Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ankara’da “Hayvanları Koruma Günü” etkinliği düzenlendi

ANKARA (İHA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi, “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü” nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliğiyle ortak bir program düzenledi.Ankara Büyükşehir Belediyesi...

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2016 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2016 14:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara’da “Hayvanları Koruma Günü” etkinliği düzenlendi
ANKARA (İHA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi, “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü” nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliğiyle ortak bir program düzenledi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın ana teması “İnsan sağlığı, hayvan refahı” oldu. Programa, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Şafak Uğur, ilgili kurumlardan bürokratlar ve akademisyenler katıldı. Programda Büyükşehir Belediyesi Görsel İletişim Merkezi’nce hazırlanan, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen sokak hayvanlarının insanlarla birlikte yaşamasının önemi, sorunların çözümü noktasında yapılan sağlık hizmetleri, bakım ve geçici barınak hizmetlerini içeren bir belgesel sinevizyon eşliğinde sunuldu. Gösterimin ardından açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Şafak Uğur, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde hedeflerinin “insan sağlığı ve hayvan refahı”nın önemi olduğunu söyledi. Uğur, “İnsanların doğayı tahrip etmesi ve hayvanların yaşamını işkenceye dönüştürerek zorlaştırması, kendi ayaklarına kurşun sıkmak anlamına gelir” diyerek, hayvanların insanlarla birlikte yaşamasının ne kadar hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.
Hayvanlara uygulanan şiddetle, insana uygulanan şiddet arasında mutlak bir bağlantı olduğunu kaydeden Uğur, şiddet suçu işleyenlerin çocukluk yaşları incelendiğinde mutlaka hayvanlara şiddet uyguladığı veya öldürdüğünün belirlendiğini anlattı. Özellikle sokak hayvanlarının korunmasında kanunlarda değişikliğin şart olduğunu ifade eden Uğur, hayvanlara şiddet uygulayanlara verilen cezaların Kabahatler Kanunu kapsamında olduğunu ve caydırıcı olmadığını belirtti.
“Suçlara verilen cezalar düşük”
Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi de konuşmasında, “Bir insan, hayvanların hakkını hukukunu koruyorsa, insanların da hakkını koruyacağına inanıyorum” dedi.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıya değinen Tüfekçi, bu kanun kapsamındaki suçlara verilen cezaların idari cezalar olduğunu ve çok düşük para cezalarıyla sonuçlandığını hatırlattı. TBMM’ye sunulan tasarıda hayvanlara karşı işlenen suçların adli cezalarla karşılanmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Tüfekçi, tasarının kabulüyle cezaların daha adil bir seviyeye geleceğini ifade etti.
“Bütçeden 5 milyon lira ayrılıyor”
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı da, 2014 yılında Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na Şafak Uğur’un getirilmesini Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarının dönüm noktası olarak tanımladı. Büyükşehir’in bütçesinden sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar için 5 milyon lira ayrıldığına dikkat çeken Balcı, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, muayenesi, tedavisi ve bakımıyla ilgili faaliyetleri rakamlarla açıkladı. Büyükşehir Belediyesi’nin üzerine düşeni yapmasının yeterli olmayacağına dikkat çeken Balcı, “Başta anne-babalar, öğretmenler olmak üzere herkes ve her kurumun, hayvan sevgisini çocuklara aşılaması ve öğretmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu da, hayvanların korunması konusunda sokak hayvanlarının öncelikli olması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Sarımehmetoğlu, Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen protokol çerçevesinde yaralanan, zulme uğrayan hayvanların tedavisi ve korunması konusunda önemli adımlar attıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından ANFA Atlı Güvenlik ekibi gösteri yaptı. İzleyicilerin ilgisini çeken gösterinin ardından,Polis Köpek Eğitim Merkezi’nin sunduğu gösteri büyük alkış aldı. ANFA Güvenlik K-9 köpekleri ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın K-9 arama ve kurtarma köpeklerinin gösterileri ilgiyle izlendi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.