Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağrı’da 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

AĞRI (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, “Çiftçilerimizin sorunları ile ilgili olarak çözüm odaklı yapısal değişiklikler yapmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Umuyorum ki bu çalışmalar...

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2016 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2016 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AĞRI (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, “Çiftçilerimizin sorunları ile ilgili olarak çözüm odaklı yapısal değişiklikler yapmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Umuyorum ki bu çalışmalar sonuçlandığında günü kurtaran değil, sistemli bir tarım politikamız olacak” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Ağrı Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliklere Ağrı Valisi Musa Işın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Müsteşar Nusret Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genel müdürleri, TZOB yönetim kurulu üyeleri ile Doğu Anadolu Bölgesi illeri Ağrı, Erzurum, Kars, Erzincan, Ardahan ve Iğdır’daki ziraat odası başkan ve meclis üyeleri ile çiftçiler katıldı. Etkinlikte konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Ağrı’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Bu heybetli dağ gibi kardeşliğimizin, birlikteliğimizin kıyamete kadar devam edeceğini, bunu kimsenin bozamayacağını da belirtmek istiyorum” dedi.
Tarımın dünyada stratejik öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Bakan Yardımcısı Daniş, “Bugün dünyada tarım; stratejik önemi her geçen gün artan önemli bir sektördür. Başta gıda güvenliği olmak üzere sanayi ham madde temini ve ihracat gelirleri açısından tarım; ülkeler için çok önemli rol oynamaktadır. Tarımın ve çiftçilerin ne kadar önemli olduğunu, onlar üretmezse bizleri nelerin beklediğini daha iyi anlamak için dünyadaki genel duruma bir bakalım. Dünyada 800 milyon insan yetersiz beslenmekte. Bugün dünyada her 9 kişiden biri açlık çekmekte. Yaklaşık 2 milyar insan gerekli vitamin ve mineralleri alamamakta. 1 milyardan fazla insan aşırı kilolu. Bu sayının üçte biri, yani yarım milyardan fazla insan obeziteye sahip ve kalp hastalıkları, diyabet ve diğer sağlık riskleriyle karşı karşıya. Dünyada her yıl 1,3 milyon ton gıda kayıp ya da israf edilmekte. Bu miktar insan tüketimi için üretilen gıdanın üçte birini oluşturmakta. Gıda kayıp ve israfı; su, toprak, enerji, para ve insan gücü gibi temel kaynakların gereksizce tüketilmesine neden olmakta” diye konuştu.
Dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara çıkacağının tahmin edildiğini ve bu insanların beslenebilmesi için gıda üretiminin yüzde 60 artırılması gerektiğini belirten Bakan Yardımcısı Daniş, “Gelecek yüzyılda dünya tarımını önemli tehditler beklemekte. Bunlar; hızla artan nüfusun kıt kaynaklarla beslenme zorluğu, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi bozulması ve azalmasının yol açtığı sorunlar, kişi başına düşen tarıma elverişli arazilerdeki azalma, iklim değişikliğine uyumdaki güçlükler, küresel toprak kaynaklarının verimsizliği. Peki ülkemizde durum nasıl? Dünyanın en büyük 8. tarım ülkesiyiz. 24 milyon hektar tarım alanında 3 milyon tarım işletmemiz var. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 24’ü kırsal alanda yaşamakta. Tarım sektörü; son 13 yılda iktisadi ve stratejik bir sektör olarak ele alındı. Verimliliği artırıcı politikalar geliştirildi, projeler ve yatırımlar yapıldı. Tarımda yapısal sorunları çözen 16 yasa çıkarıldı. Tarımsal hasıla 24 milyar dolardan 60 milyar dolara yükseltildi. İhracat gelirleri 4 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseltildi” ifadelerini kullandı.
Tarım sigortası ile risk yönetimine geçildiğini ifade eden Bakan Yardımcısı Daniş, “Devlet Destekli Tarım Sigortası uygulaması ilk defa 2006 yılında başlatıldı. Çiftçimizin alın teri güvence altına alındı. Doğal afetlerden çiftçimizi korumak için sigorta poliçe bedelinin yüzde 50’si karşılandı. Bugüne kadar 2,4 milyar TL hasar tazminatı ödendi. Tarıma verilen destekler artırıldı. 2002’de 1, 8 milyar TL tarımsal destek verilmiş iken, 2015 yılında 10 milyar TL nakit hibe destek verildi. 2016 yılında ise bu rakam 11,6 milyar TL’ye çıkarıldı” şeklinde konuştu.
Protokol heyetinin yaptığı konuşmaların ardından bölge illerinden gelen ziraat odaları başkanları kendi illeri ile ilgili problemleri ve taleplerini anlattı. Etkinlik yenilen öğle yemeği ile son buldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.