Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avrupa’nın En Büyük Sinagogunda ’İstiklal Marşı’ Sürprizi

Edirne’de Vakıflar Haftası kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Türk Musevi Cemaati işbirliğinde Edirne Büyük Sinagogu’nda konser düzenlendi. Geceye dünyaca ünlü ‘Klezmer Kralı’ olarak anılan 80 yaşındaki klarnet virtüözü...

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2016 23:23
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2016 23:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avrupa’nın En Büyük Sinagogunda ’İstiklal Marşı’ Sürprizi
Edirne’de Vakıflar Haftası kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Türk Musevi Cemaati işbirliğinde Edirne Büyük Sinagogu’nda konser düzenlendi. Geceye dünyaca ünlü ‘Klezmer Kralı’ olarak anılan 80 yaşındaki klarnet virtüözü Giora Feidman’ın İstiklal Marşı jesti damgasını vurdu.
Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük sinagogu olan ve geçtiğimiz yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Edirne Büyük Sinagogu’nda Türk Musevi Cemaati tarafından düzenlenen konserde, Türk klarnet sanatçısı Serkan Çağrı’ya New York’ta “Klezmer Kralı” olarak tanınan klarnetin duayeni, Yahudi müziğinin dünyadaki bir numaralı icracısı Giora Feidman eşlik etti. Konser öncesi yaptığı konuşmada konserin gelirinin bir bölümünün Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı’na bağışlanacağını söyleyen Edirne Büyük Sinagogu Platform Başkanı Silviyo Ovedya, “Son günlerde ülkemizin Güneydoğu’sunda tüm güvenlik güçlerimizin ve görevlilerimizin ülkemizi korumak için amansız bir mücadele içindeyken son günlerde vermiş olduğumuz şehitler bizleri derinden üzmektedir” ifadelerini kullandı.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK SİNAGOGUNDA ’İSTİKLAL MARŞI’ JESTİ
Katılımın oldukça yoğun olduğu konserde, New York’ta “Klezmer Kralı” olarak tanınan Giora Feidman ve Serkan Çağrı’nın klarnetinden dökülen tınılar katılımcıları adet mest etti. Türk klarnet sanatçısı Serkan Çağrı’nın performansının ardından sahneye çıkan 80 yaşındaki dünyaca ünlü klarnet virtüözü Feidman’ın İstiklal Marşı’nı seslendirmesiyle birlikte sinagog içerisinde bulunan tüm katılımcılar ayağa kalktı. İstiklal Marşı sürprizi ile büyük alkış toplayan Feidman, “Bugün benim için burada herhangi bir kategori, din ve ırk gözetmeden hepimiz birlikteyiz ve biz tek bir aileyiz” dedi.
“BÜYÜK SİNAGOG BU MAHİYETTE ORGANİZASYONLARA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA DEVAM EDECEK”
Konser sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bu mahiyetteki etkinliklerin Edirne Büyük Sinagogu’nda devam edeceğini müjdeleyerek, “Bu mekan bu anlamda yapılacak olan konserlere veya başka etkinliklere ev sahipliği yapmasını umuyoruz ve bu yönde de gayretimiz var” şeklinde konuştu.
“DİYARBAKIR’DA RESTORASYONLAR RAMAZAN AYINA KADAR BAŞLAYACAK”
Ertem, Diyarbakır’da yaşanan bombalı terör saldırılarının ardından birçok vakıf eserinin tahrip olduğunu hatırlatarak, “Bunlardan iki tane Ermeni kilisesi ve çok sayıda camimiz de tahrip oldu. Şimdi hemen sanıyorum ki Ramazan ayına kadar bu eserlerin restorasyonu için çalışmalara başlayacağız. Ama ne yazık ki birileri dediğim gibi işte devlet orayı kamulaştıracak diye bir yaygara kopardı ve o yaygaralara inanan ne yazık ki akıl fukaraları insanlar oldu” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.