değer üretebileceğine inanıyoruz. Siyasetimizin ve hizmet anlayışımızın temelinde insan yer alıyor. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ prensibiyle hareket ediyoruz. Bütün sosyal politikalarımız, insana ve topluma hizmeti, sosyal adaleti ve eşitliği esas alıyor. İnancımız, kültürel kodlarımız, tarihimiz de bize zaten bunu söylüyor, bunu telkin ediyor” şeklinde konuştu.
“Engelliler için pozitif ayrımcılık yapıyoruz”
“Vatandaşlarımız arasında, gerekçesi ne olursa olsun, asla ama asla ayrımcılık yapmıyoruz” diyen Özlü, “Ancak, engelli kardeşlerimiz için, gerektiğinde pozitif ayrımcılık yapıyoruz” dedi. Özlü, şöyle konuştu:
“Tüm vatandaşlarımız gibi, engelli vatandaşlarımızı da çok seviyoruz, onlara çok büyük bir değer veriyoruz. Onları sosyal ve ekonomik hayata daha fazla dahil etmek için gayret gösteriyoruz. Ayrımcılık yapmadık dedim ancak, engelli kardeşlerimiz için, gerektiğinde pozitif ayrımcılık yapıyoruz."
“Engelliler için ilklere imza attık”
Bakanlığa bağlı olan KOSGEB desteklerinde, girişimci olmak isteyen engellilere destekleme oranını yüzde 10 daha fazla uyguladıklarını söyleyen Bakan Özlü, “Bütün kamu kurumlarımızın hizmetlerinde benzer örnekler bulabilirsiniz. Bugüne kadar, engelli kardeşlerimizle ilgili istihdam, maaşların artırılması, bakım şartlarının iyileştirilmesi, ulaşılabilirlik ve sosyal hayata katılım gibi konularda birçok ilke imza attık” diye konuştu.
“Engellilerin eğitimi ayrı bir önem taşıyor”
Bütün bu çalışmaların içinde, engellilerin eğitimleriyle ilgili yaptıklarının da ayrı bir önem taşıdığına değinen Bakan Özlü, yapılan çalışmaları şöyle anlattı:
“Ulaşım sıkıntısı nedeniyle, hiçbir kardeşimizin okuldan ve eğitimden mahrum kalmasına gönlümüz razı değil. Bu nedenle, ücretsiz taşınan engelli öğrenci sayısını yaklaşık 80 bine çıkardık. Tüm eğitim kitaplarını görme engelli kardeşlerimiz için kabartma olarak bastık ve ücretsiz dağıttık. Ayrıca sesli kitap olarak da teminini sağladık.”
“Özel eğitim için engel oranını düşürdük”
Hükümet olarak önceliklerinin engellilerin normal okullarda eğitim almaları olduğuna dikkat çeken Özlü, “Ancak bazı kardeşlerimizle ilgili daha özel eğitim programlarına, daha özel eğitim kurumlarına da elbette ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle, özel eğitim kurumlarını yaygınlaştırdık. Özel eğitimden faydalanmak için gereken engel oranını düşürdük ve yaş sınırını da kaldırdık. İşte bugün, bütün bu açılardan çok önemli bir eğitim kurumunun temelini atıyoruz” dedi.
“Otizimli çocuklar faydalanacak”
Bakan Özlü, temeli atılan merkezde, özellikle otizm sorunu yaşayan çocuklara ve gençlere son derece kaliteli bir eğitim verileceğini vurgulayarak, “Onların sosyal hayatta daha etkin bir şekilde yer almalarını sağlayacak çalışmalar yapılacak” dedi.
“Biran önce tamamlanacak”
“Memnuniyetle ifade ediyorum ki bu merkez, Düzce’deki tüm otizmli kardeşlerimize, her iki öğrenciye bir öğretmen düşecek şekilde eğitim verebilecek” diyen Özlü, sözlerine şöyle devam etti:
"Elbette otizm dışında sorunları olan kardeşlerimiz de burada eğitim alabilecek. İşte bugün böyle güzel, böyle değerli bir eserin temelini atıyoruz. Otizmli kardeşlerimiz ve onların aileleri adına çok büyük bir mutluluk ve heyecan yaşıyoruz. İnşallah, temelini attığımız bu eğitim merkezini bir an önce tamamlayacağız ve hizmete sunacağız. Konuşmamın sonunda, bu eğitim merkezinin Düzce için hayırlı olmasını diliyorum.”
