Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

15 Temmuz kahramanları Gebze’de anıldı

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 15 Temmuz Kahramanları anma programı düzenlendi. Programa Şehit Astsubay Ömer Halis Demir’in kardeşi Savaş Halis Demir’de katıldı.Türkiye Gençlik Vakfı Gebze şubesi...

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2016 03:44
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2016 03:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
15 Temmuz kahramanları Gebze’de anıldı
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 15 Temmuz Kahramanları anma programı düzenlendi. Programa Şehit Astsubay Ömer Halis Demir’in kardeşi Savaş Halis Demir’de katıldı.
Türkiye Gençlik Vakfı Gebze şubesi tarafından Kocaeli’nin Gebze ilçesinde “Kahraman Yürekler” temalı 15 Temmuz Kahramanları Anma programı düzenlendi. Gebze Kültür Merkezinde düzenlenen programa Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Gebze gazisi Üzeyir Civan, Şehit Astsubay Ömer Halis Demir’in kardeşi Savaş Halis Demir, İstanbul’da tankın altına yatan Metin Doğan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“15 Temmuz gecesi millet olarak hepimize çok şey öğretti”
Programın açılış konuşmasını yapan TÜGVA Gebze İlçe Başkanı Halil İbrahim Dede, “Tarihin yeniden yazıldığı ve bunu iliklerimize kadar hissettiğimiz bir zaman dilimi içerisinden geçiyoruz. Yüz yıldır uygulanan proje çerçevesinde gönül coğrafyamızdaki ülkelerle manevi bağlarımız yok edilerek Türkiye’nin ezilen milletlere umut olma özelliği bitirilmeye çalışılıyor. 15 Temmuz gecesi yaşadıklarımız bu umudun yok edilmesi için gerçekleştirilen son organize saldırı olarak tazeliğini koruyor. O gece millet olarak hepimize çok şeyler öğretti. Belki de öğrettiği en önemli şey gençliğin bugüne kadar yapılan bütün yıkıcı, bozucu, tarihinden ve kültüründen koparıcı çalışmalara rağmen dimdik ayakta durduğu ve değerleri uğruna gözünü kırpmadan canını verebileceği gerçeğiydi” dedi.
“15 Temmuz tarihimize kara bir leke olarak yazıldı”
TÜGVA Gebze İlçe Başkanından sonra konuşma yapan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “15 Temmuz tarihimize kara bir leke olarak yazıldı. Tarihimizde çok şanlı günlerimiz ve çok kara günlerimiz var. Ama hamdolsun ki Orta Asya’dan çıktığımız bugünlere gelene kadar hep şanlı tarihimizi yaşattık. Biz biliyoruz ki hainler hiçbir zaman vatan millet aşkıyla yanan ve millet için canını verebilecek, gözü kara bir şekilde tanklara, silahlara yönelerek giden kardeşlerimizin olduğu müddetçe inşallah rabbim bu millete hiçbir zaman ayağına taş değdirmeyecek” şeklinde konuştu.
“Canlı yayında tanları görünce bir şeyler yapmak istedim”
Programın konukların olan ve tankın altına yatan İstanbul Gazisi Metin Doğan darbe gecesinde yaşadıklarını anlatarak, “15 Temmuz gecesi eve gidiyordum, yoldaydım. Eve birkaç durak kala otobüsteki insanlardan duydum darbe girişiminin olmuş olduğunu. Benim oturduğum semtte bizim gibi düşünen insanlar yok. Hepsi kandırılmış insanlar. Otobüsteki insanlar çok mutluydu. İyi ki oldu tam zamanıydı kendini başkan ilan edecekti lafları benim daha aceleci olmamı sağladı. Eve gidip o canlı yayında o tankları görünce biran önce bir şeyler yapmak istedim. Allah bilir ama kullarına hissettirirmiş. O otobüsteki insanların öle konuşması insanların çok hızlı bir şeklide sokağa dökülebileceği düşünülüyordu. Benim 20 yılımda Taksim’de geçti. Onlarında hızlı bir şekilde gezi olaylarında kandırılıp sokaklara döküldüyse burada da döküleceğini düşündüm. Onlarda çıkınca yüz binlerce ölüm olacaktı” ifadelerini kullandı.
