Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

19’uncu yüzyıl İngiliz Dönemi’nden kalma fayton Beyoğlu’nda

Beyoğlu Hareketleniyor Festivali kapsamında düzenlenen 7 festivalden biri olan “Antika Festivali” başladı. Festivalde, 19’uncu yüzyıl İngiliz döneminden kalan fayton vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul...

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2016 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2016 14:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Beyoğlu Hareketleniyor Festivali kapsamında düzenlenen 7 festivalden biri olan “Antika Festivali” başladı. Festivalde, 19’uncu yüzyıl İngiliz döneminden kalan fayton vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Kültür Kenti Vakfı, Aydın Üniversitesi, Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği’nin işbirliği ile 50 günlük “Beyoğlu Hareketleniyor” Festivali düzenlendi. Festival kapsamındaki 7 festivalden biri olan Antika Festivali ile Türkiye’nin ve İstanbul’un birçok antika koleksiyoneri Beyoğlu’ndaki stantlarıyla vatandaşlarla buluştu. Beyoğlu’nda standı bulunan koleksiyonerlerden Salih Haliloğulları’nın İngiltere’den aldığı 19’unc yüzyıl Victoria Dönemi’ne ait faytonu vatandaşların gözdesi haline geldi. Yurtdışı gezisi sırasında tesadüfen gördüğü ve sahibini bularak uzun uğraşlar sonucu aldığı fayton için Haliloğulları, 10 bin dolar değer biçiyor. Festivalin en dikkat çeken parçası olan fayton ile vatandaşlar da bol bol fotoğraf çektiriyor. Fayton, 19’uncu yüzyıla ait olmasına rağmen bütün parçaları orjinalliğini koruyor ve çalıştırılmaya hazır durumda olması fiyatını yükseltiyor. Döneme ait nadide parçalar arasında bulunan faytonu o dönemde çalışan bir doktorun kullandığı tahmin ediliyor.
“Tesadüfen resmini görmüştük”
Otuz yıldır antika işinin içinde olduğunu belirten Salih Haliloğulları, “Bu fayton İngiliz Victoria Dönemi’ne aittir. Aldığım kişi doktorun kullandığını söyledi, çünkü arkasında doktor için hazırlanmış bir çanta bölümü var. Her şeyiyle orijinal son derece bakımlı, at olduğunda hemen sürülebilecek durumdadır. Biz yurt dışından ürünler getiriyoruz. Tesadüfen resmini görmüştük başka bir ürün alırken, sahibinden rica ettik. Ertesi gün 600 kilometre yolu tekrar gittik faytona bakmak için o zaman aldık. Antikacılarda bir şey vardır, çok sevdik mi bir şeyi mutlak peşinde koşarız. Sonunda getirdik, burada sergiliyoruz. İstiyoruz ki insanlar böyle güzel şeyleri görsün” dedi.
“Böyle parçaların fiyatını alan ve satan belirler çünkü nadir parçalardır”
Faytonun bütün parçalarıyla dönemin özelliklerini yansıttığını ifade eden Haliloğulları, “Biz bu faytona 10 bin dolar istiyoruz. Böyle parçaların fiyatını alan ve satan belirler çünkü nadir parçalardır. Bunun yenisi birine yaptırmak isteseniz 10 bin dolara benzerin bile yapamaz. Satın aldığımız İngiliz arkadaş çok satma yanlısı değildi. Onun tanıdığı bir arkadaş vardı, onu devreye soktuk. Tekerleklerindeki armalar, parçalar hala aynı duyuyor” diye konuştu.
Vatandaşlar, Antika Festivali kapsamında stantlarda bulunan birçok antikayı ve İngiliz Dönemi’ne ait 19’uncu yüzyıldan kalma bütün parçaları orijinalliğini koruyan faytonu da 5 Ekim tarihine kadar ziyaret edebilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.