Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afganistan’da öğretmenlere yönelik meslek içi eğitim programları devam ediyor

Afganistan Eğitim Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde gerçekleştirilen 1575 Öğretmen Kapasite Artırım Programı kapsamında 9 ve 10. dönem kimya branşında eğitimlerini tamamlayan 250...

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2016 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2016 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afganistan Eğitim Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde gerçekleştirilen 1575 Öğretmen Kapasite Artırım Programı kapsamında 9 ve 10. dönem kimya branşında eğitimlerini tamamlayan 250 kimya öğretmenine sertifikaları verildi.
Afganistan’ın başkenti Kabil’de Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı’nca hizmet içi eğitime tabi tutulması planlanan 3 bin Afgan öğretmenin bin 575’inin eğitimleri Türkiye tarafından destekleniyor. Bu kapsamda Afganistan’da bugüne kadar özellikle eğitim alanında önemli projeleri hayata geçiren TİKA tarafından Afganistan Eğitim Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen 1575 Öğretmen Kapasite Arttırma Programı kapsamında 9. ve 10. dönem kimya branşında eğitimlerini tamamlayan 250 kimya öğretmenine sertifikaları verildi. Bu çerçevede TİKA’nın Kabil’deki Sürekli Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitimlerde 9. ve 10. dönem tamamlandı. Kimya dalında hizmet içi eğitimi tamamlayan 250 Afgan öğretmene düzenlenen törenle sertifikaları Afganistan Eğitim Bakan Yardımcılarından Abdulzahir Gülistani ve Serdar Muhammed Rahimi, TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Afganistan Cumhurbaşkanlığı Danışmanlarından Yunus Tuğra, TİKA Kabil Program Koordinatör Yardımcısı Gökhan Keser ve Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Dairesi Başkan Yrd. Abdul Hak Rahmati tarafından verildi.
Törende konuşan TİKA Kabil Koordinatörü Şahin, Afganistan Eğitim Bakanlığı işbirliği ile bin 575 öğretmene yönelik yürütülen kapasite artırma eğitimlerinin 9. ve 10. dönemlerini tamamladıklarını belirterek, “Şimdiye kadar bu programları başarı ile tamamlayan bin 1 matematik ve 400 kimya öğretmenine sertifikalarını verdik. Yakında sertifika törenini yapacağımız 11. program da tamamlandı. Ekim ayı içinde düzenlenecek 12. program ile birlikte hedeflediğimiz bin 575 öğretmen sayısını fazlasıyla tamamlamış olacağız. Eğitim dalında yaptığımız bu tür çalışmaları arttırarak devam edeceğiz” dedi.
Afganistan ile Türkiye arasındaki tarihi bağlara vurgu yapan TİKA Kabil Koordinatörü Şahin, “Yaklaşık iki ay önce yaşadığımız darbe girişiminin bastırılması aşamasında Afganistan halkı yanımızda yer aldı ve dua etti. FETÖ Terör Örgütü ile mücadelede Afganistan ile yakın işbirliğimizi sürdüreceğiz. Bin yıllık dostluğumuzun ve kardeşliğimizin gereğini karşılıklı olarak yerine getireceğiz” diye konuştu.
Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı Krikolum Ders Müfredatı İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Abdulzahir Gülistani ise TİKA’nın Afganistan’a yönelik gerçekleştirdiği projelere değinerek, “En büyük dostumuz Türk kardeşlerimiz. Amanullah Han döneminden bu yana muhtelif alanlarda bize yardım etti Türkiye, dostluk ilişkilerimiz gün gittikçe çoğalmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti tarafından eğitim alanında yapılan desteği takdir ediyoruz. Öğretmenlerimize yönelik düzenlenen kapasite artırma programları en büyük arzularımızdandı. TİKA bu konuda bizi yalnız bırakmadı. Biyoloji ve fizik dallarında da eğitimlerin sürdürmesini talep ediyoruz. Binalara yapılan yardım iyidir ama zaman geçtikçe binalar yıkılır, insana yapılan yatırım daimi kalır. Bu konularda yürütülen çalışmalardan dolayı Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı Okuma Yazma İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Serdar Muhammed Rahimi de Afganistan Eğitim Bakanlığı’nda kapasite artırım programlarına ciddi ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Öğretmenlerimizin yeni ders müfredatına adapte olabilmesi için kapasitelerinin geliştirilmesi lazım ki bu hususta TİKA bizi yalnız bırakmadı ve bizi destekledi. Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılından bu yana ekonomi, siyasi, askeri, eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda bize yardım ediyor. Türkiye bizim için dost ve kardeş bir ülke olduğu için zor günlerimizde bir birimizi desteklememiz lazım. 2 ay önce Türkiye büyük bir tehlikeyi atlattı. Biz Türkiye’nin yanında olmaktan gurur duyarız. Öğretmenlerimiz yeni teknolojileri öğrencilerimize aktarabilmeleri için iyice eğitim görmeleri lazım ki bu konuda da TİKA bizi destekledi. Dost ve kardeş ülke Türkiye Cumhuriyeti’ni Afganistan’ı her alanda, özellikle eğitim alanında desteklediği için takdir ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından eğitimlerini tamamlayan öğretmenlere sertifikaları dağıtıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.