Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gençler İş Peşinde…

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2015 00:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2015 00:53

 

Ülkemizde işsizlikle ilgili istatistikleri 3 ay geriden takip edebiliyoruz. TÜİK en son ağustos ayı verilerini açıkladı, yılın 9 aylık dönemine ilişkin işsizlik verileri 15 Aralık’ta açıklanacak.

Elimizdeki son bilgilere göre işsizlik oranı yüzde 10,1 seviyesinde. İstihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 837 bin kişi artarak 27 milyon 150 bin kişi, istihdam oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 46,8 oldu. İşgücüne katılma oranı ise yüzde 52,1 düzeyinde. Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 35,1 ve kamu istihdamı yüzde 2,6 artmış. 15-25 yaş aralığını kapsayan genç işsizlik oranı geçen yıla göre 0.6 puan gerilemiş olsa da hala yüzde 18.3 seviyesinde ve bu oran kadınlarda yüzde 23.3 düzeyine çıkıyor.

Haftaya 9 aylık durumu göreceğiz bakalım…

Bu bilgilerle birlikte Cumartesi günü, 3-5 Aralık tarihleri arasında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve bu yıl dördüncü kez gerçekleştirilen Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşması etkinliğini ziyaret ettim.

“Bursa iş peşinde” sloganıyla duyurulan etkinliğe gittiğimde şöyle bir durumla karşılaştım;

Fuar alanı girişindeki masalarda toplanmış gençler pürdikkat form dolduruyorlar. İsimleri-soyisimleri, okudukları veya mezun oldukları okul-bölüm, iletişim bilgileri, hobileri vs vs…

Gençlerden birisine yaklaştım, İİBF’de 4. sınıfta okuduğunu ve iktisat bölümü ile çalışma ekonomisi olmak üzere çift ana dal yaptığını belirtip, “Haziran’da mezun olacağım, şimdiden işsizlik korkusu sardı. Hangi pozisyon olursa olsun iş için her yere başvuruyorum” dedi.

Yani aslında, gençler iş peşinde…

Girişte gördüğüm manzaranın bir benzeriyle bu kez Aroma, Bursa Beton, Matlı, Coşkunöz, Çilek Mobilya, Çimtaş, Diniz Johnson, Durmazlar Holding, Erbak Uludağ, Ermetal, Karsan, Korteks, May Tohum, Orhan Holding, Oyak Renault, Özdilek, Bosch, Özhan, Şaypa, Tofaş, Üçge, Ünver Group, Yeşilova Holding, Yeşim, Yılmaz Şirketler Grubu ve daha pek çok firmanın yer aldığı fuar alanını gezerken ve firmaların standlarını ziyaretimde karşılaştım.

Bir firma yetkilisi 3 günde form doldurup cv bırakan ve iş başvurusunda bulunanların sayısının 1700’e ulaştığını söyledi. Arkasından da “maalesef nerdeyse hiçbiri farklı özelliği, artı yönü olmayan düz üniversite mezunu gençler. Bizde işsizlik yok, mesleksizlik var yakınmasının doğruluğunu bir kez daha gördük” diye ekledi.

Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşması otomotivden tekstile, gıdadan hizmet sektörüne kadar değişik alanlarda faaliyet gösteren 165 firmanın 189 stantta katılımıyla bu sene 4. kez düzenlenmiş. Bursa Valiliği başta olmak üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi gibi kamu kurumları ile özel sektörün ortaklığıyla düzenlenen organizasyonda işverenin temsilcileri ile iş gören adayları karşılıklı görüşme imkânı elde ettiler. İŞKUR Bursa Müdürü Kasım Tilki ve ekibi başarılı bir organizasyona imza atmışlar. Ama işsizliğin, hem de genç işsizliğin durumunu ortaya koyması yönüyle de bir o kadar üzücüydü aslında…

Biz yine de bardağın dolu tarafına bakıp emeği geçenleri kutluyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.