Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alternatif ürün kapsamında ekilen patates hasadına başlandı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden bir yer olan Yozgat’ın Sorgun ilçesinde alternatif ürün kapsamında 25 dönüm tarla üzerine ekimi yapılan patates hasadına başlandı.Sorgun’a bağlı Günpınar köyünde bu yıl 41 yaşındaki çiftçi...

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2016 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2016 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alternatif ürün kapsamında ekilen patates hasadına başlandı
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden bir yer olan Yozgat’ın Sorgun ilçesinde alternatif ürün kapsamında 25 dönüm tarla üzerine ekimi yapılan patates hasadına başlandı.
Sorgun’a bağlı Günpınar köyünde bu yıl 41 yaşındaki çiftçi Yasin Arslan tarafından melodi ve agria cinsi iki çeşit patates ekimi yapıldı. Her iki üründen de yüksek verim alan çiftçi Yasin Arslan, verimin yüksek olduğunu ancak işçi ve pazar sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Arslan yılda 80-100 ton patates ürettiklerini ancak ürettikleri patatesi pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Bu yıl Sivas bölgesinden iki çeşit patates tohumu getirerek ekimini yaptık. Verim oldukça yüksek. Ancak patates üreticisi olarak en büyük sıkıntımız işçi ve pazar sıkıntısı. İşçi bulmakta zorlandığımız gibi, ürettiğimiz patatesleri 30’ar kiloluk çuvallara koyarak torba torba perakende olarak vatandaşlara satıyoruz. Kilosunu 1 TL’den veriyoruz” dedi.
Patatesin buğdaydan daha kârlı bir iş olduğunu söyleyen Arslan, “7 yıl önce hobi olarak ektiğim patates üretimi benim oldukça hoşuma gitti. Hem kazancı iyi hem de tadı iyi. Bende bu yıl 25 dönüm civarında patates ekimi yaptım. Sivas bölgesinden iki cins patates tohumu getirdim. Melodi ve agria cinsi bunlar. Melodi cinsi daha verimli, Agria cinsi daha kaliteli bir patates. Patates üretimi buğday, arpa ve diğer hububat ürünlerine göre daha zahmetli ve daha çok emek istiyor. Buğday bana göre tembel çiftçi işi. Makine ekipmanlarına ektirip, makine ekipmanlarına biçtirip, tüccara satmak basit bir iş. Ancak patates üretimi tüm vücut ve beden diliyle çalıştığımız için o daha ağır bir iş. Kâr olarak patates, buğdaydan daha kârlı bir iş. Ancak patates üretiminde en çok işçi ve Pazar sıkıntısı yaşıyoruz. 30’ar kiloluk çuvallar koyduğumuz patatesleri çuval çuval perakende olarak vatandaşlara satıyoruz” diye konuştu.
Arslan’ın amcası 59 yaşındaki Halim Arslan ise yıllarca Nevşehir ve Niğde patateslerini yediklerini belirterek, “Bizim bu bölgede patates ekiminin ilk defa yapılmasından dolayı gerek iriliği, gerekse tadı bakımından oldukça kaliteli. Bu yıl 2 cins patates ekimi yaptık. Her ikisi de oldukça yüksek verimli. Bin ile bin 500 civarında patates üretiyoruz. Ancak en büyük sıkıntımız Pazar sıkıntısı. Ürettiğimiz ürünü pazarlayamıyoruz. Bizde kendi imkanlarımızla torba torba vatandaşa perakende olarak satıyoruz. Yetkililerden Patates Birliği kurulmasını istiyoruz” dedi.
Çiftçi Yasin Arslan’ın babası 62 yaşındaki Mustafa Arslan ise 6-7 yıldır patates ekimi yaptıklarını, ancak ürettikleri patatesleri pazarlamada çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Çiftçi Arslan’ın kardeşi Selman Arslan da, boş zamanlarından kardeşine pazarlama noktasında yardımcı olduğunu, 20 kiloluk, 30 kiloluk, 40 kiloluk patates çuvallarını kilo başı 1 TL’den sattıklarını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.