Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2 bin yıllık Amasya elmasına büyük destek

Amasya’da yaklaşık 2 bin yıldan bu yana üretildiği belirlenen dünyaca ünlü Amasya misket elmasının üretiminin desteklenmesi için çiftçinin kullanımına sunulmak üzere toplam bin dekarlık bahçe oluşturulacak.Yapılan bir arkeolojik bir...

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2016 08:57
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2016 08:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Amasya’da yaklaşık 2 bin yıldan bu yana üretildiği belirlenen dünyaca ünlü Amasya misket elmasının üretiminin desteklenmesi için çiftçinin kullanımına sunulmak üzere toplam bin dekarlık bahçe oluşturulacak.
Yapılan bir arkeolojik bir kazıda üzerinde meyveleri bulunan elma ağacı desenli yaklaşık 2 bin yıllık mozaiğin bulunmasıyla elmanın antik dönemde bile üretimin yapıldığının ortaya çıktığını belirten Amasya Valisi Salih Işık, şehirle özdeşleşen bu ürünün birer yıl arayla hasadı yapıldığı için son yıllarda azalan üretiminin yeniden artırılması için harekete geçtiklerini açıkladı.
Şu anda 3 bin fidanın çiftçilere dağıtılmak üzere hazır olduğunu anlatan Vali Işık, “Amacımız her yıl 100 dekar alanda kapama elması bahçesi yapmak. 10 yıl süreyle bütün masrafları proje kapsamında üstleniyoruz. Bin dekar misket elması bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Finansmanını İl Özel İdaresi sağlayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik çalışmasını yapacak. Çiftçimizde bizzat bahçelerimizin bakımını üstlenecek” dedi.
Yaşlanmaya karşı koruma sağlıyor
Diğer elma çeşitlerinin bu günlerde bir ile iki lira arasında alıcı bulurken ortasında kesildiğinde beliren yıldız, kendine has kokusu ve lezzeti ile antioksidan etkisi sayesinde yaşlanmaya karşı koruma sağlayan Amasya elmasının manav ve tezgahlarda 4 ile 5 lira arasında satıldığına değinen Salih Işık, “Marka değeri olarak bir sıkıntımız yok. Pazarlama olarak bir sıkıntımız yok. Yeter ki biz bu elmayı orijinal bir şekilde üretelim” diye konuştu.
Üretimi desteklenecek bahçelerin en az 3 dekar olması gerektiğini vurgulayan Işık, “Bu çalışmaya dahil olmak isteyen çiftçilerimiz İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze müracaat edebilirler. Bu çalışmayla Amasya elması üretimini tekrar canlandırmayı ve Amasya’nın simgesi haline gelmiş bu meyvenin önceki yıllarda olduğu gibi popülerliğinin artmasını amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.