Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Astana günleri Keçiören’de

Keçiören Belediyesi’nin ünlü Kazak Şair Suyinbay Aronulı ve Kazakistan’ın sembol isimlerinden Cambıl Cabayev adına düzenlediği anma programına Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2018 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2018 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Keçiören Belediyesi’nin ünlü Kazak Şair Suyinbay Aronulı ve Kazakistan’ın sembol isimlerinden Cambıl Cabayev adına düzenlediği anma programına Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da katıldı.

Astana Günleri 20. Yıl kutlamaları kapsamında Kazak Şair Suyinbay Aronulı adına inşa edilen parkta düzenlenen anma programına ev sahibi Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın yanı sıra, Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Aktöbe Şehri Vali Yardımcısı Kuandyk Kasymov, Almatı Eyaleti Cambıl İlçesi Karasu Kasabası Valisi Ashat Ötepov, Almatı Eyaleti Cambıl İlçesi Meclis Sekreteri Sayat Zhuryn, Cambıl Vakfı Başkanı Manarbek İzbasar, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı Yahya Akengin, Kazakistan’dan gelen siyasetçiler, akademisyenler, sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.

Kazakistan’dan gelen sanatçıların ve halk oyunları ekibinin gösterisi ile başlayan programda konuşan Mustafa Ak, Suyinbay Aronulı ve öğrencisi Cambıl Cabayev’in sadece Kazakistan’ın değil Türk dünyasının değerleri olduğuna dikkat çekerek, “Bu iki değerli ozan, hakkı ve hakikati söylemişlerdir, gönüllerimize taht kuran güzel deyişler ortaya koymuş, ümmetin birliğini savunmuşlardır. Jambıl Belediyesi ile ortaklaşa bu ismi yaşatıyoruz, bu çalışmamız iki ülke arasındaki dostluğun güçlenmesine vesile olmuştur. Yerel yönetimler olarak iki ülke ilişkilerine katkı sunmaya devam edeceğiz. Kazakistan’ın değerli Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan arasındaki dostluk halklar arasında da devam ediyor, Türk dünyası ile kurduğumuz dostluklar geleceğimiz için de önem arz ediyor.” diye konuştu.

Başkan Ak Türk dünyasında bir marka

Büyükelçi Abzal Saparbekuly ise, Türk dünyasının manevi değerlerine sahip çıktığı için Başkan Ak’a şükranlarını sunarak, “Mübarek Ramazan ayında Suyinbay Aronulı’nın öğrencisi Cambıl Cabayev’in anısına dua ettik, artık her Ramazan’da Kazakistan’dan gelen konuklar burada buluşuyor. Bu etkinlik hem manevi açıdan hem de iki ülkenin kültür, sanat ve iş birliğini geliştirmesi açısından önemli bir hale geldi. Başkan Ak Türk dünyası ile ilişkilerin geliştirilmesinde bir marka Burası küçük bir dış işleri bakanlığı oldu Ramazan’da soydaşlarımız ve kardeşlerimiz Keçiören’de Uluslararası Ramazan Etkinliklerinde buluşuyor. Gaspıralı’nın dediği gibi fikirde, işte ve dilde birlik noktasında Sayın Mustafa Ak’ın önemli ve büyük desteğini görüyoruz.” dedi.

Keçiören’in adı Kazakistan’da

Almatı Eyaleti Cambıl İlçesi Meclis Sekreteri Sayat Zhuryn’un Cambıl İlçesinin merkezi Uzunağaç’ta Keçiören isminin bir sokağa verildiğini söylemesi de büyük alkış alırken Başkan Ak’ı Kazakistan’da bunun için gerçekleştirilecek törene davet etti.

Aktöbe Şehri Vali Yardımcısı Kuandyk Kasymov Kazakistan ile Türkiye ilişkilerinin gücüne işaret etti.

Cambıl Vakfı Başkanı Manarbek İzbasar da Jambıl Jabayev’ın Kazakistan için önemine değinerek, “Atışma ustasının büyük şairidir, kendisinden sonra gelenlere de yol gösterdi. Ünlü Kazak Şair Suyinbay Aronulı’den öğrendiği şairlik geleneğini devam ettirmiş, bu geleneksel söz sanatının diri kalmasını sağlamıştır. Dünyada örneği olmayan bir şeyi yaptı Keçiören Belediyesi Ustanın adını parkta, öğrencisinin adını da o parkın bulunduğu sokakta yaşatıyor. ” diye konuştu.

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı Yahya Akengin gönül, kültür dünyası olan Türk dünyasına hizmet eden Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’a teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından Cambıl Cabayev’in hayatına ilişkin bilgilendirme tabelası yerleştirilirken Suyinbay Aronulı anıtına da çelenk bırakıldı. Programda ayrıca Başkan Ak’a Kazak çapanı hediye edildi.

Ihlamur Kasrı’ında Astana’nın başkent oluşunun 20. Yılına özel düzenlenen çalıştaya ise Kazakistan’dan gelen protokolün yanı sıra Kazakistan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, Ahmet Yesevi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız, Ekoavrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren katıldı. Çalıştay sonunda Başkan Ak ile Aktöbe Şehri Vali Yardımcısı Kuandyk Kasymov arasında iş birliği protokolü imzalandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.