Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AFAD’dan "Kalkınma için Uluslararası İş Birliği Altyapısının Geliştirilmesi" Programı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Bugüne kadar 9 milyondan daha fazla kişiye afetlerdeki farkındalık çalışmaları bilgisi ulaştırıldı. 80 milyonluk bir ülkede bunun çok daha fazla olması gerekiyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2018 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2018 13:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Bugüne kadar 9 milyondan daha fazla kişiye afetlerdeki farkındalık çalışmaları bilgisi ulaştırıldı. 80 milyonluk bir ülkede bunun çok daha fazla olması gerekiyor" dedi.

Kalkınma için Uluslararası İş Birliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı kapsamındaki afet risk azaltma konusunda Balkan ülkeleri ile iş birliği toplantısı AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Balkan ülkelerinden üst düzey temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda konuşan Güllüoğlu, "Afetlerin sayısı ve sıklığıyla birlikte verdiği zararlar sosyal ve ekonomik zararlar her sene artıyor. Bununla başa çıkabilmek için bir taraftan müdahale kapasitemizin gelişmiş olması gerekiyor, bir taraftan da afetin diğer safhaları olan risk azaltmada, iyileştirmede kapasitemizi artırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Biz AFAD olarak müdahale kapasitemizin ve bilgi birikimimizin sadece kendimiz için değil, aynı zamanda bu coğrafya için de bir kıymet olduğunu düşünüyoruz"

Sadece afetlere müdahale, arama kurtarma değil, öncesindeki risk azaltma ve sonrasındaki gelişmelerle alakalı da birçok faaliyeti icra etmeye çalıştıklarını söyleyen Güllüoğlu, "Bugünkü toplantıda iş birliğimizde karşılıklı tecrübe alışverişinin yapılmasını, iyi uygulamaların paylaşılmasını ve bundan sonra atılacak adımların birlikte atılmasını, birbirimizden daha fazla öğrenmemiz konusunda faydalar getireceğini umuyorum. Coğrafya olarak birbirimize yakınız. Muhtemel afetlerde birbirimize birkaç saatli mesafedeyiz. Biz AFAD olarak müdahale kapasitemizin ve bilgi birikimimizin sadece kendimiz için değil, aynı zamanda bu coğrafya için de bir kıymet olduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde sizlerin de gerek bilgi, proje anlamında gerek kapasiteniz anlamındaki birikiminizin komşu ülkeler ve bu coğrafya için çok önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Genel olarak Türkiye afet yönetimi strateji belgesi üzerinde çalıştıklarını belirten Güllüoğlu, "Bu bölgenin içinde de risk azaltma kısmı bizim için en önemli kısmını teşkil ediyor. Bu konuda da sadece ülke içindeki kapasiteden değil, dünyadan öğrenebileceğimiz çok şey olduğunu düşünüyoruz. Farklı ülkelerin farklı afetlere yönelik aldıkları önlemler ve geliştirme kapasitesini biz de kendi ülkemizde uygulamayı, hayata geçirmeyi ve yaygınlaştırmayı kendimize önemli bir vazife olarak görüyoruz" diye konuştu.

"Afetler sadece bir kurum tarafından yönetilemez" diyen Güllüoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye Afet Müdahale Planı isimli bir planımız 3 yıldır yürürlükte. Bunun bir benzeri olarak da ulusal Türkiye risk azaltma planı üzerinde şu an çalışıyoruz. Hem her bir afet türü için bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz hem de bunun diğer kurumlarda da yaygınlaştırılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Afetler sadece bir kurum tarafından yönetilemez. Bireyleri çok önemsiyoruz. Bugüne kadar 9 milyondan daha fazla kişiye afetlerdeki farkındalık çalışmaları bilgisi ulaştırıldı. 80 milyonluk bir ülkede bunun çok daha fazla olması gerektiğini düşünüyoruz. O yüzden her birinizin ülkesinde de gerek seller, gerek depremler, gerek başka kriz durumları için her bireye ulaşılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda bundan sonra farklı teknolojik imkanları da kullanarak daha fazla bireye nasıl ulaşabiliriz, afet kültürünü nasıl daha fazla bireye yaygınlaştırabiliriz buna yönelik çalışmaları devam ettiriyoruz."

"AFAD küresel vicdan için önemli bir pozisyonda"

Çok yakın bir zamanda Türkiye’nin yeni deprem sismik haritasını yayınladıklarını ve bu konudaki bilgi birikimini bu ağdaki her bir ülkeyle paylaşmaya hazır olduklarını vurgulayan Güllüoğlu, "AFAD aynı zamanda bir insani yardım kuruluşu olarak yoluna devam ediyor. Sadece teknik bir afet kurumu değil. Son zamanlarda başka ülkelerdeki insani yardım koordinasyonu AFAD tarafından yapılıyor. Şu an bir ekibimiz Bangladeş’te, bir ekibimiz Suriye’de, başka bir ekibimiz Filistin’e gıda yardımıyla ilgili yardım çalışmaları yürütürken, Afrika’nın farklı ülkelerine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. AFAD yeni bir kurum olsa da yaptıkları ve yapacaklarıyla hem Türkiye için, hem bölgesi için daha geniş anlamda da küresel vicdan için önemli bir pozisyonda. Sizlerle yapacağımız bu iş birliğinde bizim kurguladığımız insan için yapılacak olan çalışmalarda sizlerle iş birliği yapmaktan memnuniyet duyacağız" açıklamalarında bulundu.

Güllüoğlu’nun konuşmasının ardından Balkan ülkelerinin temsilcileri de söz alarak proje hakkında değerlendirmelerde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.