Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ayasofya’da Bayram Namazı Kılmak İçin Hukuk Mücadelesi

Ayasofya’nın ibadete açılması için hukuk mücadelesi başlatan Bursalı emekli öğretmen, bireysel başvuru hakkını kullanıp Anayasa Mahkemesi’ne müracat etti. Ancak Anayasa Mahkemesi, Danıştay kararlarıyla ilgili kendisine belgeler ulaşmadığı...

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2016 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2016 09:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ayasofya’da Bayram Namazı Kılmak İçin Hukuk Mücadelesi
Ayasofya’nın ibadete açılması için hukuk mücadelesi başlatan Bursalı emekli öğretmen, bireysel başvuru hakkını kullanıp Anayasa Mahkemesi’ne müracat etti. Ancak Anayasa Mahkemesi, Danıştay kararlarıyla ilgili kendisine belgeler ulaşmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddetti. Bu belgeleri Bursa’daki yerel mahkeme kanalıyla gönderdiğini söyleyen İsmail Kandemir, Anayasa Mahkemesi’nin kararını yeniden gözden geçirmesini istiyor.
MÜZE KARARI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMADI
12 yıldır Ayasofya için hukuk mücadelesi sürdürdüğünü ifade eden 71 yaşındaki İsmail Kandemir, ilk müracatını Başbakanlığa yaptığını hatırlatarak, “Başbakanlıktan cevap gelmedi. Bunun üzerine Ayasofya’nın müze yapılmasına ilişkin 24.11.1934 tarih 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu kararının, Resmi Gazete’de yayınlanmaması ve burasının vakıf olması sebebiyle Danıştay’a dava açtım. Danıştay, “Ayasofya 1985 yılında müze oldu” diyerek davayı reddetti. Ancak Danıştay bana 1985 yılındaki kararla ilgili de belge vermedi. Bunun üzerine bireysel hakkımı kullanarak Anayasa Mahkemesi’ne müracaat ettim” dedi.
BELGE ANAYASA MAHKEMESİ’NE ULAŞMADI
Anayasa Mahkemesi’nin kendisinden Danıştay’daki davayla ilgili belge istediğini anlatan Kandemir, “Bu belgeleri 11 Aralık 2015 günü Bursa 1.İdare Mahkemesi kanalıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderdim. Ancak bu evraklar UYAP sistemi vasıtasıyla Anayasa Mahkemesi’ne ulaşmamış. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi aleyhte karar verdi. Ben evrakları gönderdiğime dair ispatı mahkemeye tekrar sundum. Çünkü bu konuda elimde ilgili kayıtlar ve evrakların suretleri mevcuttur” diye konuştu.
ANAYASA MAHKEMESİ YENİDEN GÖRÜŞMELİ
Anayasa Mahkemesi’nden karar düzeltme talebinde bulunduğuna işaret eden Kandemir, “Burası Türk Milleti ve İslam Alemi adına çok önemli bir sembol. Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u feth edince o günkü Ortodoks Patriğine, Ayasofya’nın maddi değerini vererek satın aldı. Daha sonra vakfiyesini oluşturarak kıyamete kadar cami olarak kullanılması için vakfetti. Şahsi vakfı olarak Ayasofya’nın vakfiyesi de mevcuttur. Şu anda ibadet edilmemesi ile alakalı olarak gerekçe gösterilen müze yapılmasına ilişkin kararnamenin iptaliyle ilgili de davalarım var. Rum Ortadokslar Trabzon’da, Ermeniler Van’da eski kiliselerinde ayin yapıyorlar. Ben de Müslümanların Ayasofya’da yılda bir defa bayram namazı kılmasını istiyorum. Hukuk mücadelemi Ayasofya Cami olana kadar sürdüreceğim” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.