“Benim tankın altına yatmamla insanlar yüreklendi”
İnsanları şoktan çıkarmak için tankın altına yatmak gibi bir düşünceye girdiğini belirten Doğan, “O an aklıma canlı yayında tankın paletlerinin altında biri ezilirse insanlar bunu görürler ve hızlı bir şekilde sokağa dökülürler diye düşündüm. Çok hızlı bir şekilde evden çıktım. Allah’ıma olan duamda o engelleri ortadan kaldırmak vardı. Allah o engelleri öyle hızlı bir şekilde kaldırdı ki çok hızlı bir şekilde havaalanına ulaştım. Askerlerle karşılaştığım esnada bağırmaya başladım. Ben Türk askeriyim siz kimin askerisiniz diye. O lafın onları etkilediğini düşünüyorum. Sonra arka arkaya kızmaya başladım. Her saniye daha da dozu arttırıyordum ki o tank hareket etsim de beni ezsin. Beni ezmezse orada bağıran birinin insanları sokağa dökeceğini düşünmüyordum. O tank hareket etmeye başladı ve başlar başlamaz hemen paletin altına yattım. Sonra inanın o tanklar hareket ederken insanlar o kadar korkmuşlardı ki hiç kimse askerler ne yapıyorsunuz demiyordu. Ben o insanları yüreklendirdim” dedi.
“Vurulmayayım diye hafiften eğilmiştim ama ben vurulmuştum”
15 Temmuz gecesinde sol kolunu kaybeden Gebze Gazisi Üzeyir Civan, “Darbe olduğunu öğrenince ailemle aramızda istişare yaptık. Sabiha Gökçen Havaalanına gidip orada ki vatan hainlerine hadlerini bildirelim diyorduk. Havaalanına doğru yola çıktıktan sonra Başbakan’ımızın evinin önünde trafik tıkalı olduğundan dolayı Orhanlı üzerinden havaalanına ulaşmayı düşündük. Orhanlı gişelerine 500 metre kala bir köprünün üzerinde trafik durmuştu. Ben arabadan inerek bariyerlerin üzerine çıktım ve asker polis kardeştir diye slogan attırdım. Slogan attırdıktan sonra bariyerden inip çimlere doğru gittim. Çimlerin üzerine ulaştığım esnada kulaklarımda yoğun bir çınlama sesi ve sanki sol kolumu da elektrik çarpmıştı. Vurulmayayım diye hafiften eğilmiştim. Ama ben vurulmuştum. Farkında değildim. Sağ elimi havaya kaldırdım, baktım ki orta parmağımın üzerine bir şarapnel parçası var. Sol tarafıma doğru toparlanmak istedim. Bir de baktım ki kolum sarkıyor, sadece bir deri parçası tutuyordu kolumu” şeklinde konuştu.
“Ben kolumu feda ettim ama vatanımı kaybetmedim”
Yaralandıktan sonra yaşadığı süreci anlatan Civan, “3 buçuk saatlik bir ameliyat oldum. Ameliyat sonrasında sabah ezanı saatleriydi ki kendime geldim. Uyandığım da başucumda yeğenim vardı. Ona sordum ne oldu bitti mi diye o da şaşırdı zannetti ki ben ona ameliyatın bitip bitmediğini soruyorum. Olaylar bitti mi vatan selamette mi diye soruyordum ona. Bitti dayı deyince bende Elhamdülillah ben kolumu feda ettim ama vatanımı kaybetmedim“ ifadelerini kullandı.
Programın sonunda Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker 15 Temmuz Kahramanlarını hediye takdim etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.