Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afyonlu Lokum Üreticileri Gül Yapraklı Ve Zereç Üzümlü Lokum Üretti

Afyonkarahisar’da bir lokum üreticisi tarafından doğal gül yaprakları kullanılarak üretilen güllü lokum ve zereç üzümlü gül büyük ilgi görürken, aynı zamanda üretimi yapılan bu lokumlar tarihi tatları da damak zevkine sunuyor.Kentte...

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2016 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2016 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afyonkarahisar’da bir lokum üreticisi tarafından doğal gül yaprakları kullanılarak üretilen güllü lokum ve zereç üzümlü gül büyük ilgi görürken, aynı zamanda üretimi yapılan bu lokumlar tarihi tatları da damak zevkine sunuyor.
Kentte uzun yıllardır lokumu üretimi yapan bir işletmenin müdürlüğünü yapan Ahmet Önder, Türk lezzetleri arasında ilk sıralarda gelen lokum, türleri ve tarihine ilişkin bugüne kadar fazla bilinmeyen önemli açıklamalarda bulundu.
Kentte üretimine yeni başlanan ve gül yaprakları ile zereç üzümünün kullanıldığı lokuma ilişkin bilgiler veren Önder, lokumların en büyük özelliğinin pancar şekerinden yapılıyor olması olduğunu ifade etti. Önder, “Aynı zamanda lokumlarımızda bilhassa güllü lokum, zereç üzümlü lokumumuz, Antep fıstıklı lokumlarımız ve bunun yanında da kaymaklı lokumlarımız ön plandadır. Bu lokum türlerinin en önde olanı gül yapraklı olan meşhur ‘güllü lokumumuzdur.’ Bunun özelliği ise gül açılmadan, tomurcuk halindeyken, taze kesilmiş ıslak güllerden yapılmış doğaldır. Bunun bir diğer özelliği ise gül yaprağının mideye de faydası vardır, sağlık yönünden de hijyenik ve doğaldır” diye konuştu.
ZEREÇ ÜZÜMLÜ LOKUM YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR
Zereç üzümlü lokumuna ve faydalarına da değinen Önder, “Zereç üzümlü lokumunda antitoksin bir özelliği vardır. Bunun özelliği de insanları gençleştirir. Belirli yaştaki insanların içinde hafıza kaybını önleyen bir lokumdur. Yani bir nevi ilaç türü bir lokumdur. Lokumlarımız günlük yapılır ve aynı zamanda satışımız kadar yapılır. Natureldir ve doğallığı da lokumlarımızın kendi ürünlerimiz olmasıdır. Zereç üzümleri doğaldır, Kaşgar Dağları’ndan gelir, biz zereç üzümünü ihraç edip getiriyor ve lokum yapıp tekrar yurt dışına geri ihraç ediyoruz” ifadelerini kullandı.
LOKUMUN TÜRK TARİHİNDEKİ YERİ
Lokumun Türk tarihindeki yeri ve önemine de değinen Öner açıklamalarında şunları söyledi:
“Lokum bizim kültürümüzde önemli bir yeri vardır. Bizde çikolata yoktur biliyorsunuz Osmanlı döneminde lokum vardı. Lokumun biz özelliği de hatır sormalara, kız istemelere giderken, saraydan bir saraya giderken ya da bizim Osmanlı İmparatorluğumuz bir ülkeye ziyarete giderken lokum götürürdü. Yani Türk Lokumu, Osmanlı Lokumu denildiğinde bizim bilinen lokumlarımız bu lokumlar.”
İŞTE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’ON TERCİH ETTİĞİ LOKUM TÜRLERİ
Açıklamalarında son olarak Cumhurbaşkanı Recep Taypip Erdoğan’ın lokuma olan düşkünlüğü ve kenti ziyaret ettiğinde en çok talep ettiği lokum türlerine ilişkinde bilgiler veren Önder, “Aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız Afyonkarahisar’a ziyaretlere geldiğinde onun bilhassa sevdiği lokumlardan üzümlü, güllü, narlı, Afyon kaymaklı ve fıstıklı lokumudur. Cumhurbaşkanımız Afyon’a geldiğinde Afyon’daki günlerinde bizim ona özel istekleri yapıyoruz” diye konuştu.
Öte yandan, mağazaya gelen müşterilerde tattırılan güllü ve zereç üzümlü lokumların müşterilerden tam not aldıkları da belirtildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.