Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

13. E-türkiye Ödülleri Sahiplerini Buldu

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlediği 13. e-Türkiye ödülleri TBMM’de düzenlenen tören ile sahiplerini buldu.Örnek e-Devlet uygulamalarına dikkat çekilmesi, yenilikçi girişimlerin kamuoyuna...

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2016 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlediği 13. e-Türkiye ödülleri TBMM’de düzenlenen tören ile sahiplerini buldu.
Örnek e-Devlet uygulamalarına dikkat çekilmesi, yenilikçi girişimlerin kamuoyuna tanıtılması, başarılı girişimlerin desteklenip özendirilmesi ve bu yöndeki uygulamaların yaygınlaşmasının hedeflendiği e-Türkiye ödülleri TBMM’de düzenlenen tören ile sahiplerini buldu. Ödül töreninde finale kalan 26 projeden kamu kurumlarına yönelik “Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler”, “Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler”, “Kamudan Kamuya e-Hizmetler” kategorilerinde, yerel yönetimlere yönelik “Küçük Ölçekli Belediye, “Orta Ölçekli Belediye” ve “Büyük Ölçekli Belediye” kategorilerinde 16 jüri üyesi tarafından seçilen 6 projeye ödülleri verildi.
“KAMU YÖNETİMİNDE VATANDAŞ ODAKLI YAKLAŞIMDAN VATANDAŞIN YÖNLENDİRDİĞİ YAKLAŞIMA DOĞRU BİR DÖNÜŞÜM YAŞANMAKTADIR”
Dijitalleşen ekonomi çerçevesinde dijital devletin varlığının çok büyük önem taşıdığına dikkat çeken TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Koç, kamunun her zaman ekonomide önemli bir aktör olduğunun altını çizdi. Toplumsal ve iş yaşamında dijitalleşmenin gelişmesi ile bireylerin ve iş dünyasının dijital devlet yönünde beklentilerinin kaçınılmaz olacağını söyleyen Ali Koç, “Kamunun vatandaşların ve iş dünyasının ihtiyaçlarını belirleyerek bunlara yönelik düzenlemeler yapması artık yeterli değildir. Yeni kamu yönetimi yaklaşımı, vatandaşların ve iş dünyasının kendi ihtiyaçlarını belirledikleri, kamu ile işbirliği içinde çözüm geliştirdikleri bir yapıya geçmektedir. Kamu yönetiminde vatandaş odaklı yaklaşımdan vatandaşın yönlendirdiği yaklaşıma doğru bir dönüşüm yaşanmaktadır. Ülkemizin de bu dönüşümü yakalamasında ve kamunun dijital yetkinliklerini artırmasında e-devlete önemli sorumluluklar düşmektedir” dedi.
“ARTIK KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KANUNUMUZ VAR”
e-Türkiye ödüllerinin Türkiye’nin rekabetçiliğinin daha yükselmesi, küresel boyutta dijitalleşmesini teşvik ettiğini ve buna katkıda bulunduğunu kaydeden Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, e-devlet sistemine kayıt yaptıran vatandaş sayısının 27.5 milyon olduğunu kaydetti. Türkiye’yi küresel rekabetçilikte daha hızlanması için dijitalleşmesi gerektiğinin altını çizen Eczacıbaşı, “e-devlet uygulamaları bu dijitalleşmenin kamu kesimini ilgilendiren önemli adımdır. Bu dijitalleşmenin nasıl yapılacağına dair yol haritası ise ulusal e-devlet strateji ve eylem planı tarafından çiziliyor” diye konuştu.
Strateji taslağındaki hedeflerden birisi olan açık veri yönetimi ve kullanımı konusunun kendilerini yakından ilgilendirdiğini, bu konuda bazı adımlar atılmış olsa da bu güne kadar fazla ilerleme kaydedilemediğinin altını çizen Eczacıbaşı, “Strateji taslağında ‘açık verilerin kullanım alanı yaygınlaştırılacaktır’ hedefini destekliyoruz. Benzer bir hedef bilgi toplumu strateji belgesinde de var. Dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte artacak olan bir akışın sağlıklı bir şekilde, ekonomiye fayda sağlayacak şekilde işlememiz için kişisel verilerin korunmasında biz siber güvenlik konularında çağdaş uygulamaların benimsenmesini görmek büyük dileğimiz. Bu yönde atılmış çok önemli bir adım var. Artık kişisel verileri koruma kanunumuz var” şeklinde konuştu.
“SON 10 YILDA SATIN ALMA BEDELİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE 17 MİLYAR LİRALIK BİR YATIRIMDA BULUNDUK”
Ödül töreninin ana sponsoru olan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, son 13 seneye bakıldığında çok önemli gelişmeler ve yatırımların yapıldığına dikkat çekerek, “Bu yatırımlara katkıda bulunmaktan çok mutluyuz. Son 10 yılda satın alma bedeli de dahil olmak üzere 17 milyar liralık bir yatırımda bulunduk, Türkiye’nin bilgi toplumu yolculuğunda atılım yapabilmesi için. Biz misyon olarak kendimize bilgi teknolojileri ile, geniş bant internet ile Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimini hızlandırmaya destek olmak olarak belirledik. Bugüne kadar 41 bin KOBİ’nin, 2 bine yaklaşan büyük şirketin ve 150 kamu kurumunun dijitalleşme yolculuğunda nerede olduklarını tespit ettik. Kendilerine daha ileriye gidebilmeleri için neler yapmaları konusunda danışmanlık yaptık” ifadelerini kullandı.
“BİLGİYİ ÜRETENLERİN KATEGORİSİNDE YER ALMALIYIZ”
