Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Araban Ovasındaki Verimli Topraklar Kuraklıktan Çatlıyor

Bölgenin tahıl ambarı Araban Ovası’nda yaşanan kuraklı nedeniyle toprakta derin yarıklar oluştu. Kuraklığın sürmesi halinde bölgedeki yüzde 90 oranında ürün kaybının oluşması bekleniyor.Araban ilçesine sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinde...

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2016 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2016 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Araban Ovasındaki Verimli Topraklar Kuraklıktan Çatlıyor
Bölgenin tahıl ambarı Araban Ovası’nda yaşanan kuraklı nedeniyle toprakta derin yarıklar oluştu. Kuraklığın sürmesi halinde bölgedeki yüzde 90 oranında ürün kaybının oluşması bekleniyor.
Araban ilçesine sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinde yağışların yetersizliği nedeniyle yaşanan kuraklık Araban Ovası’nda kuru tarım yapılan bölgelerdeki buğday, arpa ve nohut akili arazilerde yer yer derin çatlaklar oluştu. Araban Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri çatlakların derinliklerinin 15-20 santimetreye ulaştığını belirtirken, beklenen yağışların gerçekleşmemesi halinde ise topraktaki çatlakların daha da büyümesi ve ekili alanlardaki hububat üretiminin yüzde 90 kayba uğraması beklendiğini ifade etti.
Araban Ovası’ndaki kuru tarım yapılan ve kuraklığın vurduğu bölgelerden birisi olan Karacaören kırsal mahallesi Muhtarı Hasan Doğan, kuraklığın bölgedeki hububat üreten çiftçileri mağdur ettiğini belirtti. Beklenen yağışların düşmemesi halinde yüzde 90’a ulaşacak ürün kaybının çiftçinin mağduriyetini daha da arttıracağını ifade etti. 2008 yılında yaşanan kuraklıkta çiftçiye destek verildiğini vurgulayan Muhtar Doğan, “’Sonbahar, kış ve ilkbahar mevsiminde Araban İlçesinde yeterli yağışların yağmaması nedeniyle Araban Ovası’nda kuru tarım yapılan bölgelerden birisi olan Kracaören kırsal mahallesi çiftçileri olarak mağdur olduk. En son 2008 yılında yurt genelinde olduğu gibi Araban Ovası’nda da yaşanan kuraklık nedeniyle kuru tarım yapan çiftçilerimiz yine mağdur olmuştu. 2008 yılında Araban Ovası’nda yaşadığımız kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize Bakanlık tarafından destek verdi. Bu yıl yaşadığımız kuraklık 2008 yılında yaşadığımız kuraklıktan daha büyük ve ağır geçiyor. Çiftçilerimiz hububat ekimi yaparken tohum, gübre, tarım ilacı, mazot ile işçilik dahil tüm giderlerini hasat sonuna borçlanarak temin etti. Bu yıl yine Bakanlık tarafından kuraklık yüzünden mağdur olan Arabanlı çiftçilerimize destek verilip mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz” dedi.
Yaklaşık 60 bin dönüm buğday, 35 bin dönüm nohut ve 25 bin dönüm arpa olmak üzere toplam 120 bin dönüm hububat ekili olan Araban Ovası’nın kuru tarım yapılan alanın tamamında kuraklığın önemli derecede etkili olduğu bildirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.