Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afyonkarahisar’da ’Romanlar Suç Makinesi’ Tartışması

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, içme suyu isteyen göçebe Roman vatandaşlarının talebini geri çevirerek “Romanlar suç makinesi” diyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban hakkında suç...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, içme suyu isteyen göçebe Roman vatandaşlarının talebini geri çevirerek “Romanlar suç makinesi” diyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Başkan Çoban ise, suçlamayı reddederek, "suç makinesi” derken, Afyon’da ve diğer şehirlerde yerleşik olarak yaşayan Roman vatandaşları kast etmediğini, aksine Ankara yolundaki göçebeleri kast ettiğini ifade etti.
CHP’li Purçu, Başkan Çoban ile telefonda yaşadığını iddia ettiği diyaloglar ile ilgili Ayfonkarahisar Belediye Başkanlığı binası önünde basın açıklaması yaparak söz konusu olayla ilgili açıklamalarda bulundu. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ve çok sayıda CHP’linin de destek verdiği protesto gösterisinde konuşan Puçu, yaşanılanların kabullenilemez olduğunu ifade ederek, konuyu yargıya taşıyacaklarını ve olayla ilgili Başkan Çoban hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. Kendisinin çadırda yaşamış ve oradan çıkarak milletvekili olmuş birisi olduğunu kaydeden Purçu, “Ne insan haklarında ne hukukta hiç bir tahammülde insan ayrımına karşıyız. Hepimiz insanız. Bizim Türk geleneklerinde ayrımız, gayrımız yok. Bu Romanmış, bu Türkmüş, bu Kürtmüş böyle bir ayrımı kınıyoruz. Romanın göçebesi, Türk’ün göçebesi, Kürt’ün yerleşiği, Türk’ün yerleşiği diye bir ayrımcılık olur mu? Türk vatandaşıyım gururlanarak da söylüyorum, ben Türk vatandaşıyım çadırdan çıktım göçebe bir çocuk olarak dünyaya geldim ve o göçebelikten de onur duyuyorum, gurur duyuyorum. İşte bugün su gitmeyen o çadırlarda milletvekili çıktığını ben ispat ettim. O çadırlardan da milletvekili çıkabilir yeter ki sahip çıkalım. Belediye Başkanımız o insanları dışlarsa, Valimiz dışlarsa, Kaymakamımız dışlarsa, milletvekilimiz dışlarsa ne yapsın ölsün mü o insanlar?” diye konuştu.
"ROMANLARI, KENDİ VATANDAŞLARINIZ EZİYORSUNUZ"
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’dan çadırda yaşayan Romanlar için su başta olmak üzere çocuk parkı ve tuvalet istediklerini, ama önce Allah rızası için sadece su istediklerini vurgulayan Purçu, “Ben sadece Belediye Başkanımız ile kendisi de dürüstlük yaptı, teşekkür ediyorum kendisine, 3 şey istedim, ama ilk önce dedim ki ‘Sayın Belediye Başkanım su istiyoruz. Rica ediyorum sizden bu insanlar sırtlarında su taşıyor. Su getirin onlara.’ Hayırlı, mübarek Ramazan günlerinde bir suyu fazla mı gördük o göçebelere? O çadırda yaşam mücadelesi veren Afyon’un soğuğunda, karında, kışında çanağını, bulaşığını yıkayamayan, duş alamayan o vatandaşlarımızın, o garibimizden suyu mu esirgedik Afyonlu olarak, Belediye Başkanı olarak? Biz su istedik Allah rızası için. Ondan sonrada dedim ki ‘Başkanım yapabiliyorsanız bir de tuvaletleri yok, bir de çocuk sayısı çok fazla 80-90 kişi onların oyun parkını yaparsan memnun olurum, ama onları yapmaz isen bir su istiyoruz senden.’ Bakın daha 3 hafta önce Resmi Gazetede ‘Roman Strateji ve Eylem Planı’ yapıldı, hükümet bununla nasıl çelişiyor? Bizim çoğumuz göçebe hayat yaşıyor. Hükümet olarak kalkıyorsunuz ‘Romanlara konut yapacağız’ diyorsunuz, çadırda duran vatandaşlarımıza burada su bağlamıyorsunuz. Var mı böyle bir çelişki? Hangi vatandaş olursa olsun ülkemize sığınmıştır, mülteci kardeşlerimize de yardım edeceğiz, Suriyeli kardeşlerimize de, Afgan kardeşlerimize de, ama Romanları unutmayalım. Romanları, kendi vatandaşlarımız eziyoruz” ifadelerine yer verdi.
“O VATANDAŞLARA AFYON SU VERECEK Mİ, VERMEYECEK Mİ ONU ÇOK MERAK EDİYORUM?”
Purçu, açıklamasında Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile aralarında geçtiğini öne sürdüğü diyalog ve sonrasında yaşananlar ile ilgili şunları söyledi:
“Sayın Belediye başkanım 3 ay önce dedi ki, ‘yardımcı olmaya çalışıyoruz’ 3 aydan beridir arıyorum arıyorum telefonlarıma cevap vermedi. En son evveli gün dedim ki sekreterime, ‘Özlem hanım bir bağlayın Belediye Başkanını bakayım.’ Çıkmış Belediye Başkanım demiş ki, ‘niye ikide bir beni rahatsız ediyorsunuz, defalarca niye beni arıyorsunuz, Özcan beyin istekleri çok büyük istekler, onu biz yapamayız bir daha da söyleyin aramasın. Orada Romanlar suç makinası.’ Ya böyle bir şey var mı? Ben de oradan çıktım ben suç makinası mıyım? Annemin, babamın bir tane bile sabıkası yok. İl Emniyet Müdürünü aradım dedim ki, ‘orada suçlu olan, hırsız olan, arsız olan, sabıkalı olan bir tane vatandaş var mı?’ ‘Vallahi biz bulamadık, şikayette gelmedi bugüne kadar’ dedi. Ya böyle bir şey önyargı, ayrımcılık, dışlanmışlık, nefret suçu işleyerek nasıl sadece Romanları orada suç makinası ilan ediyorsunuz? Göçebeler suç makinası, yerleşikler suç makinası değil. Bunu hangi kriterlere dayanarak, hangi bilgiye dayanarak Romanları suç makinası ilan ediyorsunuz? Böyle yapıla yapıla biz zaten hep fakir kaldık, yoksul kaldık. Romana dedin ki sen, ‘Romanlar suç makinası’ bu olay bitmiştir. Bunu kınıyorum, bir an öncede Belediye Başkanının Romanlardan özür dilemesini bekliyorum, yargıya da taşıyoruz meseleyi hazırlığımız devam ediyor. O vatandaşlara Afyon su verecek mi, vermeyecek mi onu çok merak ediyorum?”
BAŞKAN ÇOBAN SÖZLERİ İLE ANKARA YOLUNDAKİ GÖÇEBELERİ KAST ETTİĞİNİ AÇIKLADI
İddiaların odağındaki Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, kentte yaşayan bir grup Roman vatandaş ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile Belediye Meclisi salonunda yaptığı basın toplantısında, iddiaların tamamen yalan ve iftiradan ibaret olduğunu söyledi. Başkan Çoban “suç makinası” derken, Afyon’da ve diğer şehirlerde yerleşik olarak yaşayan Roman vatandaşları kast etmediğini, aksine Ankara yolundaki göçebeleri kast ettiğini ifade etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.