Kamunun internet altyapısını kullanarak verdiği hizmetler vatandaş memnuniyetine de yansıdığını belirten Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın, devlet hizmetlerinin dijitalleşmesi, hizmetin yaygın ve hızlı bir şekilde kullanılmasını imkan sağlamaktadır. Yüzüne bile görmediğimiz insanlara hizmet vermek angarya değildir, aksine faziletli bir davranıştır, zira devlet vatandaşı için vardır. Hizmetin elektronikleşmesi de maliyeti düşürmekte, hizmetin verilme süresini kısaltmaktadır, ayrıca insanların kurumlara olan güvenini artırmaktadır. Bilginin güç olduğunu bize en net bir şekilde internet öğretmiştir. Bilgiye hakim olan dünyaya hakim olacaktır. Bilginin kullanımı kadar bilgiyi üretmek büyük bir önem arz etmektedir. Türkiye’nin ise hangi kategoride yer alacağı bizlerin tercihleri ve gayretleri ile ortaya çıkacaktır. Devlet ve özel sektör olarak bilgiyi menkul değer olarak görüp katma değere dönüştürmemiz gerekmektedir. Klasik üretim ve pazarlama yöntemini kullanan ülkeler kategorisinde kaldığımız taktirde çağı ıskalayacağımız da bilinmelidir. Ülkemizi küresel ligde üst sıralarda tutabilmemiz için bilgiyi kullanmak yeterli değildir, bilgiyi üretenlerin kategorisinde yer almalıyız” dedi.
“26 PROJE FİNALE KALDI”
2016 yılı 13. e-Türkiye Ödül Töreninde kamu kurumlarına yönelik “Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler” kategorisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun İnteraktif Frekans İşlemleri Sistemi Projesi, Türk Standartları Enstitüsü Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının Eğitim Hizmetleri Yazılım Sistemi Projesi, ”Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler” kategorisinde Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının SEGBİS Projesi ile Veraset Sistemi Projesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının DİNAMİK- Spor Bilgi Sistemi Projesi, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin Tekno çoban Projesi, Sağlık Bakanlığının e-nabız Projesi, “Kamudan Kamuya e-Hizmetler” kategorisinde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi Projesi, Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığının e-Yazışma Projesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının Corine-Ulusal Arazi Örtüsü Veritabanı Projesi, Orman Genel Müdürlüğünün Orman Yangılarını Havadan İzleme, Değerlendirme ve Yönetme Platformu Projesi, yerel yönetimlere yönelik “Küçük Ölçekli Belediye” kategorisinde Artvin Belediyesinin Ekipbiz Projesi, Niksar Belediyesinin Geçmişi Geleceğe Taşıyan Müze Projesi, Selçuk Belediyesinin Mobil Belediyecilik Uygulamaları Projesi, “Orta Ölçekli Belediye” kategorisinde Beykoz Belediyesinin Hollykoz-Sağım Solum Dizi Projesi, Beyoğlu Belediyesinin Sosyal Market- Gıda Bankacılığı Uygulaması Projesi, Kadıköy Belediyesinin Aklımdaki Kadıköy Projesi, Süleymanpaşa Belediyesinin İş Zekası Karar Destek Mobil Uygulaması Projesi ile SAR 3D Afet Bilgi Sistemi Projesi, “Büyük Ölçekli Belediye” kategorisinde Antalya Büyükşehir Belediyesinin Kamuya En Yararlı Akıllı Kentsel Dönüşüm Projesi, Bağcılar Belediyesinin Güvenli İnternet Projesi, İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Akıllı Ulaşım Sistemleri ile Toplu Taşımada Hizmet Kalitesinin Arttırılması Projesi ile Saha Yönetim Sistemi Projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi İSU Genel Müdürlüğünün Mobil Atıksu Denetim Sistemi Projesi, Malatya Büyükşehir Belediyesinin Bütünşehir Bilgi Sistemi Uygulamaları Projesi finalde yarıştı.
“13. E-TÜRKİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU”
16 kişiden jüri üyesi tarafından yapılan oylama sonrasında kategorilerin birincileri belirlendi. Buna göre; “Küçük Ölçekli Belediye” kategorisinde Selçuk Belediyesinin Mobil Belediyecilik Uygulamaları Projesi, “Orta Ölçekli Belediye” kategorisinde Kadıköy Belediyesinin Aklımdaki Kadıköy Projesi, “Büyük Ölçekli Belediye” kategorisinde İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Akıllı Ulaşım Sistemleri Projesi, kamu kurumlarına yönelik “Kamudan Kamuya e-Hizmetler” kategorisinde Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığının e-Yazışma Projesi, “Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler” kategorisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun İnteraktif Frekans İşlemleri Sistemi Projesi, ”Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler” kategorisinde Sağlık Bakanlığının e-nabız Projesi ödüle layık görüldü. Proje sahipleri ödüllerini Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Koç ve TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın elinden aldı.
Ayrıca, TBMM’nin Mobil Uygulama Projesi ile Türk Standartları Enstitüsü Belgenet Projesi Yürütme Kurulu özel ödülüne, Sağlık Bakanlığı Vodafone Türkiye özel ödülüne layık görüldü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.