Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afganistan Belh Üniversitesi’ne Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) , Afganistan’da bulunan Belh Üniversitesi’nin Türkmence ve Özbekçe bölümlerine donanım desteğinde bulundu.TİKA, Afganistan’da eğitim alanındaki yardımlarına bir yenisini...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2016 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 12:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) , Afganistan’da bulunan Belh Üniversitesi’nin Türkmence ve Özbekçe bölümlerine donanım desteğinde bulundu.
TİKA, Afganistan’da eğitim alanındaki yardımlarına bir yenisini daha ekledi. TİKA, Mezar-ı Şerif ilinde bulunan Belh Üniversitesi Türkmence ve Özbekçe Bölümü Kütüphanesi ve bölüm başkanı odasının donanımını gerçekleştirdi. Kuzey bölgesinin en büyük üniversitesi olan Belh Üniversitesi’nde 450 öğrenci, Türkmence-Özbekçe Bölümü’nde eğitim alıyor.
Türkiye’nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Afganistan genelinde özellikle sağlık ve eğitim alanında kalıcı yardımlar yaptığını vurgulayarak, kuzey bölgesindeki üniversitelerde Türkoloji bölümlerinin açılması gereğine dikkat çekti.
TİKA Mezar-ı Şerif Program Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan ise, özellikle kütüphane, Türkoloji çalışmaları, lojistik destek ve iki ülke üniversiteleri arasında köprü vazifesi kurup, bilimsel çalışmalara katkıda bulunduklarını belirtti. Güvenlik sorunlarına rağmen çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Karadoğan, Afganistan’ın geleceğini eğitimli ve ülkesini seven yetişmiş insanların kuracağını, eğitime değer veren insanlara desteklerinin devam edeceğini ifade ederek, “Bir kütüphane kuran bin hapishane kapatır” vecizesini hatırlattı.
Belh Üniversitesi’nin Türkmence ve Özbekçe Bölüm Başkanı Yakup Karaş ise, Türkoloji Bölümü’nün açılması için resmi makamlara başvuruda bulunduklarını belirterek, “Gençlerimiz Türk dili ve Türk kültürünü tanımaya çok istekli. TİKA daha önce Cevizcan Üniversitesi’nde Türkoloji Bölüm binasını inşa etmişti. İzinlerimiz alındıktan sonra aynı bölüm binasından Belh Üniversitesi’ne de yapacaklarını umuyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren, Belh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Nasır Haydari, Mezar-ı Şerif PKO Koordinatörü K. Kadir Karadoğan, diğer bölüm başkanları, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katılımıyla Türkmence-Özbekçe Bölümü Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı. Başkonsolos Erdeviren, kütüphaneye yaklaşık 3 bin 500 kitap hediye etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.