Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

8. Uluslararası Kervansaray Buluşması başladı

Battalgazi Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması açılış töreniyle başladı. Programa, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da katıldı. Çalık,...

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2016 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2016 14:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Battalgazi Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması açılış töreniyle başladı. Programa, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da katıldı. Çalık, bu ülkenin bölünmeyeceğini söyledi.
Battalgazi ilçesindeki tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleşen açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Av. Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ile AK Parti Yozgat Milletvekili ve TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile çok sayıda davetli katıldı.
İlk olarak konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kervansaray İcra Kurulu’nun bildirisini okudu. ilk Kervansaray Buluşmasının 2005 yılında yaptıklarını belirten Gürkan, “Harabe olmuş, kendi haline terk edilmiş, insanların içerisine giremediği bir ortamdan, kendi elimizle temizledik ve ilk Kervansaray Buluşmasını gerçekleştirdik. Kervansaray Buluşması’nda üç temel amacımız var, birincisi tarihi eserlere dikkat çekmek, ikincisi vatandaşın dikkatini çekmek, üçüncüsü de devletin yetkililerinin dikkatini çekmek” dedi.
Daha sonra söz alan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise etkinliğin çok önemli kültür ve sanat etkinliği olduğunu ifade ederek, “Burada bir eksik olduğunu ifade etmek istiyorum, şehrimizin köklü bir üniversitesi var, bu üniversitenin tarihle, sanatla, arkeolojiyle, sanat tarihiyle ilgilenmesi gerekir. Burada bizim bu buluşmaya paydaş olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ da konuşmasında Malatya’nın, Türkiye’de bilinen bir il olduğunu vurgulayarak, “Hem siyaset ve ekonomide iddialı bir il. Ama Malatya’nın bir özelliği de tarihi değerleridir. Bu tarihi eserleri Battalgazi’de ve Malatya’da yaşayan herkes çok iyi bilir. Son 15 yıl içerisinde tarihe, geçmişe, geçmiş medeniyetlere sahip çıkmak; tarihi eserleri onarmak, yaşatmak ve geleceğe taşımak için çalışmalar yapılıyor” ifadelerine yer verdi.
AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin de 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması’nın önemine değindi ve bu etkinliği ilçeye kazandıran yöneticilere teşekkür etti. 15 Temmuz darbe girişiminin geride kaldığını anımsatan Şahin, “Bu vatan, bu millet, bu bayrak, bu ezanlar için hayatlarını feda eden şehitlerimize ve bu uğurda tankların altında çiğnenmeyi bile göze alarak, göğsünü kurşunlara siper eden gazilerimizin ruhlarını incitmeme adına 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması çok daha eğlenceli bir havada geçirilmeyecek” ifadelerine yer verdi.
TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül ise Türkiye’de esnaf ve sanatkarlara ucuz kredi temin eden devlet destekli kefalet kooperatiflerinin merkez birliği olduklarını ifade ederek, “TESKOMB, kıt kanaatlerle 2000’li yıllara kadar gelmiş, parası olmayan bir kuruluştu. Allah, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan razı olsun, vermiş olduğu desteklerle çok güçlü bir kuruluş haline geldi. Parayı çok cimri tutarız, bugüne kadarda kimseye para vermedik. Bakanımız ve genel başkan yardımcımız burada para vermemezlik olmaz” şeklinde konuştu.
Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da artan terör saldırılana değinerek, “Menfur terör örgütleri bilsin ki biz bir öleceğiz, bir dirileceğiz. Kurşunları, bombaları bizleri yıldıramayacak. Bu ülke bölünmeyecek. Hainlikleri asla başarıya ulaşmayacak” diye konuştu.
Türkiye’de herkesin teröre karşı tek vücut olduğunu kaydeden Çalık, “PKK’ya, DEAŞ’a, FETÖ’ye, DHKP-C’ye, ulusal ve uluslararası bütün terör örgütlerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak herkesin tek yürek ve tek ses olarak cevap verdi. bundan sonrada cevap vermeye devam edecek” ifadelerini kullandı.
Malatya Valisi Mustafa Toprak ise 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması’nın hayırlı olması temennisinde bulunarak “Ben buradan ecdadımıza minnettarlığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Çünkü bizi böyle güzel ecdat yadigarı eserlerle buluşturuyor ruhu medeniyeti kültürü, o kimliği, bugüne kadar ulaştıran ecdadımıza şükran duygularımızı ifade etmekten öte bize de bir şey düşmüyor ve öyle zannediyorum ki bu kervansaray konuşması gibi buluşmalar bir taraftan ecdadımıza olan minnettarlığımızı ifade ederken bir taraftan da gelecek kuşaklara bu mesuliyeti aktarmak” dedi.
Törende son olarak söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise Kervansaray Buluşmalarında bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek “Kervansarayların tarihteki misyonunu biliyoruz. Gerçekten burada Malatya’da Battalgazi’de bu misyonla hareketle Kervansaray Buluşmaları’nın tarih bilincini oluşturmak ve gençlerimize bu şuuru aşılamaktan bakımından da önemli buluyorum” şeklinde konuştu.
Battalgazi ilçesinin İpek Yolu üzerinde olması ve Battalgazi’nin ismini taşımasıyla çok özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Tüfenkci, ’’Malatya insanı Battalgazi’ye sevgisi büyüktür. O bu toprakların kahramanıdır. Onun hakkında birçok efsaneler anlatılmış birçok gerçeklikler yaşanmıştır. 15 Temmuz’da da Battalgazi’nin yiğit evlatları bu ülkeye, demokrasiye, vatana sahip çıktı. Bunun için Malatyalı hemşerilerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum o geceki duruşlarından dolayı demokrasi nöbetlerini aralıksız olarak bu meydanlarda tuttuklarından dolayı. Bundan dolayı bütün siyasi parti başkanlarıma Malatya’da yaşayan herkese ama herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım’ın göreve geldikten sonra ‘Dostlarımızın sayısını artıracağız’ söylemini hatırlatan Tüfenkci, bu bağlamada Rusya ile yeni dönemde ilişkilerin geliştirildiğini söyledi. Tüfenkci, Rusya ile düzelen ilişkilerin karşılığında bugün 309 Rus turistin Antalya’ya geldiğini ifade etti.
Açılış töreni, protokol üyelerine günün anlam ve önemini belirten tabloların verilmesinin ardından resim ve fotoğraf sergisinin açılmasının ardından sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.