Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bağımlılık Haline Dönüşen Teknoloji Tehlikeli Hal Alıyor

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Psikoloji bölümü Öğretim Görevlisi Klinik Psikolog Mehmet Dinç, son yıllarda giderek artan ve bağımlılık haline dönüşen teknolojinin tehlikeli bir hal almaya başladığını söyledi.Bagˆımlılığı,...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bağımlılık Haline Dönüşen Teknoloji Tehlikeli Hal Alıyor
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Psikoloji bölümü Öğretim Görevlisi Klinik Psikolog Mehmet Dinç, son yıllarda giderek artan ve bağımlılık haline dönüşen teknolojinin tehlikeli bir hal almaya başladığını söyledi.
Bagˆımlılığı, kis¸inin kullandıgˆı bir nesne veya yaptıgˆı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yas¸am sürememeye bas¸laması olarak açıklayan Klinik Psikolog Mehmet Dinç, “Günümüzde çogˆu bireyde gördügˆümüz internet ve teknoloji kullanım s¸ekli, bagˆımlılık tanımı ile örtüşmektedir. Eğer bir takım önlemlerle teknoloji ve internet kullanımına tedbir getirmezsek çağımızda her geçen gün artarak devam eden, teknolojik bağımlılığa yakalanmak pek mümkün bir hale geliyor. Teknolojinin, cep telefonları, tablet bilgisayarlarlar, dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlarla çok kolay bir biçimde ulaşılabiliyor oluşu, teknolojik bağımlılığa yakalanma riskini dahada arttırıyor. Bu noktada internet bagˆımlılıgˆını engellemek, dogˆru internet kullanımı için çocukluktan itibaren dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Dikkat ederken de çocukların teknoloji kullanımı ile ilgili en önemli soru, gelis¸imleri ile alakalı üç temel özelligˆin teknoloji kullanımıyla engellenip engellenmedigˆidir ki bunlar, çocugˆun toplumun yararlı bir üyesi olmaya hazırlanması, çocugˆun bireysel olarak kendi gelecegˆine hazırlanması ve çocugˆun zamanını degˆerlendiriyor olmasıdır. Teknoloji bu üç özelligˆe hizmet ettigˆi kadar ve oranda kullanılmadır” şeklinde konuştu.
TEKNOLOJİK BAĞIMLILIĞI ÖNLEMENİN İLK YOLU ÇOCUKLARDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
Teknoloji bağımlılığı ile ilgili yapılması gerekenleri maddeler halinde açıklayan Dinç, bağımlılığın önlenmesi için ilk adım olarak çocuklara bir takım alışkanlıkların yüklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çocuklarda bağımlılığın önlenmesi ve kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Dinç, şunları kaydetti:
“I·nternetin dilini ögˆrenin, I·nternette çocugˆunuzu kötüden koruyup iyiye yönlendirebilmeniz için öncelikle sizin onları bilmeniz gerekir. I·nterneti alırken kılıfını hazırlayın. Bilgisayar ve interneti alır almaz bilgisayarınıza zararlı sitelerden koruma programlarını yükleyin. I·nternet evinizin bas¸kös¸esinde olsun:I·nternet evin ortak kullanım alanlarında olmasına dikkat edin. Çocugˆunuz nerede bilin. Çocugˆunuzun dıs¸arıda nereye gittigˆini bildigˆiniz gibi bilgisayarda neler yaptıgˆını, internette hangi sitelere girdigˆini, playstation da hangi oyunları oynadıgˆını da bilmelisiniz. Zaman sınırlaması koyun, Çocugˆunuzun fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal gelis¸imi olumsuz etkilenmemesi için internet kullanmasına sınırlar getirin ve o sınırların ödev ya da proje hazırlama gibi makul sebepler olmaksızın as¸ılmasına izin vermeyin. I·nterneti paylas¸ın, I·nterneti zaman?zaman beraber kullanın ve bu kullanım süresini paylas¸ım haline dönüs¸türerek hem çocugˆunuzun bildiklerini sizinle paylas¸masını hem de sizin bildiklerinizi onunla paylas¸mayı sagˆlayın. Sagˆlıgˆını korumayı ögˆretin, Uzun süreli internet kullanımı bilinçsiz kullanım halinde bedensel (bas¸, göz, boyun, omuzlar, dirsekler, kollar, bilek, ön kol, el ve parmaklar, as¸agˆı sırt ve bel, yukarı sırt, kalça, bacak, diz, ayak ve ayak bileklerinde görülen sorunlar gibi) veya psikolojik (stres, sinirlilik, acelecilik gibi) boyutlu sagˆlık problemlerine yol açabilmektedir. Alternatif olus¸turun, Çocukların internette uzun süreli vakit geçirmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi s¸ehir hayatında yapabilecekleri digˆer aktivitelerin fazla olmamasından kaynaklanmaktadır. Kullanım sözles¸mesi yapın, I·nternet kullanımının kuralları ve s¸artları oldugˆunu çocuklarınıza anlatıp, dogˆru kullanım ?için bir internet kullanım sözles¸mesi hazırlayabilirsiniz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.