Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ammuri Kralının Kalesi Hatay’da Turizme Kazandırılacak

Hatay’ın Belen İlçe Belediye Başkanı Adnan Vurucu, atıl durumda bulunan tarihi Bakras Kalesi’nin restore edilerek turizme kazandıracaklarını açıkladı.Vurucu, Bakras Kalesi’ndeki incelemenin ardından yaptığı açıklamada, kalenin tarihçesinin...

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2016 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hatay’ın Belen İlçe Belediye Başkanı Adnan Vurucu, atıl durumda bulunan tarihi Bakras Kalesi’nin restore edilerek turizme kazandıracaklarını açıkladı.
Vurucu, Bakras Kalesi’ndeki incelemenin ardından yaptığı açıklamada, kalenin tarihçesinin ilk çağlarda yaşanan bir aşka dayandığını söyledi. Ammuri Kralı Dakianus’un Kızıldağ üzerinden eşi ve çocuklarıyla Suriye’ye geçtiği sırada eşi ’Bağrez’in attan uçuruma düşerek ölmesi üzerine kaleyi inşa ettiğini belirten Vurucu, Bağrez isminin zamanla Bakras olarak değiştirdiğini dile getirdi.
Bağrez isminin Ammuri dilinde ’Bağirez’ olarak geçtiğini, anlamının da gezmeyi seven olduğunu değinen Vurucu, "Bakras Kalesi, Akdeniz ile Ortadoğu’ya açılan çok önemli bir geçit görevi görmüştür" dedi.
Antakya’nın kurulmasının ardından kalenin stratejik öneminin arttığını, güç dengesine göre el değiştirdiğini ifade eden Vurucu, şöyle devam etti: "Son olarak Yavuz Sultan Selim tarafından 1516 tarihinde fethedilmiştir. Bölgenin önemli bir güvenlik ve kontrol noktası olan Bakras, bölgede Osmanlı hâkimiyeti ve sınırların genişlemesi sonucu bir iç kale haline gelmiştir. Bakras Kalesi, kuzey ve güney tarafı derin vadilerle ayrılan çok yüksek bir tepe üzerindedir. Kale üç kat halindedir. Kale, bir alay askeri barındıracak büyüklükte inşa edilmiştir."
Kalenin projesinin özel idare tarafından ihaleye çıkarıldığını fakat her hangi bir girişimin bulunmadığına değinen Vurucu, şunları kaydetti: "Projesi özel idare tarafından ihaleye çıkmıştır. Projesi yapılmış fakat ondan sonra herhangi bir icraat yapılmamıştır. Daha sonra bizde sayın valimizle görüşmelerimizde buranın restorasyonun yapılmasının önemini arz ettik. Sayın valimizde bu konuda girişimleri yapmıştır. Şuanda ihaleye çıkılacak bir seviyeye gelmedi. Burası gerçekten restorasyonunun yapılması gereken bir kaledir. Turizm, tarih ve kültürel açıdan ilk çağlara dayanan bir kale olması münasebetiyle hem ilçemize hemde bölgemize kazandırmamız gerekmektedir. Biran önce kalenin ayağa kaldırılması gerekiyor. Burayı kültür hazinesi olarak da değerlendirebiliriz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.