Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asırlık Gelenek Yeniden Başlatıldı

Bursa’nın ticaret ve alışveriş vitrini olan Kapalıçarşı esnafı, ahilik geleneğini yaşatmak için sabahları çarşıdaki iş yerlerini dualar eşliğinde açıyor. Her Pazartesi günü yeniden başlatılan uygulama ile 700 yıllık gelenek canlandırılacak....

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2016 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2016 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’nın ticaret ve alışveriş vitrini olan Kapalıçarşı esnafı, ahilik geleneğini yaşatmak için sabahları çarşıdaki iş yerlerini dualar eşliğinde açıyor. Her Pazartesi günü yeniden başlatılan uygulama ile 700 yıllık gelenek canlandırılacak. Bugünkü ilk duayı ise Bursa Müftüsü Prof Mehmet Emin Ay yaptı.
Geçmişte alışveriş ve ticaretin nabzının attığı Ulucami’nin arka tarafındaki Kapalıçarşı ve Bedesten günümüzde de tüm zenginliği ve canlılığı ile hizmet vermeye devam ediyor. Yüzlerce yıllık ahilik geleneğini yaşatmak için sabahları çarşıdaki iş yerlerine gelen esnaf, bol, bereketli, kazasız, belasız ve hayırlı kazanç temennisiyle yapılan dualara hep birlikte ’amin’ diyor. Günümüzde de asırlık geleneklerin yaşatılmasına özen gösterdiklerini belirten Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Özyıldırım, “Yıllardır bizimde projelerimizden bir tanesi de buydu. Gerçekten ecdadımızın dualarla sabah namazından sonra açtığı bereket ve hayır dualarını tekrar edelim sürdürelim istedik. Topluca bir dua yapma arzusundaydık. Her dükkan açılırken her esnafımız besmelesini çekerek duasını yaparak dükkanına giriyordu. Ama topluca bir duayı çarşıların ve hanların epeydir düşünüyorduk. Müftülük ile bu konuyu konuştuğumuzda bize dua hazırlayabileceklerini söylediler. Şimdi onu hep birlikte okuyacağız. Bu duayı her hafta başında yapacağız. Yaptığımız bu duayı da merkezi sistem ile tüm çarşıya gerçekleştirmiş olacağız. Çarşı esnafımızda dükkanların başında bu duaya iştirak etmiş olacak. Ümit ediyoruz ki duanın bereketi çarşımıza fazlasıyla yansıyacaktır” diye konuştu.
Ecdadın hanları çarşıları yaparken, en merkezi yerine ise dua kapıları ve dua kubbelerinin yaptığını hatırlatan Özyıldırım, “Ecdadımız buralarda toplu dualarını gerçekleştirirlermiş. Bugün örnekleri Kırklareli, Edirne, Şanlıurfa, Elazığ ve Kahramanmaraş’ta var. Bizde bunun Bursa’da başlatmış olduk. Ümit ediyorum ki diğer çarşılarımız ve ilçelerimizdeki çarşılarımız da bu geleneğe riayet edeceklerdir. Doğru bir iş yaptığımıza inanıyorum” dedi.
Uzun Çarşı ve Koza Han önünde toplanan esnaf, Bursa İl Müftüsü Mehmet Emin Ay tarafından yapılan duaya ‘amin’ dedi. Ay yaptığı duada şu ifadelere yer verdi:
“Allah’ım bizi komşuluk ve kulluk hakkını gözetenlerden eyle. Bize hayırlı ve bereketli ticaretle, helal yoldan rızk kazanmayı nasip eyle. Aziz vatanımızı her türlü felaket ve musibetlerden koru” Müftünün esnaflarla yaptığı duaya vatandaşlar da eşlik etti.
Daha sonra çarşı esnafı iş yerlerinde satışa başladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.