Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

246 Afgan kadın polis adayı Sivas’ta eğitim görecek

Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan ’Afgan Ulusal Polisinin Eğitimine ve Kapasite Güçlendirmesine İlişkin İşbirliği Mutabakat Muhtırası’ çerçevesinde Sivas Polis Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen 5. dönem kadın polis eğitimi,...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2016 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2016 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan ’Afgan Ulusal Polisinin Eğitimine ve Kapasite Güçlendirmesine İlişkin İşbirliği Mutabakat Muhtırası’ çerçevesinde Sivas Polis Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen 5. dönem kadın polis eğitimi, 246 Afgan kadın polis adayının katılımıyla başladı.
Afganistan polisinin Türkiye’de eğitilmesine yönelik imzalanan Mutabakat Muhtırası kapsamında Sivas Polis Meslek Yüksekokulu’nda 2. dönem Afgan bayan polis eğitimine katılan 246 Afgan kadın polis için, eğitim açılış töreni düzenlendi. Saygı duruşu ve Türkiye ile Afganistan milli marşlarının okunmasının ardından başlayan program, polislerin gerçekleştirdiği eğitimlerin gösterildiği sinevizyon gösterisi ile devam etti.
Törende konuşan Sivas Valisi Davut Gül, "Sivas emin şehir olarak bilinir. Bu Kurtuluş savaşından beri böyledir. Dolayısıyla emin şehir olduğu içinde Afganistanlı hanımefendi polisler buraya eğitime geldiler. Burada Sivaslılar, Türkler kendi kız kardeşleri, polisleri gibi eğitecek Afganistan’a geri gönderecek. Her şeyin açığı olabilir bütçe açığı, ihracat açığı olabilir ama güvenliğin açığı olamaz. Güvenlik açığı telafi edilemez. Bu açıdan sizlerin burada 4 ay boyunca olabildiğince çok şey öğrenmesi gerekiyor. Bu hem sizin ülkenize olan göreviniz hem de sizde beklentisi olan ailelerinize yapacağınız olan bir görevdir" dedi.
Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar ise, "Bugün benim için bir bayram günüdür. Türkiye her zaman dostluğunu Afganistan’a ispat etmiştir. Afganistan da her zaman Türkiye’nin yanında olmaya ve Türkiye’ye yardımcı olmaya çalışmıştır. Başarısız darbe girişiminde de gördüğünüz gibi Afganistan darbeyi kınamıştır. Afganistan Türkiye’ye destek verdi ve Türkiye’nin yanında olduğunu ilan etti. Polisin en önemli görevlerinden biri yasaları icra etmektir. Bir polis yasaları tam olarak bilmiyorsa o zaman kesinlikle sıkıntı yaşayacaktır. Burada bulunduğunuz ve öğrendiğiniz şeyler gerçekten çok önemli ve etkili olacaktır" ifadelerini kullandı.
Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Fatih İnal da, "Son iki dönemdir icra ettiğimiz eğitim faaliyetine Afgan kız kardeşlerimizin katılıyor olması ve bu programının geçmiş dönemdeki uygulamaların Afganistan’da olumlu yansımalarını görmekten büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Yaklaşık 5 senedir yürüttüğümüz faaliyet Afganistan polisinin ana iskeletini oluşturmasında önemli bir vesile ve katkıda bulundu. Bizim vazifemiz ve görevimiz Kabil gibi Afganistan’ın bir çok eyaleti huzur bulmadıkça , orada yaşayan Afgan kadının gözünün yaşı dinmedikçe bizim Sivas’ta, Ankara’da, İstanbul’da, Diyarbakır’da Anadolu’nun herhangi bir köşesinde huzur içinde yatmak ve sofralarımızdan tam doyarak kalkmak haramdır" diye konuştu.
Törenin sonunda Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar ve Sivas Valisi Davut Gül birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti.
Sivas Polis Meslek Yüksekokulu’nda bugüne kadar 2 bin 733 kadın ve erkek Afgan polis adayı eğitim görerek mezun oldu. 4 ay boyunca eğitim görecek 246 kadın polis adayı silah bilgisi ve atış simülasyon atış eğitimi, ilk yardım, arama teknikleri, trafik polisliği, sürücü eğitimi, temel sürüş, olay yeri inceleme ve delil toplama, güvenlik sistem ve cihazları, rapor yazma ve ifade almak teknikleri, çocuk suçluluğu, aile içi şiddet, kadınlara karşı işlenen suçları içeren eğitimlere tabi tutulacak.
Eğitime Türkiye’nin ana sporluğunda NATO ve Japonya finansman desteği sağlıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.