Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya Havalimanı Dış Hatlarda Sert Düşüş

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, geçen yıl haziran ayında Antalya Havalimanı Dış Hatlara 8 bin uçağın geldiğini belirterek, bu sayının 2016 yılı haziran ayının ilk yarısında bin 800 uçağa düştüğünü...

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, geçen yıl haziran ayında Antalya Havalimanı Dış Hatlara 8 bin uçağın geldiğini belirterek, bu sayının 2016 yılı haziran ayının ilk yarısında bin 800 uçağa düştüğünü belirtti. Çetin, "Turist sayısındaki 5.5 aylık düşüş yüzde 45, günlük olarak kaybımız yüzde 60’a yaklaştı" dedi.
ATSO Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Salonunda gerçekleştirildi. ATSO Başkanı Davut Çetin toplantıda, son günlerde Antalya’da meydana gelen orman yangınlarına dikkat çekerek, "Bu yangınların bir kısmı, ormanlık bölgelerde gelişigüzel atılan cam şişelerin mercek gibi yüksek ısı ve ateş yapmasından kaynaklanıyor. Hem bu davranışları önlemek hem de yangınlara hızlı müdahale için altyapı kurmamız gerekiyor. Umarım büyük felaketlerle karşılaşmadan bu sıcakları atlatırız" dedi.
"2,5 MİLYON RUS TURİST GELECEĞİNİ SÖYLÜYORLARDI"
Turizmde yaşanan sıkıntıları Aralık ayından bu yana anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Çetin, "Aralık ayında krizin boyutunun 8-9 milyar dolara çıkabileceğini yazdığımızda bazı kurumlar inanmamıştı. Şubat ayına geldiğimizde yetkililer Rus turistlerin mutlaka gelmeye devam edeceğini, 2,5 milyon Rus turist geleceğini söylüyorlardı. Burada bir noktayı vurgulamak istiyorum. Gerek uçak desteği, gerekse turizmde kredi erteleme desteği elbette önemli desteklerdi. Ancak, yaşadığımız kriz karşısında çok daha dinamik olunmalıydı, uygulamalar daha erken başlamalıydı" diye konuştu.
"HAZİRAN AYININ BİRİNCİ YARISINDA BİN 800 CİVARINDA UÇAK GELDİ"
Geçen yıl Haziran ayında Antalya’ya dış hatlardan gelen uçak sayısının 8 bin olduğunu hatırlatan Çetin, "Bu yıl Haziran ayının birinci yarısında bin 800 civarında uçak geldi. Turist sayısındaki 5.5 aylık düşüş yüzde 45, ama son günlerde, günlük olarak kaybımız yüzde 60’a yaklaştı. Fiyatlarımız zaten dip yapmış durumda. Antalya’nın döviz ve gelir kaybı Türkiye ekonomisini etkileyecek boyuta geliyor. Turizmde bizim kadar zorlanan başka yer ve bölge yok. Ege bölgesi iç turizme çalıştığı için orada bizdeki kadar sorun olmadı. Biz de özellikle Rusya’ya bağlanmış yerler ve oteller büyük sıkıntı yaşıyor" şeklinde konuştu.
"TARIM SEKTÖRÜMÜZÜN GEÇEN YILA GÖRE GELİR KAYBI 1 MİLYAR LİRAYI AŞMIŞTIR"
Tarım sektöründe Nisan ve Mayıs aylarında ortalama ürün değerinin yüzde 25 ile yüzde 41 arasında düştüğünü kaydeden Çetin, "Salatalık gibi bazı ürünlerin fiyatı 25 kuruşa inmiştir. Tarım sektörümüzün geçen yıla göre gelir kaybı 1 milyar lirayı aşmıştır. SGK verilerine göre daha Mart ayında Antalya’da 5 bin esnaf ve 5 bine yakın tarım üreticisi SGK’dan çıktı. Kapanan büyük oteller de var. Bıçak kemiğe dayandı ve kemiği kesiyor. Antalya’ya artık bir afet desteği gerekiyor. Antalya esnafı için SGK primi, vergi, kredi borcu ertelemesi getirilmeli ve bu borçlar birkaç yıllık vadeye yayılmalıdır" ifadelerini kullandı.
"EXPO’DA EKSİKLİKLER GİDERİLMEDİ"
Hükümetin Antalya’yı özel olarak gündeme almasını ve bir destek programı hazırlanmasını isteyen Çetin, "Ayrıca, iç turizmin canlandırılması için çalışanlara tatil kredisi ve özel kampanyalar da yapılabilir. EXPO’nun turizme ve ticarete katkısını bekliyorduk. İki ay geçti, halen eksikler giderilemedi. Temmuz-Ağustos sıcaklarında çok fazla verim alamayız, sonra da iki ay kalacak. Artık eleştirmenin anlamı yok, bundan sonrasını kurtarmak için hepimiz gayret etmeliyiz. Bakanlık ve Antalya olarak, EXPO’da eksiklerin tamamlanması, Türkiye ve Antalya’dan daha fazla katılım olması için çabalarımıza devam etmeliyiz. EXPO’nun bundan sonrasını da şimdiden düşünmeye başlamalıyız. Örneğin bir bilim ve sanat köyü gibi bir konsept şimdiden düşünülebilir ve bu yönde adımlar atılabilir" dedi.
