Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afet Durumunda Yardımlar Daha Hızlı Ve Kolay Yapılacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ile BM Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, “Afet ve Acil Durum Halinde Yardım Sevkiyatının ve Yardım Personeline Ait Eşyanın İthalat, İhracat ve Transitini Hızlandırmaya Yönelik...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 15:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afet Durumunda Yardımlar Daha Hızlı Ve Kolay Yapılacak
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ile BM Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, “Afet ve Acil Durum Halinde Yardım Sevkiyatının ve Yardım Personeline Ait Eşyanın İthalat, İhracat ve Transitini Hızlandırmaya Yönelik Önlemlerin Alınmasına İlişkin Anlaşma”yı imzalamak üzere bir araya geldi.
Kabulde konuşan Müsteşar Aşcı, İstanbul’da yaşanan terör olayı nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Son zamanlarda ülkemizi terörün hakim olduğu bir ülke gibi göstermeye çalışıyorlar. Bugüne kadar bunu başaramadılar ve başaramayacaklar. Türkiye terörizmi yenecek güç ve azimde bir ülkedir” dedi.
“DÜNYANIN NERESİNDE OLURSA OLSUN TERÖRÜ LANETLİYORUZ”
İnsanın insana yaptığı eziyetten dolayı, 3 milyon Suriyelinin ülkemizde misafir olmak durumunda kaldığına dikkat çeken Müsteşar Aşcı, “Biz 30 senedir bu işin sıkıntısını çeken bir ülkeyiz. O yüzden senin teröristin iyidir benim teröristim iyidir demiyoruz. Bütün teröristler kötüdür, insanlığa karşı suç işleyen yaratıklardır” şeklinde konuştu.
Aşcı, Türkiye’nin 99 yılında yaşanan iki büyük depremden sonra bu tür felaketlerden çok büyük tecrübe kazandığına ve dünyanın pek çok yerinde arama kurtarma çalışmalarına giden bir ülke olduğuna dikkati çekti.
“İNSANI YAŞATMAK GÜMRÜK BEYANNAMESİNİN DOLDURULMASINDAN DAHA ÖNEMLİDİR”
Aşcı, doğal afetlerde bir insanı kurtarmak için yapılması gerekenlerin en kolay en hızlı yapılması gerektiğine inandıklarını vurgulayarak, “Bir insanı yaşatmak bir gümrük beyannamesinin doldurulmasından daha önemli ve daha önceliklidir” dedi.
Yapılacak olan anlaşmanın afet durumlarında tüm insanlığın güçlerinin birleştirilmesini ve afetlerin en hızlı şekilde bertaraf edilmesini sağlayacağına işaret eden Müsteşar Aşcı, anlaşma ile uluslararası yardım malzemeleri ve ekiplerinin gelip gitmesi konusunda gümrük idarelerinin işbirliğinin sağlanacağını söyledi.
BM KOORDİNATÖRÜ MALHOTRA: “TÜRKİYE’NİN YAŞADIĞI SIKINTILARIN FARKINDAYIZ”
BM Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra konuşmasına, BM adına İstanbul’da cereyan eden olay nedeniyle başsağlığı dileyerek başladı. Malhotra, terörist faaliyetlerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini belirterek, “Bu kadar belirsizliğin ve tehlikenin olduğu bir coğrafyada Türkiye’nin başta Suriyeli mülteciler olmak üzere başka ülkelerden gelen mültecilere de ev sahipliği yapma cömertliğinde olduğunu bir kez daha ifade etmek isteriz. Coğrafi konumu itibariyle Türkiye’nin birçok sıkıntı ile karşı karşıya olduğunun farkındayız. BM her zaman şunu ifade etmiştir; ’tüm terörist faaliyetlere aynı şekilde muamele edilmelidir’” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE İNSANİ YARDIM SAĞLAMA HUSUSUNDA DÜNYADA 3. SIRADA”
Türkiye’nin insani yardım sağlama hususunda dünya lideri konumunda olduğunu ve küresel bazda 3. sırada yer aldığını ifade eden Malhotra, yakın zaman önce İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya İnsani Zirvesi’nde başarılı ve önemli çalışmalar yapıldığını vurguladı ve zirve organizasyonun başarısından dolayı teşekkür etti. Görüşmenin ardından taraflar arasında “Afet ve Acil Durum Halinde Yardım Sevkiyatının ve Yardım Personeline Ait Eşyanın İthalat, İhracat ve Transitini Hızlandırmaya Yönelik Önlemlerin Alınmasına İlişkin Anlaşması” Bakanlık Toplantı Salonunda imzalandı.
ANLAŞMANIN GETİRDİKLERİ
Söz konusu anlaşma ile büyük afet hallerinde ulusal gümrük rejimlerinin kolaylaştırılması ve hızlandırılması sağlanacak. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti; yardım sevkiyatına ilişkin ekonomik ihracat yasaklamaları, kısıtlamaları, ihracat vergi veya resimlerinden feragat etme ve BM’nin veya BM’ye bağlı kuruluşların bu konuda yaptığı yazılı düzenlemeleri ihracatta kabul etme yükümlülüğünü üstlenecek.
Anlaşmaya göre Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ayrıca; aktarma ya da transitle ilgili işlerde gerekli görüldüğünde prosedürlerin ve belgelerin basitleştirilmesi ve ithalatlarla ilgili olarak yardım sevkiyatının ülkedeki afet kurbanlarına dağıtılabilmesi için yardım sağlayan BM kuruluşunun harç, ekonomik ithalat yasaklamaları veya kısıtlamalarından muaf tutulması konularında BM ile işbirliği içerisinde hareket edecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.