Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

554 yıllık Kapalıçarşı’nın restorasyon çalışması başladı

İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından 554 yıllık Kapalıçarşı’nın restorasyon çalışmaları başladı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in , tarihi çarşının çatısına ilk kiremiti koymasıyla başlayan restorasyon çalışmaları...

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2016 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2016 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından 554 yıllık Kapalıçarşı’nın restorasyon çalışmaları başladı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in , tarihi çarşının çatısına ilk kiremiti koymasıyla başlayan restorasyon çalışmaları havadan görüntülendi.
Yılda 92 milyon kişinin ziyaret ettiği 554 yıllık Tarihi Kapalıçarşı’nın Restorasyon çalışmaları çatıdan başladı. 2009 yılında başlatılan restorasyon projesi çalışmalarının tamamlaması sonrasında bugün düzenlenen törenle Kapalıçarşı’nın çatısına ilk kiremit Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Tarihi Kapalı Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Ahmet Kökler tarafından konuldu. 10 yıl sürmesi beklenen restorasyon çalışmalarında 200 milyon lira harcanılması öngörülüyor. 2017 yılının aralık ayında bitirilmesi ön görülen çatı restorasyonunda alaturka kiremit kullanılacak. Kapalıçarşı’nın alt yapısı için ise İSKİ 35 milyon liralık bir çalışma yapacak.
Törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. İstanbul açısından önemli bir anı yaşadıklarını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “ Bizim açımızdan İstanbul açısından çok önemli bir anı yaşadığımı ifade edebilirim. 2009 yılında başladığımız bir çalışmaydı. Hakikaten bir rüyaydı. Bu anki durumu hayal ederek başladığımız bir rüyaydı. 2009 yılında Kapalıçarşı’nın hem kendisini hem de etrafında 21 tane hanıyla birlikte yaklaşık 110 bin metre karelik bir alanı röleve restorasyon proje çalışmalarını başlattık. Tabi yenileme kurulları ilk defa böyle büyük bir projeyle karşı karşıya kaldılar. Hakikaten zaman zaman sıkıntılarla karşılaştığımız bir süreçti. Kapalıçarşı’nın restorasyonunu biz 3 ana bölüme ayırdık. Bunlardan bir tanesi şu anda gördüğümüz çatı, ikincisi alt yapı ve üçüncüsü ise güçlendirme çalışmaları. Kapalıçarşı’nın çatıyla ilgili projesi kurul tarafından onaylanmıştı. 2016’nın şubat ayında ihaleye çıktık. Nisan ayı itibariyle ihale neticelendirildi ve yer teminini gerçekleştirdik. Bugün itibariyle de çalışmalarımızı başlatıyoruz. Hedef 2017 yılının Aralık ayında çatının bütün problemleri bitmiş olacak. Bu süreçte büyükşehir belediyemizle yaptığımız görüşmelerde onlarda şu anda alt yapıyla ilgili bir çalışma yapıyor. İSKİ’nin alt yapıyla ilgili yapacağı çalışma Anıtlar Kurulu’ndan onaylandı. Bütün Kapalıçarşı kapanmayacak onu söyleyeyim. Kapalıçarşı’daki çalışmalar akamete uğratılmayacak. Kapalıçarşı’nın her tarafı restorasyona alınmayacak. Acil müdahale edilmesi gereken yerlere müdahale edilecek. Daha sonra diğer yerlere yavaş yavaş girilecek" dedi.
Kapalıçarşı hakkında teknik bilgiler de veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Çatı 39 bin metre karelik bir alan. Kapalıçarşı’nın hanlarıyla birlikte alanı 110 bin metre karelik bir alan. 39 bin metre kareyi inşallah bu gördüğünüz kablolardan, klimalardan, televizyon antenlerinden dışarıdaki bütün şeylerden arındıracağız. Bunlar bir düzen içinde olacak” diye konuştu.
Kapalıçarşı’daki tüm çalışmaların 10 yıl sürebileceği ve yaklaşık 200 milyon lira harcanabileceğini aktaran Başkan Demir, “Şimdiye kadar 30 milyon lira projeyle ilgili harcama yapıldı. 39 bin metre karelik alan için 10 milyon liralık bir ihale gerçekleşti. Alt yapıyla ilgili İSKİ’nin yapacağı çalışma yaklaşık 35 milyon liralık bir çalışma olacak. Restorasyonla ilgili bizim hepsini kapsayacak bir 200 milyon lira gibi bir ifademiz var. Bu 200 milyon lira hemen yapılacak işler değil. Kapalıçarşı gibi bir yeriniz varsa bir taraftan da restorasyonunuz da var demektir. Esnaf restorasyon esnasında çalışmalardan etkilenmeyecek. Restorasyon çalışmasında artık çok ileri düzeyde olduğumuz rahatlıkla söyleyebilirim. Toplam restorasyon söyledim 10 yıl sürebilir diyebilirim. 10 yıl bittikten sonra Kapalıçarşı’nın başka bir yerinde başka bir problem olabilir. Kapalıçarşı’nın herhangi bir yerinde her an müdahaleyi rahatlıkla görebiliriz. Düşünün ki biz projesini 2009-2016 yeni başlıyoruz. 6 yıldan fazla geçti. Projesi 6 yıl aldıysa restorasyonu 10 yılı geçer rahatlıkla” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Başkan Demir, Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Ahmet Kökler ile birlikte ilk kiremiti koyarak restorasyon çalışmasının startını verdi.
Kapalıçarşı restorasyonunda ilk kiremit konulması havadan görüntülendi
Öte yandan, çalışmalar havadan İHA tarafından görüntülendi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ilk kiremidi koyması havadan görüntülendi. Tarihi Kapalıçarşı’nın yukarıdan görünümü güzelliğiyle kendisine hayran bıraktı. Tarihi çarşının tüm ihtişamıyla görüntülenmesinin yanı sıra restorasyon çalışmaları da havadan görüntülendi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.