Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alman Komedyenin Hakaret İçeren Sözlerine Tepkiler

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Alman komedyen hakkında soruşturma başlatılmasına onayın çıkmasıyla ilgili, “Süreç tamamen savcılığın yetkisinde olan bir süreç. Savcı şuanda hukuken meseleyi değerlendirecek,...

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2016 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 18:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Alman komedyen hakkında soruşturma başlatılmasına onayın çıkmasıyla ilgili, “Süreç tamamen savcılığın yetkisinde olan bir süreç. Savcı şuanda hukuken meseleyi değerlendirecek, ondan sonra iddianamesini hazırlayacak veya dava açılmasını reddedecek” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’nin Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılması için yaptığı başvuruyu kabul etmesinin ardından TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yeneroğlu, Alman komedyenin yaptığı hakaretlerin sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a değil, bütün Türk halkına yapıldığını belirtti.
“SAVCI HUKUKEN MESELEYİ DEĞERLENDİRECEK”
Yaşanan gelişmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yeneroğlu, “Türkiye’nin bir müdahillik durumu yok. Burada Alman Ceza Kanunu’nun 103’üncü maddesiyle ilgili bir hakaret davası, başka bir yabancı ülkenin devlet başkanlarına bir hakaret davasıyla ilgili mesele var. Burada Türk hukukunda da olduğu gibi ilgili hükümet yetkilendirmesi gerekiyor başvuru sonrası. Alman hükümeti bunu yapmış oldu. Daha sonraki süreç tamamen savcılığın yetkisinde olan bir süreç. Savcı açar-açmaz, savcı şuanda hukuken meseleyi değerlendirecek, ondan sonra iddianamesini hazırlayacak veya dava açılmasını reddedecek. Ama burada olması gereken Almanya’nın özellikle hakaretlerle ilgili mahkemelerin işti atlarını da dikkate alarak olması gereken şey, Böhmermann adındaki komedyenin artık sanat özgürlüğünün sınırlarının da kendilerine hatırlatarak bir insana bu kadar ağır bir hakarette bulunamayacağı hatırlatılması meselesidir” şeklinde konuştu.
“CUMHURUN TAMAMINI HEDEF ALARAK HAKARETTE BULUNMUŞTUR”
Alman komedyenin yaptığı hakaretin ülke halkının tamamına yapıldığını söyleyen Yeneroğlu, “Burada şu konunun da özellikle altını çizmek gerekiyor; Sayın Böhmerman sadece Sayın Cumhurbaşkanımıza hakaret etmemiştir. Aynı zamanda ırkçı söylemler kullanarak Sayın Cumhurbaşkanımızın temsil ettiği cumhurun tamamını hedef alarak hakarette bulunmuştur” ifadelerini kullandı.
“KONU MAALESEF ALMAN BASININDA CİDDİ MANADA KAŞINIYOR”
Alman basınının da konuyu nesnel bir biçimde ele alması gerektiğinin altını çizen Yeneroğlu, “Biz de bu meselenin siyasi bir boyut kazanmasını istemiyoruz. Yani bu mesele Türk-Alman ilişkilerini zedeleyecek, bu ilişkilerle ilgili olumsuz bir salgı oluşturabilecek bir potansiyele sahip olmaması gerekiyor. Ama bu konu maalesef alman basınında ciddi manada kaşınıyor. Bu konuda özellikle alman basınına yönelik de bu meseleyle ilgili daha hassas daha makul ve olayın kendisine nesnel bir biçimde bakılması noktasında hassasiyetimizi ifade ediyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.