Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ankara İtfaiye Daire Başkanı Sipahi: “Yangın merdivenleri işlevine uygun şekilde kullanılmıyor”

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, yangın merdivenlerinin maalesef büyük çoğunluğunun amacına uygun kullanılmadığını, yangın anında işlevsiz kaldığını söyledi.Adana’da kız öğrenci yurdunda yaşanan...

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2016 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2016 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, yangın merdivenlerinin maalesef büyük çoğunluğunun amacına uygun kullanılmadığını, yangın anında işlevsiz kaldığını söyledi.
Adana’da kız öğrenci yurdunda yaşanan facianın ardından gözler bir kez daha yangına karşı alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı, yangın merdivenlerinin işlevine uygun kullanılıp kullanılmadığını gündeme getirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, binalarda yangın merdiveni bulunmasına rağmen maalesef büyük çoğunluğunun amacına uygun halde kullanılmadığını söyledi. Ankara Valiliğinin yangın merdivenlerinin denetlenmesi için İtfaiye Dairesi Başkanlığını da içine alan bir komisyon oluşturduğunu ifade eden Sipahi, gerçekleştirilen denetimlerde genellikle şu durumlarla karşı karşıya kaldıklarını anlattı:
“Bazı hastaneler, hastalar tedavi ücretlerini ödemeden kaçmasınlar diye yangın merdivenlerini kapatıyor. Bazı öğrenci yurtlarında öğrencilerin belli bir saatte yurdun dışına kontrolsüz olarak çıkmasını engellemek için yangın merdivenlerinin kapısı kilitleniyor. Aynı şekilde apartmanlarda, iş yerlerinde oturanlar tarafından kullanılmayan eşyalar konuluyor, depolama alanı olarak kullanılıyor, hırsız girmesin diye önlem alınıyor. Kullanmadığı sandalyesini, masasını, çocuğunun bisikletini ya da evine sığmayan kitapları yangın merdivenlerine koyuyorlar. Hatta bazı binalarda yangın merdivenleri katlarda çöp toplama alanı olarak kullanılıyor. İnsanlar buraya çöp torbalarını biriktiriyor.”
Böyle durumlarda yangın anında insanların kaçış yolu olarak dizayn edilen yangın merdivenlerinin devre dışı kaldığını vurgulayan Sipahi, “Yangın merdivenleri bir nevi süs haline geliyor. Ne mağdur vatandaşın yangından tahliyesi ne de bizim yangına müdahalemize kolaylık sağlıyor” dedi.

“Yangın merdivenleri plastik veya ahşap olmamalı”
Yangın merdivenlerinin standartlara uygun olması ve özellikle yöneticiler ve binalarda oturanlar tarafından amacına uygun olarak kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Sipahi, bu standartlarla ilgili ana hususları da şöyle sıraladı:
“Yangın merdivenlerine açılacak kapıların mutlak suretle duman geçirmemesi lazım. Plastik veya ahşap olmaması, yangına dayanıklı bir malzemeden yapılmış olması gerekiyor. En önemli bir husus da yangın merdivenlerine açılan kapılar içeriden açılabilir nitelikte olmalı, dışarıdan açılamayan standartlara uygun kapılar kullanılmalı. Maalesef birçok binada, hastanelerde, yurtlarda, iş yerlerinde yangın merdivenleri kullanılmadığı gibi bu yangın merdivenlerine açılan kapıların da standartlara uygun olmadığı görülüyor.”

“Otokontrol çok önemli”
Ankara İtfaiyesinin belirli zamanlarda yangın merdivenleriyle ilgili denetimler yaptığını ifade eden Sipahi, fakat asıl denetimin binada oturan vatandaşların oto kontrolüyle etkinlik kazanacağına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:
“Ankara’da şu anda yüz binlere yaklaşan sayıda binanın her an sürekli denetimini yapmamız elbette mümkün değil. Biz denetimi yapıp çıktıktan 2 saat sonra yeniden eşyalarını merdivenlere koyabiliyorlar. Burada en önemli husus binalarda oturanların otokontrolü; binada oturan insanlar, apartman yöneticilerini ve komşuları, yangın merdivenlerine eşya konulmaması ve açık tutulması için herkesi ikaz etmeli, uyarmalı.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.