Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anadolu Kartalı Tatbikatında Senaryo Değişikliği

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen Anadolu Kartalı 2016/1Tatbikatı yerli ve yabancı unsurların katılımıyla Konya’da yapılıyor. Tatbikatın senaryosunda değişiklik yapılarak, dinamik ve zamana duyarlı hedefleme ile...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen Anadolu Kartalı 2016/1Tatbikatı yerli ve yabancı unsurların katılımıyla Konya’da yapılıyor. Tatbikatın senaryosunda değişiklik yapılarak, dinamik ve zamana duyarlı hedefleme ile düşman sahasına düşen pilotun kurtarılması içeren görevler dahil edildi.
Türkiye Hava, Kara, Deniz Kuvvetleri unsurlarının yanı sıra, Hollanda, İtalya, Pakistan, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri ve NATO Awacs uçağının katıldığı Anadolu Kartalı 2016/1Tatbikatı basın ve seçkin gözlemci günü düzenlendi.
Basın mensuplarına Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığında bilgi veren 3. Ana Jet Üssü Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Mustafa Ertürk, bölgede yaşanan gelişmelerin tatbikata katılım talebini ön plana çıkardığını söyledi. Albay Ertürk, 2001 yılında açılan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığının yerli ve yabancı 23 bin personele 38 eğitim icra ettiğini söyledi. Dünyadaki 3 taktik eğitim merkezlerinden birisi konumunda olduklarını kaydeden Albay Ertürk, “Özellikle sahip olduğumuz geniş coğrafya, altyapı ve tesislerimizin zenginliği eğitimli personelimiz ile Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi adeta bir marka olmuştur. Bölgemizde cereyan eden güncel harekatlarda Anadolu Kartalı Eğitim Merkezimize olan talebi ön plana çıkarmış durumdadır. Bu yıla 7 katılımcı ile 67 uçak, bin 200 personel görev yapıyor. Buradaki amacımız yerli ve yabancı pilotların eğitim seviyesini artırmak, özellikle genç pilotların harekatın ilk başlangıçlarında kayıp olmalarını engellemek, uçak kayıplarını azaltmak, katılımcıların beraber bilgi alışverişini gerçekleştirmek ve katılımcı ülkeler arasında karşılıklı çalışılabilirliği artırmaktır” dedi.
TATBİKAT SENARYOSUNDA DEĞİŞİKLİK
Albay Ertürk, bu yıl tatbikatta senaryo değişikliği yapıldığını, dinamik ve zamana duyarlı hedefleme ile düşman sahasına düşen pilotun kurtarılması içeren görevler yer aldığını belirtti. Albay Ertürk, “Senaryolar her yıl güncellenmekte ve güncel harekatlara cevap verebilecek en iyi senaryo oluşturulmaktadır. Bu yıl bazı değişikler ve görev bölümünde yenilikler yaptık. Özellikle NATO’nun üstlendiği Birleşik Koruyucu Libya Harekatından alınan derslerle ve son harekatlar göz önünde bulundurularak dinamik hedefleme, zamana duyarlı hedefleme gibi görev çeşitliliklerine ağırlık verdik. Atlayan pilotun düşman sahasına düştüğünde kurtarılmasına yönelik kurgulanan muharebe arama kurtarma sahası görev çeşitlerini tatbikat görevlilerine dahil ettik ve senaryomuzu gelişen güncel şartlara uygun olarak devamlı güncellemekteyiz” diye konuştu.
TATBİKATA UÇUŞLAR GÜNDÜZ YAPILIYOR
Yaklaşık 400 kilometre derinlik ve 300 kilometre genişlikteki büyük bir hava sahası olan Anadolu Kartalı hava sahasında gündüz yapılan tatbikata Türk Hava Kuvvetleri 6 adet F-4E 2020, 35 adet F-16, 1 adet KC 135 Tanker, 1 adet C-130, 2 adet CN-235, 2 adet AS-532, 1 adet UH-1H, 1 adet E-7T Havadan Erken İhbar Uçağı, 2 adet T-129 (Atak) helikopteri, 2 adet S-70 helikopteri, Türk Deniz Kuvvetleri 1 adet Fırkateyn, 2 adet Hücumbot, Hollanda Hava Kuvvetleri 1 adet KDC-10 tanker uçağı, İtalya Hava Kuvvetleri 8 adet Tornado muharip Jet uçağı, Pakistan Hava Kuvvetleri 6 adet F-16 muharip jet uçağı, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri 8 adet Tornado muharip jet uçağı, NATO 1 adet Havadan İhbar Kontrol (AWACS) uçağı ile katılıyor. Tatbikatta gerçeğe yakın harekat ortamında basitten zora doğru giden jenerik bir senaryo dahilinde, av uçakları, kara ve deniz üzerinde konuşlu hava savunma silah sistemleri ile korunmakta olan taktik ve stratejik hedeflere karşı karma hava harekatı görevlerinin planlama ve icrasını sağlayarak, katılımcıların eğitim seviyelerini yükseltmesi, yeni taktik ve tekniklerin denenmesine imkan sağlamayı hedefleniyor
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.