Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

5 Bin Liraya ’Sınıf Mikrotomu’ Yaptı

Sivas’ta Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi 15 yaşındaki Umutcan Biçer, 5 bin lira masrafla ’Sınıf Mikrotomu’ yaptı. Türk Patent Enstitüsü’nden Faydalı Model kategorisinden ürünün patentini alan genç mucit yetkililerden destek...

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2016 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2016 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sivas’ta Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi 15 yaşındaki Umutcan Biçer, 5 bin lira masrafla ’Sınıf Mikrotomu’ yaptı. Türk Patent Enstitüsü’nden Faydalı Model kategorisinden ürünün patentini alan genç mucit yetkililerden destek bekliyor.
BİLSEM öğrencisi Umutcan Biçer, laboratuvar çalışmalarında meydana gelen kazalara engel olmak için arayış içine girdi. Kesit için kullanılan mikrotomların hassas ve pahalı olduğunu tespit eden Biçer, daha ucuz ve daha pratik bir mikrotom yapmak için çalışmalara başladı. Sanayide ürünü oluşturan genç mucit öğrencilerin zarar görmeden kesit almalarına yarayan ’Sınıf Mikrotomu’ yaptı. Bir yıl önce Türk Patent Enstitüsü’ne ürünün patentini almak için başvuran Umutcan Biçer, Faydalı Model kategorisinde ürünün patentini aldı. Genç mucit ürünün okullarda, üniversitelerde ders aracı olarak kullanılması için yetkililerden destek bekliyor.
Öğrencilere faydalı olmak için ürünü yaptığını belirten Umutcan Biçer,"Bilim Sanat Merkezi’nde bu projeyi yaptım. Bu projeyi yapmamın nedeni bir gün bir yapraktan inceleme yapacaktık kesit alacaktık. Biz bunu normalde bıçakla yapıyoruz. Öğrenciler elini kesiyor hatta bende o tür kazalar geçirdim. Bende buna engel olabilmek için ne yapabiliriz diye düşünmeye başladım. Bir kaç gün içinde bu fikir aklıma geldi. Böyle bir alet yapabilir miyiz okullar için diye düşündüm. Çünkü yaptığım araştırmalarda bu iş için kullanılan mikrotom aletlerinin çok pahalı ve hassas olduğunu gördük. Bunlarda okullarda kullanabilecek aletler olmadığından biz kendimiz bir aleti üretme aşamasına geçtik. Tüm aletleri inceledikten sonra nasıl bir yapısı olması gerektiğine karar verdik. Hangi kesim şekli daha avantajlı daha verimli olur diye düşündük. Bu konuda giyotin şeklinde kesmesine karar verdik. Tüm bıçakları dikkate alarak sanayide işlemimize başladık. Bundan önce uzun bir süre tasarım aşaması oldu. Güvenlik olarak bıçağın etrafının kapatılmasına dikkat ettik" dedi.
Her okulda kullanılabilecek kolay, hassas olmayan ve öğrencilerin rahatlıkla kullanabileceği bir alet yaptıklarını ifade eden Biçer, "Laboratuvarlarda da her yerde kullanılabilir. Basit bir cihaz. Bu yeni bir icat değil. Tasarım türevi bir çalışma. Faydalı model olarak geçiyor aldığımız patent. Olan bir aleti daha basite daha kolaya indirgedik. Eğer elimizde olan fırsatları değerlendirerek eğitim aracı olarak kullanabilirsek öğrenciler hem daha rahat inceleme yapabilir hem de biyoloji derslerinde çok daha faydalı olur" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.