Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adnan Menderes ve arkadaşları, idam edilişlerinin 56. yılında anıldı

Merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları, idam edilişlerinin 56. yılında Topkapı Anıt Mezarda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Menderes’in ahı ve ettiği beddua 15 Temmuz akşamı Menderes’i idam edenlerin torunlarından çıkmıştır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2017 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2017 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları, idam edilişlerinin 56. yılında Topkapı Anıt Mezarda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Menderes’in ahı ve ettiği beddua 15 Temmuz akşamı Menderes’i idam edenlerin torunlarından çıkmıştır” dedi.

Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan için idam edilişlerinin 56. yılında Topkapı Anıt Mezarda anma töreni düzenlendi. Törene, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes katıldı.

Tören Menderes ve arkadaşları için saygı duruşunda bulunulması ve kuranı kerim okunması ile başladı. Törende bir konuşma yapan Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes, “Merhumların ülkeye hizmet etmekten başka bir amaçları yoktu. Ölüme giderken de ülkemizi düşünüyorlardı” diye konuştu.

“Başvekil Adnan Menderes, Hariciye vekili Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın suçu millete hizmet etmekti” diyen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Bu hizmetin cezası ise darağacı oldu. Milletimiz ise bu üç demokrasi kahramanını asla unutmadı. Onları daima hürmet ve rahmetle andı. Milletimiz esasen darbecileri de unutmadı. Milli iradeye uzanan elleri bir daha asla aklından çıkarmadı. Böyle olduğu içindir ki üzerinde darbeci izi, kokusu olan siyasi hareketlere 17 Eylül 1961’den beri bir daha asla iktidar olma hakkı hayat hakkı tanımadı. Darbeciler demokrat partililer için düşük tabiri kullanıyordu ama asıl düşük olan onlar oldu. Türkiye son darbe girişimini 15 Temmuzda yaşadı. Milletimiz bu defa darbecilere en ufak bir fırsat bile vermedi” dedi.

Yassıada yargılamalarının tiyatro olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Gül, “Bu tiyatro darbecilerin kontrollü mizansenleriyle sahnelendi. Açık sözlü fütursuz bir darbecinin söylediği ‘Sizi buraya tıkan güç böyle istiyor’ sözü ortada sergilenen bir yargılama olmadığını, adaletin olmadığını gözler önüne seriyordu” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Her yanında zulüm, fitne ve insanlık dışı bir zihniyet akan bu hadisenin yıl dönümünde doğru tarafta olan insanlar olarak çok şükür yine buradayız. Bu anıt mezar yapıldığından beri hemen her yıl aynı günde burada toplanıyoruz. Çünkü buradan alacağımız dersler Menderes ve arkadaşlarının hikayesini bize anlatacakları hiç ama hiç bitmiyor. Buralara gidip gelmeseydik, buralardan ders almasaydık, bu aziz millet Menderes’in hatırasını yaşatmamış olsaydı 15 Temmuz gecesi çıplak elleriyle tankların karşısına geçmeyecekti. Belki de buna lüzum görmeyecekti. Ama öyle olmadı. Menderes’in ahı ve ettiği beddua 15 Temmuz akşamı Menderes’i idam edenlerin torunlarından çıkmıştır. Adnan Menderes 56 yıl sonra kendi hesabını milletin eliyle kapatmıştır. Bunu herkes böyle anlamalıdır. Herkes bir hesap yapar. Ama en büyük hesap Allah’ın hesabıdır. Ve illaki onun hesabı asıl olandır” dedi.

Konuşmalarından ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma töreni, okunan dualar ve mozoleye karanfillerin bırakılması ile son buldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.