Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bafra’ya Tıbbi Bitkiler Parkı

Samsun’un Bafra ilçesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu tarafından "İbn-i Sina Tıbbi Bitkiler Parkı" kuruluyor.Bafra Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan tarafından hazırlanan proje kapsamında...

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2016 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2016 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Samsun’un Bafra ilçesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu tarafından "İbn-i Sina Tıbbi Bitkiler Parkı" kuruluyor.
Bafra Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan tarafından hazırlanan proje kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Şevket Aşçı Turizm Fakültesine ait alanda Tıbbi Bitkiler Bölümü öğrencileri için İbn-i Sina Tıbbi Bitkiler Parkı oluşturuluyor.
Bafra Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Karadeniz Bölgesi’nde İbn-i Sina Tıbbi Bitkiler Parkı oluşturma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Bu parkı kurmalarındaki temel amaçlarının öğrencilere uygulama alanı ve Karadeniz Bölgesi’ndeki tıbbı ve aromatik bitkilerin envanterlerini çıkartarak burada bir üretim alanı oluşturmak olduğunu belirten Ayan, “Yaklaşık 2 sene önce başlamış olduğumuz bu alanda öğrencilerimizle üniversitemizin yereldeki yöneticilerinin katkılarıyla bu alanı oluşturup geliştirmeye çalışıyoruz. Şimdilik bu alanda 80’e yakın çalı ve ağaç formunda tıbbi bitki ve 50’ye yakında fide formunda tek yıllık bitkiler yetiştirmeyi çalışıyoruz. Bütün Karadeniz Bölgesi’nde tıbbi bitki ve onların envanterlerini ve numunelerini bu alana getirerek bu alanda çoğaltıp ve tarımda alternatif tıbbi ve aromatik bitki neler olabilir bunlarla ilgili araştırmalar ve çalışmalar yapmaktayız. Karadeniz Bölgesi’nde ve Türkiye’de çok az olan bu tip tıbbi bitkiler parkına Karadeniz’e kazandırmaktan çok mutluyuz. Bafra bu tıbbi ve aromatik bitkileri özellikle tütüne alternatif alanlarda yetiştirilmesiyle ilgili çalışma ve fizibilite içerisindeyiz. Aynı zamanda bu alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bu konuyla tıbbi bilgilerle ilgili çalışan çiftçilerimizin veya Tarım Bakanlığından destek alan çiftçilerimizin tohum, fide ve uygulama deneyimleri edinebilecekleri tohum alabilecekleri, fide alabilecekleri Tarım Bakanlığımızın ve çiftçilerimizin bir uygulama istasyonu haline gelecektir. Öğrencilerimizin yanında bölgedeki çiftçilerimizin tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili deneyimlerini arttırmak, bu konuyla ilgili uygulamalı eğitimleri geliştirmek ve araştırmalarımızı yapmak için bu alanı oluşturduk” dedi.
Bitkilerden parfüm elde edilmesi
İbn-i Sina Parkı’nda bazı atölye çalışmaları yaptıklarını belirten Ayan, “Bu atölye çalışmalarımızdan ilki fitoterapi uygulamaları olacak. Yine homeopati uygulamaları olacak. Krem yapımı yine destilasyon yöntemlerinin oluşturulması, bazı kozmetik özelliği olan bitkilerden parfüm elde edilmesi gibi uygulamalı atölye çalışma alanı aynı zamanda bu alan. Tıbbi Bitkiler Bölümü öğrencilerimizle birlikte bu atölye çalışmalarımızı Türkiye’nin her tarafından konuyla ilgili uzmanlar getirerek uygulamalı atölye çalışmalarını bu alanda gerçekleştireceğiz. İbn-i Sina Tıbbi Bitkiler Parkı’nın Ondokuz Mayıs Üniversitemize ve Karadeniz Bölgesine hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.