Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gelişim dönemlerine göre oyuncak seçimi nasıl olmalıdır?

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2019 00:01

Yapılan bilimsel araştırma ve açıklamalara göre çocukların oynaması için seçilen oyuncakların, çocuğun gelişiminde önemli yerinin varlığını gösteriyor. Bu nedenle ‘’ne alırsak hoşuna gider,oynar’’ diye düşünmemelisiniz.  Çocuğunuzun gelişimine göre doğru oyuncağı alıp almadığınızdan emin olmalısınız. Oyuncak seçiminde yaş grubuna uygun ve eğitici, bir amacı olan oyuncaklar tercih edilmeli ve ebeveynler çocukları bu anlamda yönlendirerek rehber olmalıdır.

Oyuncaklar çocukların tüm gelişim alanlarına katkıda bulunur. Oyun hamurları, Kutular, bisiklet, puzzle, küpler, kürek ve el arabaları motor gelişimine, çeşitli lego ve puzzleler bilişsel gelişimine, Sesli ve konuşan oyuncaklar dil gelişimine,  bebekler, giydirilip çıkarılan giysiler, araba, kamyon, kitaplar sosyal gelişimine katkı sağlar. Boyama kalemleri, diğer boyama gereçleri, kitaplar, kağıtlar, makaslar, kilden hamurlar vb. oyuncaklar ise yaratıcılık ve hayal gücünün gelişmesini sağlar.

0 – 12 AY : Bebekler ilk aylarda daha çok işitsel algılarının güçlü olması nedeniyle yatağına asılan müzikli oyuncaklar, çıngıraklar, sesli müzikli kitaplara daha çok ilgi duyar. Burada dikkat edilmesi gerekn nokta küçük parçalı oyuncakların bulundurulmamasıdır. İlerleyen zamanlarda görme duyusununda harekete geçtiği dönemlerde zıt renkler, fosforlu renkler ve parlak renkleri bulunduran oyuncaklarda dikkatini çekmeye başlar.  Altıncı aydan itibaren bebeklerin hareketlenmesi ile birlikte; Oyuncak bebekler, plastik veya tahta tekerleği olan araba, atıp tutmak için plastik toplar, üzerinde yuvarlanacak geniş yataklar, büyük parçalı puzzleler ile oynamaya başlarlar.

1 – 3 YAŞ:  Bu dönem de çocukların yürümeye başladığı zamana denk gelir. Hikaye anlatılmasından hoşlanır,insanlarla sözel iletişime başlarlar. Bu yaş grubuna hitap eden şarkılar, çizimler, pastel boyalar, oyuncak bebek arabaları, içi doldurulmuş gerçeğe daha yakın plastik veya tahta taşıtlar, kule veya benzeri aktiviteler için küçük karton kutular, 4-12 parçalı puzzle, renk, koku ve şekil büyüklüğüne göre dizilebilecek objeler, parçalanıp bir araya getirilebilen oyuncaklar, büyük kas gruplarını kullanabileceği oyun grupları, tüneller, vurabileceği kum torbaları, altına yumuşak zeminler yerleştirilen, tırmanabileceği ve binebileceği aletler ilgilerini çeker.

4 – 6 YAŞ: Çocukların okul öncesine başladığı bu dönem, daha çok sosyalleştikleri, akran ve yetişkinlerde dil gelişimininde fazlaca geliştiği bir süreçtir. Oyuncakları paylaşma tutumu bu dönemde başlar. Bu yaş aynı zamanda koleksiyon yaşıdır. Artık bazı oyuncak gruplarını toplar ve biriktirirler. Lego gibi birleştirilerek yapılan maketler, inşa etmeye yarayan küpler, müzik enstrümanları daha büyük yazı tahtaları ve boyama malzemeleri zaman geçirmek istedikleri gruplardandır.

ÇOK DİKKAT !!!!!

Küçük yaş gruplarına küçük parçalı, sert oyuncaklar tehlike arz eder. Büyük yaş gruplarına verdiğiniz iri parçalı oyuncaklarda onların canının sıkılmasınına neden olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.