Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

8x8 Amfibik Arama Kurtarma Araçlarının Tanıtım Tatbikatı Nefes Kesti

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Deprem riski altında olan bir ülkede yaşıyoruz. Deprem riski olduğu için bizim de geleceğimizi bu riskleri bilerek korumamız gerekiyor. Bu gerçeğe uygun hareket etmek gerekiyor. Maalesef geçmiş dönemlerin...

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 17:24
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 17:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Deprem riski altında olan bir ülkede yaşıyoruz. Deprem riski olduğu için bizim de geleceğimizi bu riskleri bilerek korumamız gerekiyor. Bu gerçeğe uygun hareket etmek gerekiyor. Maalesef geçmiş dönemlerin ihmalleri büyük acılar yaşamamıza neden oldu” dedi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 8x8 amfibik arama kurtarma araçlarının teslim törenine katıldı. Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi’nde (AFADEM) gerçekleştirilen törende konuşan Akdoğan, “Gerçekten ilgi çekecek araçlar. Çok fonksiyonlu, uçmanın dışında hemen hemen her şeyi yapıyorlar; karada gidiyor, denizde gidiyor, dağa tırmanıyor, karda gidebiliyor. Bu tür araçlara gerçekten çok ihtiyacımız var. Birçok ülkenin aslında envanterinde de bulunmayan, birçok ülkenin kullanmadığı, kullanamadığı araçların Türkiye’de artık kullanılıyor olması bizim için önemli bir fırsattır” diye konuştu.
“AK PARTİ İKTİDARI DÖNEMDE ÖNEMLİ BİR ADIMIMIZ İLGİLİ KURUMLARI BİRLEŞTİREREK AFAD’I KURMAK OLDU”
Türkiye’nin fay hattında yer alan bir ülke olduğunu hatırlatan Akdoğan, “Deprem riski altında olan bir ülkede yaşıyoruz. Deprem riski olduğu için bizim de geleceğimizi bu riskleri bilerek korumamız gerekiyor. Bu gerçeğe uygun hareket etmek gerekiyor. Maalesef geçmiş dönemlerin ihmalleri büyük acılar yaşamamıza neden oldu. 17 Ağustos depremini yaşadık. Canlarımızı kaybettik. Yani kumdan kaleler gibi evlerde canlarımızı, evlatlarımızı kaybettik. Bu, Türkiye için önemli bir milat oldu, önemli bir ders oldu. AK Parti iktidarı dönemde önemli bir adımımız ilgili kurumları birleştirerek AFAD’ı kurmak oldu” şeklinde konuştu.
Ankara dışında 22 farklı bölgede lojistik merkez kurduklarını dile getiren Akdoğan, “Dedik ki her şey merkezden olmasın, Ankara anında yetişemeyebilir. Farklı bölgelerde 22 adet lojistik merkezi kurduk. Oralarda müdahale timlerimiz var, lojistik imkanlarımız, araçlarımız, çadırlarımız ne gerekiyorsa ve bütün bu AFAD lojistik merkezi farklı bölgelerde herhangi bir afet durumunda müdahale edebiliyor” değerlendirmelerinde bulundu.
“TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI İLE OLUŞTURDUĞUMUZ MÜDAHALE SİSTEMİMİZİ ARAÇ VE GEREÇ ALTYAPIMIZLA GÜÇLENDİRİYORUZ”
AFAD Başkanı Fuat Oktay ise, 8x8 amfibik araçlarla ilgili olarak “Sel, su baskını, çığ, heyelan, yangın, deprem gibi afetlerde hayat kurtaracak, 8x8 amfibik yani suda ve karada hareket kabiliyeti olan araçlarımızın teslim törenini gerçekleştireceğiz. Türkiye Afet Müdahale Planı ile oluşturduğumuz müdahale sistemimizi araç ve gereç altyapımızla güçlendiriyoruz. 2016 yılında şuan itibariyle 40 adet amfibik aracımızı, yani 8x8 olan, karada ve suda hareket kabiliyeti olan, arama kurtarma faaliyetlerinde ciddi bir güç olarak müdahale kapasitemize dahil ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından AFAD görevlileri, 8x8 amfibik araçlarla bir tatbikat gerçekleştirdi. AFAD ekibinin nefes kesen tatbikatında deprem sırasında enkaz altında kalan bir kişi, 8x8 amfibik araç yardımıyla kurtarıldı. Oluşturulan 3 metrelik su birikintisinde ise araçların suda hareket edebilme kabiliyeti sergilendi. Yapılan tatbikatın ardından Başbakan Yardımcısı Akdoğan, araçlara binerek AFAD görevlilerinden araçlar hakkında detaylı bilgi aldı. Akdoğan, daha sonra 8x8 amfibik araçların anahtar teslimini gerçekleştirdi.
8x8’LER 35 LİTRE BENZİNLE 8 SAAT ARALIKSIZ OLARAK ARAMA-KURTARMA FAALİYETİ YÜRÜTEBİLİYOR
8x8 amfibik araçların yolu olmayan açık, engebeli ve eğimli arazilerde, enkazların arasında, bataklık ve sığ sularda ya da yoğun karlı arazilerde kullanılabildiği, 50 derece dik yokuşları çıkabildiği, 45 derece yan eğimli arazilerde yol alabildiği belirtildi. Ayrıca 8x8’ler, 35 litre benzinle 8 saat aralıksız olarak arama-kurtarma faaliyeti yürütebildiği gibi karada 6, suda ise 4 personel taşıma kapasitesine sahip. Araç, sedye konulduğunda ise 3 personel taşıyabiliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.