Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağrı Sanayi Sitesinde İş Var İşçi Yok

Ağrı Sanayi Sitesindeki esnaflar çırak bulamamaktan dert yanıyor. İşin olduğunu ancak işçi ve çırakları artık eskisi gibi bulamadıklarını anlatan esnaflar mecburen mesleklerini devam ettirebilmek için kendi çocukları ve yakınlarını...

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2017 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2017 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ağrı Sanayi Sitesinde İş Var İşçi Yok

Ağrı Sanayi Sitesindeki esnaflar çırak bulamamaktan dert yanıyor. İşin olduğunu ancak işçi ve çırakları artık eskisi gibi bulamadıklarını anlatan esnaflar mecburen mesleklerini devam ettirebilmek için kendi çocukları ve yakınlarını çalıştırıyorlar.

Sanayi Sitesinde esnaflık yapan 67 yaşındaki Traktör ustası Nihat Ünsal adlı vatandaş 1962 yılından bu yana sanayi sitesinde traktörleri tamir ettiğini belirterek, 54 yıldır bu işle uğraştığını, Ağrı’nın en eski ustalarından olduğunu söyleyerek, işçi ve çırak bulamamaktan dert yandı. Yaptığı işin babadan kalma bir meslek olduğunu dile getiren Ünsal, geçmişte işçi bulmanın kolay olduğunu ancak günümüzde artık işçi bulamadıklarını, Sanayi Sitesinde çalışanlarında çoğunun babalık mesleği olarak mesleklerini devam ettirdiklerini söyledi.

‘Eskiden iş çoktu rağbet vardı. Şimdi iş yok, işçi yok’

İşçi ve usta bulamadıklarını aktaran yarım asırlık traktör ustası Ünsal, “Ne işçi var, nede düzgün usta. İşçi bulamıyoruz, Sanayi’de esnaf olarak çalışanların yüzde 80’i babaları zamanından kalan kişilerdir. Çırağımızın, çırağının çırağı olarak çalışanlardır. Artık çırak bulamıyoruz, işte yok. Ben aralık ayından bu yana 3’ncü tamirdir yapıyorum, aralık ayından bu yana aldığım para 500-600 lira, bu parayla bir aile nasıl geçinir. Eskiden işlerimiz iyiydi iş vardı çoktu. Piyasada araç gereç vardı, devletin topladığı eski araçlardan buluyorduk, şimdi araçların hepsi yeni servislere gidiyor servislerin dışındaki kişiler iş yapmıyor. Eskiden iş çoktu rağbet vardı. Şimdi iş yok, işçi yok. Kendi başına çalışırsan iş mi yaparsın yok” dedi.

‘Esnaf yok, sanatkâr yok, hep hazırcılık var’

İşçi ve çırakların gelir gelmez işe başladığı ilk günde para istediklerini ifade eden 54 yıllık usta Ünsal, işçiler diyor ki sigortamı yapacaksın bana şu kadar maaş vereceksin, saat 08.00’de işe başlarım, st 17.00’de eve giderim. Kimse artık eskisi gibi çocuğunu sanatkâr yapmak istemiyor. Sanatkâr kimse yok, bu vaziyetle giderse bana göre geleceği iyi değil. Esnaf yok, sanatkâr yok, hep hazırcılık var. Kaportaya gidersin şimdi adam kazığını alır yenisini takar haydi güle güle, yani bir tane kaportacı çekici eline alıp düzeltme zahmetinde bulunmaz, düzgün ek boya yapmaz, yaptığı zaman hepsini aynı yapar. Tamirciye gidersin yine aynı şekil hep yenisini takar yedek parça takar tamirat yok, uğraşma yok, el emeği yok. Burada çalışma süremiz Mayıs ayında başlar işte Temmuz ve Ağustos aylarından sonrası işler biter artık durur” ifadelerini kullandı.

‘Herkes kendi oğlunu getirip çalıştırıyor’

Sanayi sitesinde esnaflık yapan Oto Elektrik ustası Abdurrezzak Kaya adlı esnaf, çırak bulamadıklarını belirtti. Kaya, “Bizler şimdi artık çırak bulamıyoruz. Eskiden vatandaşlar çocuğunu alıp getirip bize derdi ‘al çocuğu eti senin, kemiği benim’ al ne yaparsan yap. Şimdi yok, ben 1973 ten beri bu işi yapıyorum. 1985’ten bu yana esnafım, çok usta yetiştirdim. Oto elektrikçilik yapıyorum, eleman bulamadığımız için kendimiz çalışıyoruz ama artık yaşlandık, bu işin geleceği kötü, gittikçe bu sanat ölüyor. Elaman kıtlığı var, çoğu yer bize servis vermek istiyor ama eleman olmadığı için alamıyoruz. Eleman olmadı mı çalışılmıyor, burada hemen hemen hepsi öyle, herkes kendi oğlunu getirip çalıştırıyor. Benim şimdi oğlumu okumadı getirdim burada çalıştırıyorum, ne yapayım okumadı alıp getirdim dükkâna, başka yabancı eleman bulamadım kendi çocuklarımı çalıştırıyorum” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.