Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya Müteahhitler Derneğinden denetim vurgusu

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, binaların, yaşama uygunluğu, işyeri güvenliği yönüyle, hem statik hem de elektrik, doğalgaz gibi hayati unsurlar açısından...

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2016 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2016 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, binaların, yaşama uygunluğu, işyeri güvenliği yönüyle, hem statik hem de elektrik, doğalgaz gibi hayati unsurlar açısından sık sık denetlenmesi gerektiğini belirterek, "Bu denetlemeye, kamu binaları, toplu yaşam alanları, otel, yurt ve okullardan başlanmalıdır" dedi.
Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, Adana’nın Aladağ ilçesinde kız öğrenci yurdunda 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği kazadan derin üzüntü duyduğunu kaydetti.
Bir yapıda sadece iskanı almış olmanın o yapı üzerindeki tüm denetimleri kaldırmak anlamına gelmemesi gerektiğine vurgu yapan Karataş, "Binalarımızın içinde oturulurken, yaşayan insanların malasef birbirlerinden haberleri yok. Dükkan katındaki işletmenin, işletmeye uygun olmayan statik yapılar üzerinde yaptığı veya yapacağı değişikliklerden haberdar olamazsınız. Biz buna çok rastladık. Örneğin, bir galeri dükkanı, içeriye araç koyamadığı için kolunun birini kesiyor. Bu diğer işletmeler içinde geçerli. Binanın taşıcı elemanlarına zarar veriliyor. O binada yaşayanların, kendi binalarından haberdar olamayabilirler" dedi.

"Her binaya kimlik"
Otomobillerin belirli periyotlarda bakımının yapılıp, denetlendiği gibi binaların da statik taşıyıcı materyallerinin en az 5 yılda bir kontrol edilmesi gerektiğini işaret eden Karataş, "Bu uygulama hayati bir önem taşır. O binanın yaşlılık hızı ve diğer özellikleri rapor altında tutulması gerekir. O binadan daire alacak kişilerinde, hangi yıldan sonra binanın yenileneceğini bilmesi gerekir. Her binanın bir kimliği olması gerekir. Ada, parseli, blok numarası bellidir. Asansörlere verilen önem nasıl, taşıyıcı elemanlarına vermezsiniz. Elektrik tesisatına vermezsiniz" diye konuştu.

"Toplu yaşam alanı binalar sık sık denetlenmeli"
4708 sayılı yasanın 1999 yılında çıktığını hatırlatan Karataş, "Bundan önceki dönemlerde malasef, hiçbir zaman yasalarla değildi. Beton dökülürken,demir donatılar bağlanırken rapor alınmıyordu. İnsiyatif işçi veya müteahhitteydi. İnsiyatif sadece teknik elemanda mühendiste olmak zorundadır. Müteahhitliğin yemini yoktur ama mühendisliğin vardır. Sadece üretimle değil, zaman zaman binanın yaşama uygunluğu, işyeri güvenliği yönüyle de hem statik hem de elektrik gibi hayati unsurlarında denetlenmesi gerekir. Bu denetlemeye, kamu binaları, toplu yaşam alanları, otel, yurt, okullardan başlanmalıdır. Özellikle kendi tedbirini alamayacak küçük çocukların yaşadıkları alanlar sık sık denetlenmelidir. Başımıza gelen bu olaydan ders çıkarmalıyız. Bu kapsamda arabadaki kontroller gibi, yapılarda da kontrol yapılmalıdır.Güven önemli ama kontrol daha önemlidir" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.