Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya Mermer, Doğal Taş Ve Teknolojileri Fuarı

Antalya Mermer, Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı açıldı. Fuara katılan Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu eski Bakan Kürşad Tüzmen, "Olan oldu bizim artık arakaya bakmadan ileri bakmamız lazım. Komşu ülkelerle ilişkileri düzeltmemiz...

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Mermer, Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı açıldı. Fuara katılan Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu eski Bakan Kürşad Tüzmen, "Olan oldu bizim artık arakaya bakmadan ileri bakmamız lazım. Komşu ülkelerle ilişkileri düzeltmemiz lazım. Türkiye, ticareti siyasetin önüne almak zorunda" dedi.
2’nci Antalya Mermer ile Doğal Taş Ürünleri Fuarı, Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, Antalya Valisi Muammer Türker, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Pyramids Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hashem, Pyramids Grup CEO’su Tolga Tezel ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Expo Center Fuar alanında başladı.
Sektörde alıcı heyetler ile firmaları bir araya getiren fuara Türk mermer sektöründen, Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Afrika’dan çok sayıda firma stant açarak ürünlerini sergiledi. 26- 29 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak fuarı yaklaşık 3 bin alım heyetinin ziyaret etmesin beklendiği bildirildi.
"TÜRKİYE, TİCARETİ SİYASETİN ÖNÜNE ALMAK ZORUNDA"
Açılışta konuşan Eski Bakan Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin bugün geldiği noktaya kolay ulaşmadığını belirterek, "Ancak bence bizim artık arkaya bakmadan olan oldu. Hataları ve sevaplarıyla ileri bakmak lazım. İhracat bir gönül işi, kalp işi. Birlikte çalışan, birlikte bir şeyleri paylaşmayı gerektirir. Biz hemen komşu çevre ülkelerle ilişkilerimizi eskisinden daha iyi konuma getirmek zorundayız. Bu bütün sektörler için geçerli. Türkiye, artık ticareti siyasetin önüne almak zorunda. Bütün ihracat artışının esas sırrı budur. Komşu ülkelerle ticareti ön plana alarak çalıştık. O dönemde öyle çalıştık. Şimdi son dönemde dış politika ağır bastı. Yaşanan sıkıntıları arkada bırakıp çalışmalıyız" dedi.
"CARİ AÇIK KAPANIYOR, TÜRKİYE BÜYÜYOR"
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ise, rakamlarda Türkiye’de bir büyümenin olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"2015 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüdü. 2015 yılında aile harcamaları yüzde 18.8 artarak 17 buçuk milyar dolara ulaştı. Dünya Dış Ticaret Örgütü verilerine göre ihracatımızdaki pay tüm zamanların en yüksek seviyesi olan binde 8.7’ye yükseldi. Cari açığımız giderek daralıyor. 2015 yılında doğrudan yabancı sermaye yatırımı yüzde 34.3 artarak 16.8 milyar dolara ulaştı. Son bir yıldır azalan ihracatımız şubat ayından itibaren de artışa geçti. Uluslararası alandaki aktörlerin artması pazarda rekabeti güçleştiriyor. Bu nedenle yenilik şart. Markalaşmalar geliştirilmelidir. Bu aşamada fuarlar ön plana çıkıyor. Doğal taş ihracatında ilk sırayı 7.3 milyar dolar ile Çin alıyor. Çin’i 2.1 milyar dolar ile İtalya, 2 milyar dolar ile Türkiye üçüncü sırada yer alıyor" dedi.
"BIRAKILAN MİRASIN EKMEĞİNİ YİYORUZ"
Antalya Valisi Muammer Türker, Anadolu’da bir çok medeniyetin özellikle mermer ve doğal taş kullanıp eserlerini ve yapılarını binlerce yıl sonraya bu şekilde ulaştırdığına dikkat çekti. Bugünkü betonlaşmayla inşa edilen yapıların iki nesil sonraya kadar dayanamadığını da belirten Türker, "Anadolu da birçok medeniyet taş, mermer kullanıp bunları da bize miras olarak bıraktı. Biz de şimdi bu mirasın bir nebze olsun ekmeğini yiyoruz. Taş, mermer kullanılmasıydı böyle bir mirasa sahip olunmayacaktı. Şehircilikle ilgili en önemli devrim, mimaride yeniden doğal taşı kullanmaktır. Betonla alakalı geldiğimiz nokta bugün yapılan eserlerin birkaç nesil sonraya aktarılamaması sorunudur. Binlerce yıl önce yaşayan medeniyeti şimdi görüyorsunuz ancak sizin yaptığınız eserleri 2 nesil sonrası göremiyor. Burada doğal taşın önemi ortaya çıkıyor" ifadelerini kaydetti.
Kurdele kesimiyle gerçekleştirilen açılışın ardından katılımcılar ve ziyaretçiler fuar alanındaki stantları inceledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.