Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anadolu Üniversitesi’nin Engelli Öğrencilere Ücretsiz Servisi Hizmete Girdi

Anadolu Üniversitesi’nin, engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımları konusundaki sorumluluğu çerçevesinde engelli öğrencilerine ve personeline yönelik hayata geçirdiği ‘erişilebilir araç’ projesi hizmete girdi.Anadolu Üniversitesi...

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2016 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2016 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Anadolu Üniversitesi’nin Engelli Öğrencilere Ücretsiz Servisi Hizmete Girdi
Anadolu Üniversitesi’nin, engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımları konusundaki sorumluluğu çerçevesinde engelli öğrencilerine ve personeline yönelik hayata geçirdiği ‘erişilebilir araç’ projesi hizmete girdi.
Anadolu Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi tarafından uygulamaya koyulan ve ilk defa 10. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı’nda görücüye çıkan “erişilebilir araç”, Anadolu Üniversitesi bünyesindeki engelli öğrencilerden ve personelden tam not aldı. Hizmete giren ücretsiz servis, özellikle hareket kısıtlılığı bulunan öğrencilerin ailelerinden bağımsız ve güvenilir bir şekilde evleri ile üniversiteleri arasında seyahat yapabilmelerine olanak sağlıyor.
“BU HİZMET İLE ENGELLİ ÖĞRENCİLERİMİZE KARŞI BORCUMUZUN EN AZINDAN BİR PARÇASINI ÖDEMİŞ OLACAĞIZ”
10. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı’nın açılışında, engelli öğrenciler için tasarladıkları “engelli aracının (erişilebilir araç)” müjdesini veren Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, bu araç sayesinde artık engelli öğrencilerin evlerinden alınarak üniversitelerine kadar rahat ve güvenli bir şekilde getirileceğini söyledi. “Bu hizmet sayesinde engelli öğrencilerimize karşı borcumuzun en azından bir parçasını ödemiş olacağız” diyen Rektör Gündoğan, “Engelli öğrencilerimiz bazen kampüs içerisinde farklı sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Derslerinden dolayı bina değiştirmek zorunda kaldıklarında ise yanlarında ailelerinden ya da arkadaşlarından birisinin yardımına ihtiyaç duyuyorlardı. İnşallah biz bu sorunu ortadan kaldıracağız. Bundan sonra kampüsteki engelli öğrencilerimiz, üniversitemizin engelli aracıyla evlerinden alınacaklar ve bir program dâhilinde sınıflarına kadar getirilecekler. Dersleri bittikten sonra da yine aynı şekilde öğrencilerimizi güvenli bir şekilde evlerine kadar ulaştıracağız” dedi.
TALEPLERE GÖRE DAHA FAZLA SAYIDA ENGELLİ BİREYE SERVİS OLANAĞI
Engelli Öğrenciler Birimi Müdürü Doç. Dr. Osman Tutal, bu hizmet sayesinde engelli bireyler için evlerinden üniversite içerisine kadar kesintisiz ve güvenilir bir ulaşım sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Bu hizmetten, görme ve ortopedik engelli bireylerin yararlanabileceğini dile getiren Tutal, ücretsiz servis olanağından yararlanmak isteyenlerin kendileriyle nasıl iletişime geçeceği konusunda ise şu bilgileri aktardı:
“Birim olarak zaten bu hizmetten yararlanacak kişilerle sürekli irtibat hâlindeyiz ve böylelikle de önceden tespitlerini yapmıştık. Eğer belirlediğimiz kişiler dışında yine bu hizmetten yararlanmak isteyenler olursa, Engelli Öğrenciler Birimimize başvuruda bulunabilirler. İlerleyen dönemler için de taleplerde bir artış olması hâlinde araç sayısında artışa gidebilir ya da daha büyük araçlar kullanarak bir kapasite artırımı yapabiliriz.”
ARAÇLARDA ENGELLİ BİREYLERE REFAKATÇİLER DE EŞLİK EDEBİLECEK
Araçların esnek tasarımları sayesinde engelli bireylere rahat bir ulaşım olanağı sunduğuna Doç. Dr. Osman Tutal, şu anki aracın 6 tekerlekli sandalyeyi alabilecek kapasitede olduğunu ifade etti. Tutal, aracın sahip olduğu esnek tasarımı sayesinde kenar bölümlerde yer alan katlanır koltukların devreye girmesiyle birlikte daha fazla görme engelli bireyin de taşınabileceğini aktardı. Tutal, son olarak aracın gerekli bütün akreditasyonlarının tam olduğu bilgisini vererek aracı kullanacak kişileri güvenilir ve rahat bir ulaşımın beklediğini vurguladı.
“BU ARAÇ SAYESİNDE ARTIK REFAKATÇİ OLMADAN DA KENDİM RAHATLIKLA GELEBİLECEĞİM”
Anadolu Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi tarafından hizmete giren ve 10. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı’nda görücüye çıkan “erişilebilir araç” ile ilk yolculuğunu yapan Hukuk Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi Batuhan Haspullukçu, “Araca iniş binişlerde babam bana yardımcı oluyor ancak özellikle yaşım ilerledikçe bu durum benim için iyice zor olmaya başladı. Araca ulaşana kadar kucakta taşınmak zorunda kalıyorum ve bu da benim canımı acıtıyor. Ayrıca sürekli bir refakatçinin de yanımda olması gerekiyor. Bugün araçla ilk kez kendim seyahat ettim ve gerçekten çok güvenli, rahat bir yolculuk oldu. Bu araç sayesinde artık refakatçi olmadan da kendim rahatlıkla gelebileceğim. Önümüzdeki sene de farklı binalarda derslerim olacak ve sadece kampüse gelirken değil, kampüs içinde de bu sayede yardıma ihtiyaç duymadan rahatlıkla derslerime gidebileceğim.”
Bu hizmetten ilk defa yararlanan biri olarak kendisi gibi diğer engelli öğrencilerin de servis olanağından faydalanmaları tavsiyesinde bulunan Haspullukçu, “Çünkü engelli aracı hem güvenliğimiz hem de gün içerisinde yaşamımızı kolaylaştırması açısından gayet güzel bir olanak. Rektörümüze, bize böyle bir hizmeti sunduğu için çok teşekkür ediyorum” dedi.
“ENGELLİ ARACI ÜNİVERSİTENİN SAĞLADIĞI ÇOK GÜZEL BİR HİZMET”
Batuhan Haspullukçu’nun babası Ertuğrul Haspullukçu ise Batuhan’ın rahatsızlığı nedeniyle üniversiteye geliş gidişlerde kendisine eşlik etmek durumunda olduğunu belirterek, “Bugün gördük ki araç gayet donanımlı ve güvenlikli. Bu sayede Batuhan, bundan sonraki seyahatlerinde yanında bir refakatçi olmadan da rahatlıkla seyahat edebilir. Özellikle olanakları kısıtlı olan insanlar için ‘engelli aracı’ uygulaması Anadolu Üniversitesi’nin sağladığı çok güzel hizmet. Öğrencilere ayrıca kampüs içerisindeki ulaşımlarında da büyük kolaylıklar sağlayacak. Bu hizmeti hayata geçiren başta Rektörümüz Prof. Dr. Naci Gündoğan olmak üzere Anadolu Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.