Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anadolu’nun Zeytinleri Cunda Adası’nda Buluştu

Slow Olive Çalıştayı programı çerçevesinde Türkiye’nin dört bir yanından 50’nin üzerinde zeytin çeşidi, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin dünyaca ünlü turizm merkezi Cunda Adası’nda buluştu.Ayvalık Belediyesi’nin katkılarıyla...

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2016 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2016 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Slow Olive Çalıştayı programı çerçevesinde Türkiye’nin dört bir yanından 50’nin üzerinde zeytin çeşidi, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin dünyaca ünlü turizm merkezi Cunda Adası’nda buluştu.
Ayvalık Belediyesi’nin katkılarıyla uluslararası Slow Food Organizasyonu tarafından zeytin üzerine ilk kez Ayvalık’ta düzenlenen etkinlik kapsamında Cunda Adası Pazar Yerinde açılan sergide zeytinin Türkiye’deki biyoçeşitliliği gözler önüne serildi.
Ayvalık siyah ve yeşil zeytinleri, Edremit’in Coğrafi İşaretli Yeşil Çizik Zeytini, Karaburun’un Hurma Zeytini, Antakya’dan Akhisar’a, Nizip’ten Gemlik’e yaklaşık 50’nin üzerinde çeşit zeytin vatandaşların beğenisine sunuldu.
Sergiyi gezenler, Hatay’ın sarı hasebi, İzmir Karaburun’un dalında olan hurma, İznik’in Müşküle, Mardin’in Derik halhalı, Bodrum Vişneli, Seferihisar’ın Erkence kırması çeşitleri tadına bakma fırsatı buldu.
Biyoçeşitliliğin farkındalığı kapsamında Türkiye’nin zeytin çeşitlerinin buluşturulduğu Cunda Pazar yerinde açılan standı gezen vatandaşlardan Av. Songül Cumalı, “Ben yıllardır zeytin ve çeşitlerinin sadece Ayvalık ve Edremit çevresinde bulunduğunu düşünüyordum. Oysa bugün Nizip, Antakya, Tire’de de zeytin çeşitlerinin bulunduğunu böylelikle öğrenmiş oldum. Şu an burada o kadar çok zeytin çeşidi var ki hangisini tadacağımı şaşırdım. Gerçekten harika bir organizasyon olmuş” dedi.
Standı gezen vatandaşlardan Müge Kubilay da stantta bulunan birçok zeytinin tadına baktığını kaydederek, "Bazıları gerçekten çok farklı lezzetler. Bunlar Ayvalık’ta gerek yapılış yöntemi ve zeytin cinsi olarak görülmemiş tattaki zeytinler. Bu biraz da yapım tekniğiyle ilgili olsa gerek. Stantta Artvin’in Butka kavrulmuş zeytini çok beğendim. Tabi diğer zeytin çeşitleri de bir harika ama benim favorim Butka kavrulmuş zeytin oldu. Ben tam bir zeytin tutkunu olarak bu tür organizasyonların geleneksel hale getirilip sık sık yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ben iki seneden bu yana Ayvalık’ta yaşıyorum. Bu şimdiye kadar gördüğün en güzel zeytin organizasyonu oldu" diye konuştu.
Organizasyona ev sahipliği yapan Slow Food Delice Lideri Ali Kürşat ise sadece Ayvalık’ın değil, Türkiye’nin zeytinin başkenti olduğuna inandığını vurgulayarak, "Biz Ayvalık’ta zeytinin geleneksel kültürünü yaşatmışız. Bugün Türkiye’de 80 çeşidin üzerinde zeytin var. Bu zeytin çeşitlerini yemeklik ve yağlık olarak kullanma şanımız var. Bunların hepsi nasıl işleniyor, farklı bölgelerde zeytin nasıl yapılıyor, nasıl işleniyor, tuzda kavurmadan, güneşte kavurmadan ve kahve kavurur gibi kavurmadan ülkemizde onlarca çeşit zeytin var. Bugün bu stantta ülkemizin dört bir yanından 50 çeşit civarında zeytin çeşidini işlenmiş halde bir araya getirebilme ve sergileme şansı bulduk. Türkiye’de zeytinin biyoçeşitliliğinin Anadolu’daki zenginliğinin durumu hayal gücüyle sınırlı. Bu yüzden de bu çalışmamızın ülkemizdeki zeytin çeşitlerinin bir envanterini çıkarmak adına iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyor ve bundan sonrada bu çalışmamızın üzerine yenilerini koyarak sürdüreceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Zeytin ile ilgili birçok mücadelenin Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Belediyesi’nin gönülden verdiği desteklerle Ayvalık’tan yürütüldüğünü belirten Ali Kürşat, "Bu organizasyonumuz aslında halkımızın zeytini gönülden kucaklamasının gösteren bir etkinliktir. Bu yüzden de bu etkinlikte her bölgeden üretici ve vatandaşımızı görmeyi arzu ettik. İyiyi, kötüyü ayırt etmeden zeytinin bu bölgelerde nasıl işlendiğini gözlemleyip, tadabilmek ve zaman içerisinde yitirilen zeytin çeşitlerini yeniden günümüze kazandırabilmek amacıyla yaptığımız bu etkinlikle bir şemsiye altında buluşturmak için bugün buradayız" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.