"TURİZMDE SORUN, ANKARA VE İSTANBUL’DAKİ TERÖR SALDIRILARINDAN İBARET DEĞİLDİR"
Bayramda iç turizm sayesinde birçok otelin tam kapasiteye ulaştığını belirten Çetin, "Dış turizmdeki sıkıntı iç turizmde bir fırsat oldu. Turizm sektörümüz iç turizm için fedakarlık yaptı, dünyada bu kalitede bu fiyatta oteller bulunamaz. Turizmde sorun, Ankara ve İstanbul’daki terör saldırılarından ibaret değildir. Dünyanın İslam ülkelerine, Müslümanlara bakışı değişmektedir. ABD ve Avrupa’daki terör eylemlerinden, gençlerin radikalleşmesinden Müslüman ülkeleri sorumlu tutuluyorlar. Türkiye haberleri ya terör oluyor ya da değişik bir söz olabiliyor. Son olarak bir üniversite hocasının ’namaz kılmayanlar hayvandır’ söz sosyal medya ile dünyaya yayıldı. Bu tür sözler gençleri radikalleşmeye ittiği için doğrudan şiddetle, terörle ilişkilendiriliyor. Geçen hafta İstanbul Beyoğlu’nda bir İngiliz grubunun albümünün tanıtımının yapıldığı yer basılıyor. O arada iki Koreli insan da tartaklanıyor. Biz konuşmuyoruz, ama dünya konuşuyor" diye konuştu.
"SANAYİ VE TARIMDA İSTİHDAMIN DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ"
Ülke ekonomisinden farklı sinyaller geldiğini aktaran Çetin, "İlk çeyrekte büyümenin yüzde 4.8 gelmesi, işsizlikte az da olsa düşüş olması, mayıs ayında KDV tahsilatında Türkiye genelinde ve Antalya’da yüzde 20’ye yakın artış olması, beklenenden daha iyi veriler gösteriyor. Ancak, diğer taraftan, sanayi ve tarımda istihdamın düştüğünü görüyoruz. Sanayide üretim artmış, istihdam azalmış. Şubat ve Mart arasında kayıt dışı 370 bin kişi artmış. Bunun 63 bini işveren, 182 bini esnaf, 202 bini ücretli çalışan. Tarımda kayıt dışılık azalırken, diğer tarafta sıçrama olmuş. Bu da ya ekonomik sıkıntıdan ya da asgari ücret artışından kaynaklanabilir" dedi.
"MAYIS AYINDA KARŞILIKSIZ ÇEK SAYISI VE TUTARINDA ANORMAL BİR ARTIŞ OLDU"
Karşılıksız çeklerde ve iflas ertelemelerde artışın piyasadaki finansman sıkıntısına işaret ettiğini aktaran Çetin, "Mayıs ayında karşılıksız çek sayısı ve tutarında anormal bir artış oldu, basında 5 aylık toplamda yüzde 16 artış yazıldı, ama sadece Mayıs ayı alınırsa yüzde yüzleri bulan anormal bir durum var. Ya verilerde hata var ya başka bir sorun var, bir açıklama gelmedi, kimse de konuşmadı. Hükümet de çareyi hapis cezasını yeniden ele almakta buldu. Bu kadar önleme rağmen çek sorununun çözümlenememesi aslında ekonomide sorun olduğunu gösteriyor. Ayrıca kart borcunu bildirim yapılmasına rağmen ödemeyenlerin sayısı geçen yıl 1 milyon 300 bindi, Nisan ayında 2 milyon 600 bin çıkmış görünüyor" ifadelerini kaydetti.
"25 LİRALIK KART ÖDEMESİNE ÇEKİLİŞ HAKKI TANIDIK"
Antalya’da düzenlenen Alışveriş Festivali hakkında da bilgi veren Çetin, Festivalin yeterli düzeyde tanıtılamadığına dikkat çekerek, "Küçük esnaf yararlansın diye 25 liralık kart ödemesine çekiliş hakkı tanıdık. 25 liraya otomobil çekiliş imkanı veriyoruz. Bundan restoran, kafe, kuaför salonu da yararlanabilir. Ancak halen tanıtım ve katılım yeterli değil. Oysa bunun reklamını yapacak olan birinci derecede esnafın kendisidir. Afişlerimiz var, dağıtıyoruz, alacak ve asacak. Bir cadde ve sokak bir araya gelecek bir pankart asacak. Esnaf çaba göstermezse, esnaf birlik olmazsa, araya başka konular girerse, Antalya’da herkes kendi hesabına takılırsa, kimsenin söyleyecek sözü de kalmaz. Festival 16 Ağustosa kadar devam edecek" dedi.
Mecliste 2016 Kadın Girişimciler Yarışması’nda dereceye giren girişimci kadınlar Havva Taşbaş, Sibel Özdoğan, Işın Kocabaş Oğuz ve Bilge Erik’e ödülleri Başkan Davut Çetin tarafından verildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.