Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ateş savaşçıları üslerine geri döndü

Son 5 aydır bölgede; Antalya, Bodrum, Adana ve İzmir’de bin 944 sorti yaparak 417 yangına müdahale eden CL-215 yangın uçakları Ankara’daki üslerine geri döndü. Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan, "Türkiye’nin 4-5 yerinde...

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2016 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Son 5 aydır bölgede; Antalya, Bodrum, Adana ve İzmir’de bin 944 sorti yaparak 417 yangına müdahale eden CL-215 yangın uçakları Ankara’daki üslerine geri döndü. Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan, "Türkiye’nin 4-5 yerinde 24 saat görev başında olan arkadaşlarımızın gösterdikleri özveriyi ve gayreti yakından takip ettim, bu sene hiçbir aksaklık olmadan, hiçbir cezaya girmeden, hiçbir uçağımızın bakım ve faaliyetlerinin aksamadan yürümüş olması beni son derece memnun etmiştir" dedi.
5 ay boyunca 782 saat uçuş yaparak büyük bir başarıya imza atan Ateş Savaşçıları Türk Hava Kurumu Türkkuşu Tesisleri’ndeki CL-215 Hangarı’na döndü. 2016 yılı yangın söndürme operasyonlarında yer alan Orman Genel Müdürlüğü ve CL-215 pilotlarına teşekkür belgeleri Hangar’da düzenlenen törenle takdim edildi.
Törende konuşan, Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Kürşat Atılgan, Türk Hava Kurumu’nun bu işi 8 senedir yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
"Ancak bu sene Orman Genel Müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımızdan aldığım geri besleme bilgilerine göre, 8 senenin en düzenli, en başarılı yılı olduğunu söylediler bu da beni son derece memnun etti. En değerli varlıklarımızın başında ormanlarımız geliyor. Dolayısıyla bu varlıklarımızın korunmasında Türk Hava Kurumu ailesi olarak böyle bir mücadelenin içinde bulunmak beni ziyadesiyle mutlu ediyor ve bu işin savaşını veren arkadaşlarımıza da ulvi ve hayırlı bir iş yaptıklarını belirtmek isterim. Yapılan mücadelede yer alan herkes bir ibadet gibi yaptığı işten keyif almalıdır aynı zamanda bir ibadet gibidir. 2007 veya 2008 orman yangınlarının çok yoğun olduğu bir dönemde Sayın Veysel Eroğlu, Meclis’te bir soru önergesiyle ciddi bir şekilde tartışma başlattı. O dönemde ben de Meclis’teydim. Sonuçta söz alarak söylediğim şeyler şunlardı: ’Burada bu yangınlar neden çıkıyor? Niye doğru dürüst mücadele edilmiyor? gibi yapılacak konuşmaların ormanlarımızın gelecekte heder olmaması için çok büyük bir anlamı yok. Bunun dünyadaki en önemli savaş aracı havadan ve karadan bir bütün olarak yapılan bir mücadeledir. Dolayısıyla Türkiye’nin yapması gereken şey; bu konsepte uygun olarak ormanlarımızla, ormanlarımızdaki yangınlarla mücadele edecek bir konsepti belirleyip o doğrultuda hareket etmektir’ deyince Bakanımız da biraz rahatladı ve ’doğru olan budur’ dedi ve ilk aşamada da 1-2 ay sonra Antalya’da ’Orman Yangınlarıyla Mücadele’ sempozyumu düzenledi. O günden bugüne Türkiye, ormanlarını korumakla ilgili yürüttüğü mücadelede dünyanın en ön saflarındaki ülkelerinden biri oldu."
"Helikopterle mücadeleye de adayız"
Türk hava Kurumu’nun bu işin içinde bulunmaktan mutlu olduğunu söyleyen Atılgan, "Ülkemiz adına da bir şeyler yapmış olmaktan ayrıca kıvanç duyuyoruz. Orman Genel Müdürlüğü’nün son yıllardaki gerek orman yangınlarına karşı mücadelesi gerekse ülkedeki birçok alanı ormanlık hale getirmesi noktasındaki çalışmaları takdire şayandır ve dünyada örnek alınacak bir çalışmadır. Bu konudaki istatistikleri çok yakından takip ediyorum, yani her yıl diyelim ki 10 dönüm yer yanıyor buna karşılık 100 dönüm yer gibi, bire on gibi, bire yirmi gibi alanları Orman Genel Müdürlüğü ormanlık hale getiriyor bu da ülkeyi 30-40 yıl sonra çok daha yeşil, çok daha ormanlık bir şekile dönüşmesini sağlayacağına inanıyorum. Türkiye çok mesafe katetmiştir bu alanda. Türkiye’nin 4-5 yerinde 24 saat görev başında olan arkadaşlarımızın gösterdikleri özveriyi ve gayreti yakından takip ettim, bu sene hiçbir aksaklık olmadan, hiçbir cezaya girmeden, hiçbir uçağımızın bakım ve faaliyetlerinin aksamadan yürümüş olması da beni son derece memnun etmiştir. İnşallah önümüzdeki süreçte Orman Genel Müdürlüğü’nün kendi helikopterleriyle de yapacağı bu mücadelede üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki ay ihaleye çıkacak olan ’Helikopterle Mücadele’ aşamasında da bütün çalışmalarımızı bitirdik. Türk Hava Kurumu olarak helikopterle olan mücadeleye de aday olduğumuzu bildirmek isterim. Çalışmalarımız son aşamasına geldi, inşallah o işi de biz yükleneceğiz ve daha düzenli, daha güzel bir şekilde uçaklarıyla, helikopteriyle ve karadan mücadele unsurlarıyla ormanlarımızı korumaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Orman Genel Müdürlüğü Havacılık Şube Daire Başkan Yardımcısı İlhami Aydın ise, "Bu sene Türk hava Kurumumuzla beraber 5 tane uçakla, 24 tane kiralık helikopter ve idaremize ait 9 tane yangın söndürme helikopteriyle bu seneyi de kazasız belasız bir şekilde bitirdik. Genel Müdürlüğümüz, 2023 yılında kendi helikopterleriyle yangın söndürme işini yapmaya çalışacaktır" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.