Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gençlerimiz ve internet bağımlılığı

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2019 00:00

Çağımızda teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydaları olmakla birlikte kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması da çok ciddi zararlara sebep olabiliyor.

Günlük yaşamda her yaştan insan için internet, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi sürekli değişen bilgi ve eğlence kaynaklarından uzak durmak pek mümkün olamıyor malesef.

Uzmanların bu konudaki görüşü, internet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak açıklanıyor.

Bu bağlamda Bursa İl Sağlık Müdürlüğü internet bağımlılığı için lise öğrencileri üzerinde bir araştırma yapmış ve sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşmış.

Ne acıdır ki sonuçlar pek de iç açıcı değil…

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün, Osmangazi İlçesi’nde eğitim gören tüm lise 1. Sınıf öğrencilerinde internet bağımlılığı durumunu çarpıcı verilerle durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor.

Buna göre ilçede eğitim gören 10 bin 639 bin öğrenciye bilimsel geçerliliği olan anket yöntemi ile internet bağımlılığı ölçeği uygulanmış ve  elde edilen verilere göre öğrencilerin yüzde 15,5’inde internet bağımlılığı tespit edilmiş.

Konuyla ilgili Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan’ın sözleri gerçekten dikkate alınması gereken bir gerçektir

Akan, “Teknolojinin  en önemli ürünlerinden biri olan internetin insan hayatına pek çok kolaylık getirmesiyle birlikte aşırı ve bilinçsiz kullanımı ve problemli internet kullanımı, internet bağımlılığı gibi kavramları da ortaya çıkardığını ve internetin kolay erişilebilir ve ebeveynler tarafından müdahalesinin kısıtlı olması, bireyin gerçek hayatta olduğu kişilikten farklı bir kişiliğe bürünüp yaptıklarını gizleyebilmesi gibi nedenlerle gençlerde internetin kötüye kullanımı söz konusu olduğunu ve bunun için  Sağlık Müdürlüğü olarak, gençlerimizi teknolojinin zararlı yönlerinden korumak, hali hazırda teknoloji bağımlılığı seviyelerini görmek ve gerekli psikososyal desteği sağlamak amacıyla bu tarama çalışmasını gerçekleştirdiğini” söyledi.

Kız Öğrenciler Teknolojiye Daha Bağımlı

Araştırmanın diğer önemli konusu ise kız öğrencilerin bağımlılıkta daha önde olduğudur.

İşte araştırma ve sonuçları!

Yapılan tarama sonuçlarına göre İnternet bağımlılığı kız öğrencilerde yüzde 16,3, erkek öğrencilerde ise yüzde 14,8 olarak tespit edilmiş. Araştırma grubundaki öğrencilerin yaklaşık yüzde 40’ı günde 3 saatten fazla zamanını internette vakit geçiriyor.

Erkek öğrencilerin yüzde 38,3’ünün günde ortalama 1-3 saat online oyun oynadıkları, kız öğrencilerin ise yüzde 45,2’sinin günlük ortalama 1-3 saat sosyal medyada vakit geçiriyor.

 Günlük olarak ortalama 3 saatten az internet kullanan çocuklarda internet bağımlılığı yüzde 7,5 iken, bu oran 3 saatten fazla internet kullanımı olan çocuklarda yüzde 27,6 olarak karşımıza çıkıyor. Online oyun oynama süreleri ile internet bağımlılığı durumu karşılaştırıldığında günlük 3 saatten az online oyun oynayanlarda internet bağımlılığı oranı yüzde 13 iken, bu oran 3 saatten fazla online oyun oynayanlarda yüzde 30,4 olarak açıklanmış.

Araştırmanın en dikkat çeken yönü ise kitap okuyan öğrencilerin daha az bağımlı olduğu…

Bu araştırma ile ilgili çarpıcı sonuçlar ise verilerle net bir şekilde açıklanmış.

Kendine ait cep telefonu olan çocuklarda internet bağımlılığının yüzde 16; cep telefonu olmayanlarda yüzde 11,6…

Araştırmaya katılan öğrencilerin kilo durumları, yaş ve cinsiyete özgü persentil tabloları da kullanılmış. Bu durumda normal persentil değerlerine sahip çocuklarda internet bağımlılığı yüzde 15,4 iken, bu oranın beslenme bozukluğuna sahip çocuklarda yüzde 16,3 olduğu görülmektedir.

Günümüz teknolojisinin nimetlerinden faydalanırken zararlarını da gözardı etmememiz gereken bir gerçektir. Dünyanın her yerinde teknoloji ve internet bağımlılığı her geçen gün artmakta ve bunun için çeşitli araştırmalar yapılarak önlem alınmaya çalışılmaktadır. Bursa’da İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu kayda değer araştırmasını ve verilen sonuçlara göre gençlerimiz için ciddi önlemlerin alınma zamanı geldiğini de görüyoruz.

Bu konuda Dr. Özcan Akan bu bağımlılığın önüne geçilmesi için bir çözüm olarak tüm öğrencilere internet bağımlılığı konusunda eğitim verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İneternet bağımlılığı için Bursa Osmangazi’de uzman psikologlar tarafından Osmangazi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde psikoterapiye alınmaları da ailelere önemle öneriliyor.

Biz de burada hem bu araştırmanın önemini hem de bu süreçte ailelerin ve gençlerin bilgilendirilmesi açısından bu verileri paylaştık.

Sağlıklı bir toplum için, geleceğe umut veren bir nesil için bağımlı bir toplum değil üreten ve yerinde kullanan bir toplumun  şart olduğunun altını çiziyoruz.

Esen kalın…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.