Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Genç işsizler ve istihdam…

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2015 01:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2015 01:25

 

 

“6 milyon genç boşta geziyor, üstelik bunların 4.7 milyonu iş de aramıyor.”

Bu tespit, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ulusal ve uluslararası verileri yorumlayarak yaptığı analizde yer alıyor.

TİSK’in OECD ve TÜİK verileri ile yaptığı analiz, genç işsizlerle ilgili durumu ortaya çıkartırken, Türkiye’de 15-29 yaş grubu gençlerin yaklaşık 3’te 1’i eğitimde veya çalışma hayatında yer almadığını ortaya koyuyor.

TİSK’in 2013 yılı verilerini baz alarak yaptığı analize göre, Türkiye’de öğrenim görmeyen ve çalışmayan 5 milyon 936 bin gençten, 4 milyon 221 binini genç kadınlar, 1 milyon 715 binini genç erkekler oluşturuyor. Bu gençlerden 1 milyon 197 bini iş ararken, 4 milyon 739 bin genç iş de aramıyor.

Buna göre, OECD verileri Türkiye’deki “ne öğrenim gören, ne de çalışan gençler” sorununun aslında genç kadınların durumundan kaynaklandığına işaret ediyor. Türkiye’de genç kadınların yüzde 45.2’si hem eğitim hem de istihdam dışı kalırken, bu oran genç erkeklerde yüzde 17.6 düzeyinde. Söz konusu oran, genç erkekler açısından yüzde 13.3 olan OECD ortalamasına yakın. Buna karşılık genç kadınlarda yüzde 17.7 olan OECD ortalamasının neredeyse üç katı. Eğitimde olmayan ve çalışmayan genç kadınlara ait bu oranla Türkiye açık ara OECD birincisi.

TİSK’in değerlendirmesinde ayrıca şu tespitlerde bulunulduğunu da aktaralım;

Gençlerin NEET (boşta gezerlik/atalet) oranı, ülkemizde yıllar içerisinde azalmakta, ancak genç sayısı da nüfus artışı ile birlikte artmaktadır. Dolayısıyla belirtilen rakamların bugün de büyük ölçüde geçerliliğini koruduğu düşünülmektedir. ‘Boşta gezer gençlik’ sorununun genç kadınlarda yoğunlaştığı görülmektedir. Pasif oranının yüzde 80 olduğu varsayımıyla, en az 3 milyon 500 bin genç kadının eğitimden ve çalışma hayatından uzak olduğu, ekonomik ve sosyal dışlanmaya maruz kaldığı anlaşılmaktadır. Bu önemli nüfus kitlesinin ekonomiye kazandırılması, işbaşına gelecek yeni hükümetin işveren kesimiyle birlikte ele alması gereken başlıca konulardan biridir.”  

TİSK bunları paylaşırken, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) da bu yılın Haziran ayı verileri itibariyle sigortalı ücretli istihdamı, kadın istihdamı, işyeri, esnaf, çiftçi ve kamu çalışanı sayısında aylık ve yıllık en fazla artış gösteren iller ve sektörlerle ilgili bilgileri içeren İstihdam İzleme Bültenini yayınladı.

Bültende yer alan son bir yılda değişen veriler şöyle;

-Kayıtlı istihdam 1 yılda 682 bin kişi arttı ,

-88 sektörün 31’inde kayıtlı istihdam azaldı (Ham Petrol ve Doğalgaz Çıkarım -%54, Kömür ve Linyit Çıkartılması -%36.5, Madenciliği Destekleyici Hizmet -%17.7, Bilimsel Araştırma ve Geliş.Faal. -%15.6),

-Otomotiv üretimi sektörü 1 yılda istihdamı en fazla artan imalat sanayi sektör oldu

-Sigortalı çalışan kişi sayısındaki artışta ilk 5 il, İstanbul(162.986), Ankara(84.794), İzmir(34.963), Bursa(29.904) ve Kocaeli(22.829) olarak sıralandı.

Bültende Bursa’ya özel son 1 yıllık bazı veriler de şöyle yer alıyor;

Bursa,

-Kadın istihdam oranında % 29.6 ve Kadın esnaf oranında %25.2 ile 11.

-Esnaf sayısı artışında 13.

-Kamu çalışan sayısı artışında 9.

-İşyeri sayısı artışında 5.

-İşsizlik ödeneğine başvuruda 2.

-Çiftçi sayısı azalışında 8.

sırada bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.