Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

78 Yıl Sonra Tabuta Konuldular

Tunceli’nin Hozat ilçesinde, 2015’te yapılan toplu mezar kazı çalışmasında çıkarılarak, DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen Dersim Askeri Harekatı’nda hayatını kaybedenlerin kemikleri, 78 yıl sonra tabuta konularak,...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tunceli’nin Hozat ilçesinde, 2015’te yapılan toplu mezar kazı çalışmasında çıkarılarak, DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen Dersim Askeri Harekatı’nda hayatını kaybedenlerin kemikleri, 78 yıl sonra tabuta konularak, defnedildi.
Hozat’a bağlı Karabakır köyü Seke Sure mezrasında toplu mezar bulunduğu iddiaları üzerine 2015 yılında savcılık nezaretinde kazı çalışması yapılmış ve insan kemikleri bulunmuştu. Kemikler DNA testi yapılması için gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndaki işlemlerinin ardından, Dersim Askeri Harekatı’nda yakınlarını kaybeden Baran ve Cenan ailelerine teslim edilmişti. 11 kişiye ait olduğu belirtilen kemikler, bugün yapılan törenle tabuta konularak, defnedildi. Seke Sure mezrasında yapılan anma ve cenaze törenine, ailelerin yanı sıra, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, sanatçılar, gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.
“7’Sİ ÇOCUKLARA AİT”
Ailelerin avukatı Cihan Söylemez, hukuki sürece 2014 yılında başlandığını anımsatarak, “Mücadelemiz sonucunda ilk defa Dersim’le ilgili resmi makamlar tarafından 2015 yılında adli tıp kazısı yapılmış ve bunun sonucunda ortaya çıkan naaşlar üzerinden İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından incelemeler yapılmıştı. Toplu mezardan naaşları çıkan canlarımızın ikisinin 13-14, ikisinin 9-10, birinin 4-5, birinin 5-6 yaşlarında ve birinin 6-7 yaşlarında olduğu dolayısıyla 7’si çocuk olmak üzere 11 kişiye ait naaşlar tespit edilmiş. Olay tarihinden itibaren 50 yıldan fazla zaman geçtiği, kazı alanında katledilenlerin isimlerin bulunduğu mühürlerin çıkması bir arada değerlendirildiğinde olayın 1938 yılında olduğundan şüphe kalmadı. Yine kazı alanında çok sayıda mermi çekirdeği ve boş kovan kapsülünün bulunduğu, bulunan kapsüllerin toplu tabancalarda kullanılan ordu mühimmatı olduğu nazara alındığında canlarımızın sadece yakılarak değil aynı zamanda kurşunlanarak öldürüldüklerine dair olay öyküsünün hakikat olduğu bizlere kanıtlanmıştır” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise, “Dersim katliamı kökümüzü kurutma katliamıydı. Bunu yapmak istediler. Kökenimizi ortadan kaldırarak ocağımızdan, toprağımızdan koparmak, yolumuzdan etmek istediler. Ama bugün burada bütün dostlar, bütün canlar, insanlıktan, adaletten, özgürlükten yana olanlar Dersim’in yanında” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Alevi Dedesi tarafından cenaze namazı kılındı. Namazın ardından aynı tabuta konulan kemikler ağıtlar eşliğinde toprağa verildi. Anma, mumların yakılması ve mezara karanfiller bırakılmasının ardından sona erdi.
Öte yandan, Tunceli Seyit Rıza Meydanı’nda da bir anma programı yapıldı. Buradaki programa da HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ katıldı. Programda, Dersim Askeri Harekatı’nda hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.