Vali Dağlı: “Yeni adımlar atmamız gerekiyor”
Törende konuşan Vali Zülkif Dağlı, bir çağrıda bulunarak Düzce’de bulunan bin 350 özel eğitime muhtaç çocuk için yeni adımlar atmak gerektiğini, hayırseverlerden destek beklediğini söyledi, il merkezinde yeni okullara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Temeli atılan projenin il için çok önemli olduğunu işaret eden Vali Dağlı, “4 yıldır bu öğrencilerimiz prefabrik bir binada eğitime devam etmeye çalışıyorlardı. Geçen yıl valiliğimizle yapılan protokolle çocuklarımızı bu durumdan kurtarmak için çok güzel bir adım atıldı. Beyaz Ay Derneği yöneticilerimiz ve eski Milletvekilimiz Lokman Ayva çok büyük rol oynadılar. Burada 377 öğrencimiz eğitim görüyordu, ancak ilimizde yaklaşık Bin 350 civarında özel eğitime muhtaç çocuğumuz var. Onlarla ilgili de yeni adımlar atmamız gerekiyor. Bu konuda hayırseverlerimizin desteğini bekliyoruz, yeni protokoller yapmayı düşünüyoruz” dedi.
“8 Okulda ikili eğitim yapılıyor”
Vali Dağlı, sınıf başına düşen öğrenci mevcudumuz 20 olmasına rağmen özellikle il merkezimizde 8 okulda hala ikili eğitime devam edildiğini belirterek, “İl merkezinde yeni okullara ihtiyacımız var. Bununla ilgili de yeni adımlar atıp Sayın bakanımızın desteği ile hayata geçirmek için canla başla uğraşacağız. Eğitim üzerinde durmamız gerektiğine inanıyorum ancak asıl hedefimizi iyi insan yetiştirmek olmalı. Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve Valilik proje ofisine çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle özel eğitimle ilgili bakanlıklara ve yardım kuruluşlarına projeler yapmaları için çağrıda bulunmak istiyorum. Biz ne kadar çok ulusal ve uluslar arası proje yaparsak İlimize o derece kaynak getirmemiz mümkün olacaktır” diye konuştu.
Lokman Ayva: “Eğitim görmezse sakatlığı beşe katlanıyor”
Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ise engelli eğitimine dikkat çekti, eğitim alan engelli bireylerin daha az sorun yaşadığını vurguladı. Ayva, “Veren el alan elden hayırlıdır. 2 meseleye temas etmek istiyorum. Birisi engelli çocukların eğitim süreci. İkincisi ise engelli çocuğun eğitilmesi halinde neler olacağı. Bir engelli çocuğu olan aile önce birbirini suçluyor. O arada çocuğun eğitimi kimsenin umurunda değil. Bir engelsiz çocuğun bile eğitim görmediğinde başına neler geleceğini biliyorsunuz. Ancak engelli bir çocuk eğitim görmezse sakatlık adeta beşe katlanıyor. İş bulamıyor, evlenemiyor, çünkü eğitimsiz. Eğitim almış olsaydı o problemler çıkmayacaktı” dedi.
Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, merkezin yapımına destek veren Hidayet Türkseven ve Beyaz Derneği ile kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek, “Güzel mekanlarda yaşayan insanların davranışları da o oranda güzelleşir. Otizmli meleklerimizin bu alanda bir an önce mutlu bir ortama kavuşmalarını diliyorum” dedi.
Türkseven: “Allah bana nasip etti”
Özel Eğitime, Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezine katkıda bulunan Hacı Hidayet Türkseven de projenin fikir aşamasını anlatırken, “Bir hayır yapmayı düşünüyordum. Allah buraya nasip etti” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ise dualarla Özel Eğitim İş Merkezinin temeli atıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.