Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2. Mahmut’un yaptırdığı hamamın içler acısı hali

Balıkesir’de Sultan 2. Mahmut’un yaptırdığı 200 yıllık hamamın harabe görüntüsü yürek burkuyor. Kurnaları çalınan ve tahrip edilen hamamın aslına uygun olarak restore edilmesi gerekirken, bugün evsizlerin barınağı olduğu görülüyor.Bandırma...

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2016 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2016 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
2. Mahmut’un yaptırdığı hamamın içler acısı hali
Balıkesir’de Sultan 2. Mahmut’un yaptırdığı 200 yıllık hamamın harabe görüntüsü yürek burkuyor. Kurnaları çalınan ve tahrip edilen hamamın aslına uygun olarak restore edilmesi gerekirken, bugün evsizlerin barınağı olduğu görülüyor.
Bandırma ilçesinin Edincik Mahallesi’nde Sultan 2. Mahmut’tan kalan tarihi hamamın içler acısı görüntüsü vatandaşların da tepkisini çekiyor. Tahmini olarak 1815 yılında yapıldığı bilinen Tarihi Tabakhane Deresi Hamamı, ilgisizlik nedeniyle üzeri ağaçlarla ve çalılarla kaplı halde restore edilmeyi bekliyor. Osmanlı padişahlarından 2. Mahmut’un 1815 yılında Çanakkale’ye giderken uğradığı Edincik’te halkın yoğun ilgisine karşılık yaptırdığı tarihi Tabakhane Deresi Hamamı, yapımından 200 yıl sonra üzeri ağaçlarla ve çalılarla kaplı halde restore edilmeyi bekliyor. Günümüzde şahıs malı olan ve İstanbul Aksaray’daki Horhor Hamamına benzerliği ile dikkat çeken tarihi hamamın kalıntılarında temizlik, onarım ve kazı gerekiyor.
Edincik Mahallesi Muhtarı Ahmet Sivaslı, 200 yıllık hamamın Bandırma Belediyesi ya da Bakanlık tarafından onarılarak turizme kazandırılabileceğini belirterek, "Edincik’imiz buna benzer bir çok tarihi eserle dolu. Geçtiğimiz yıllarda bazı tarihi evlerimize uygulanan restorasyon çalışmaları ile bu evlerimiz güzel bir hal aldı. Bir çok yerli ve yabancı turist bu evlerimizi görmeye geldi. Bazı klip ve film çekimleri de gerçekleştirildi" dedi.
Edincik Mahallesi’nin Tabakhane Deresi kenarında bulunan Karakadı mevkiindeki hamamın Külhan-Kubbe ve Soyunma Bölümü olarak üç farklı bölümden oluştuğu, külhan bölümünün güneyde olup, bunun önünde üç kubbeli bölüm, arkasında ortada büyük yanlarında ufak kubbeler bulunduğu görüldü. Soyunma bölümünün çatısı tamamen yıkılmışken, duvarların kısmen ayakta olduğu, kubbelerin ise tuğla ve moloz taşıyla örülü olduğu belirtildi. Tamamı 180 metrekare olarak bilinen tarihi hamamın polien parçalar kullanılarak yapıldığı, dere yatağına yakın kısmında ise keçelik bulunduğu ifade ediliyor.
Günümüzde kimsesiz bazı kişilerin konaklamak için kullandığı tespit edilen hamamın içerisinde bulunan pirinç döküm kurnaların da zamanla kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalındığı tahmin ediliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.