Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

46 yıldır gazete biriktiriyor

Muş’un Varto ilçesinin Çaylar köyünde çiftçilik yapan 65 yaşındaki Nazım Uzunboylu, her gün alıp okuduğu 6-7 gazeteyi 46 yıl boyunca da biriktirip eşsiz bir arşiv meydana getirdi.Varto ilçesine 20 kilometre mesafede bulunan bin nüfuslu...

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2016 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2016 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Muş’un Varto ilçesinin Çaylar köyünde çiftçilik yapan 65 yaşındaki Nazım Uzunboylu, her gün alıp okuduğu 6-7 gazeteyi 46 yıl boyunca da biriktirip eşsiz bir arşiv meydana getirdi.
Varto ilçesine 20 kilometre mesafede bulunan bin nüfuslu 85 haneli Çaylar köyünde çiftçilik yapan 65 yaşındaki Nazım Uzunboylu, günde 6-7 gazete okumakla kalmadı, ayrıca 46 yıldan beri aldığı tüm yayınları arşivledi. Uzunboylu, evinin bir odasında biriktirdiği gazete arşivini, adli olaylar için gelenlerle, öğrenciler, bilim adamları ve avukatların istifadesine açtı. Evli ve 4 çocuk babası Nazım Uzunboylu, kendisinin okur olduğunu dile getirerek, “Benim için sağ sol önemli değildir. Ben okurum ama elbette ki demokrat ayağı destekliyorum. 1966 depremi nedeni ile Ankara Gölbaşı Ortaokulu’nda okudum. Ben Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde yatıp kalkıyordum. Ortadoğu’nun öğrencilerini biliyorsunuz, onların yanında yetiştik. Denizlerin, Mahirlerin, Çayanların, tam çalkantılı dönemlerinde orada kaldık. Gazete okuduk, dergi okuduk. 6. filo gösterilerine katıldım. Beni okuldan attılar. O vesile ile hiç ara vermeden buraya kadar geldik. 1969 yılında hiç ara vermeden günlük gazeteleri biriktirmeye başladım” dedi.
“Gazetelere gözüm gibi bakıyorum”
Her gün satın aldığı 6- 7 gazeteyi okuduktan sonra arşivleyen Uzunboylu, önemli haberler hakkında ajandasına notlar düştüğünü de kaydetti. Eşi Gülbahar’la birlikte evlerinin bir odasını gazete arşivine ayıran Uzunboylu, 2001 yılında rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığını ve taburcu olduktan sonra gazete okumaya ve arşivlemeye devam ettiğini belirtti. Almanya’da yaşayan iki çocuğunu ziyarete gittiğinde ise bu kez Alman gazetelerini arşivlediğini ifade eden Nazım Uzunboylu, "Gazete arşivim, faili meçhul cinayetler, trafik kazasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına, avukat, bilim adamı ve öğrencilere ışık tutuyor. Son iki ayda Diyarbakır’a sadece 400 gazetenin fotokopisini verdim. Bu gazeteler birer delil olarak kullanılıyor. Bugüne kadar yüzlerce kişiye yardım ettim. Özelikle Avrupa’da iltica edenlerin bazıları için, isimleri geçtiği için onlara da verdim. Ama gazetelerim bazen gelmediği zaman perişan oluyorum. 46 yılda biriktirdiğim gazetelere gözüm gibi bakıyorum. Onların yıpranmaması için odayı havalandırıp gazete ve dergilerin tozunu eşim alıyor. Bu çok değişik ve güzel bir duygu. Ben ölürsem çocuklarımın bunu sürdürmesini istiyorum" diye konuştu.
Eşi Gülbahar Uzunboylu’nun da kendisine destek verdiğini söyleyen gazete tutkunu Uzunboylu, "Ben yerde gazete bulsam alıp arşivime koyarım. Gazeteleri muhafaza etmek için çelik bir baraka düşünüyorum. Onları barakanın içinde tarihlerine göre düzenlemek istiyorum. Yangına karşı çok tedbirli davranıyorum” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.