Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antakya Medeniyet Filminde Barış Çağrısı

“İnsanları İnsanlığa Çağıranlar” adlı belgesel filmde yer alan Antakya’nın medeniyet tarihini oluşturan inançların temsilcileri barış çağrısı yaptılar.Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat...

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antakya Medeniyet Filminde Barış Çağrısı
“İnsanları İnsanlığa Çağıranlar” adlı belgesel filmde yer alan Antakya’nın medeniyet tarihini oluşturan inançların temsilcileri barış çağrısı yaptılar.
Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen, yapımına 2015 yılının ilk günlerinde başlanan ve 2016 yılının Şubat ayında tamamlanan belgesel filmin yapım sürecinde Antakya’nın ve Anadolu’nun binlerce yıldır yaşayan halklarının Anadolu’daki medeniyetin sahibi ve barışın en güzel örnekleriyle yaşandığı bir kent olduğu dile getiriliyor. Belgeselde Mezopotamya’dan, Roma İmparatorluğu’ndan, Bizans’tan, Selçuklu’dan, Osmanlı’dan büyük bir miras alan Antakya’nın en eski halkları olan Yahudilerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Arapların birlikte yaşam, saygı ve paylaşımla Antakya’da yüksek bir medeniyet oluşturduğu, Antakya’nın son yıllardaki tüm olumsuz gelişmelere rağmen hala bu yüksek medeniyet düzeyinde yaşadığı belirtiliyor.
Belgeselin çekimleri Antakya Musevi Havrası, Antakya Ortodoks Kilisesi, Altınözü Kilisesi, Samandağı Ziyareti, Vakıflı Köyü, Habib Neccar Camii gibi mekanlarda yapılıyor. Binlerce yıldır Antakya’da yaşayan Yahudilerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Ortodoksların ve diğer sosyal grupların Roma İmparatorluğu’ndan bu yana birbirlerine saygı duyarak ve yaşamı paylaşarak yaşadıkları ve büyük özverilerle kurdukları medeniyeti 21. yüzyıla kadar taşıdıkları dile getirilen filmde ortak yaşam ve barışın örnekleri en çarpıcı örnekleriyle yer alıyor.
Belgeselde Antakya’nın çok unsurlu ancak tek vücutlu yapısını oluşturan parçalardan Ortodoks cemaati, Musevi cemaati, Alevi cemaati ve Sünni cemaati temsilcileri, Antakya’nın medeniyet ortamında yeniden birlik, saygı ve barış içinde yaşama özlemlerini dile getirerek barış çağrısı yapıyor.
Önceki yıllarda Van’da yaşayan Azeri kökenli Küresinliler adlı topluluğun İran’dan Van’a göçleri; Kürt kültüründe Nevruz kutlamaları, Van Türklerinin geleneksel yemeği Tırşik, Mardin’de yaşayan Süryaniler’in Müslümanlarla ilişkileri, Batman ve Siirt yöresinde yaşayan Kürtlerin geleneksel tarihleri gibi etnik konuları filmlerine konu edinen Prof. Dr. Cereci’nin tarihin kaydetmediği veya unutulmuş başka tarihi gerçekleri de filmleri aracılığıyla ortaya çıkardığı ve her filminde barışa vurgu yaptığı dile getirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.