Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geç saatte yemek yemek

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2018 00:01

Alınan ve harcanan kaloriler arasındaki dengede ibrenin ne yönde olduğu çok önemlidir. Alınan kalori harcanandan fazla ise kilo almak kaçınılmazdır. Tersine, harcanan kalori alınan kaloriden fazla ise kilo kaybedilir. Kilonun sabit kalması alınan ve harcanan kalorilerin aşağı yukarı aynı olması anlamına gelir.

Bu basit matematik gerçeğin yanı sıra yemek saatinin de önemli olup olmadığı uzun yıllardır tartışma ve araştırmalara konu olmuştur.

Gece geç saatlerde yemek yeme alışkanlığının sağlık bakımından olumsuz sonuçları olduğuna dair bir çalışmadan söz etmek istiyorum bu makalemde sizlere.

Philadelphia'daki Perelman Tıp Okulunda yapılan bir çalışma, geç saatlerde yemek yeme alışkanlığı olanların daha şişman olduklarını ortaya koymuş. Bu kişilerin şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin de arttığı anlaşılmış.

Yaşları 23 ile 29 arasında değişen, sağlık sorunu olmayan kişilerde şöyle bir çalışma yapılmış. Bu kişiler 8 haftalık sürelerle, beslenme saatleri bakımından iki farklı tipte beslenmeye tabi tutulmuşlar. Başlangıçta sabah 8 ile akşam 7 arasında, devamında iki hafta ara verilip, daha sonra öğle 12 ile gece 11 arasında olacak şekilde iki farklı tipte beslenmişler. Üç ana ve iki ara öğün verilmiş. Her iki grubun uyku süreleri ve aldıkları kaloriler eşit tutulmuş.

İlk 8 haftanın başında, sonunda ve ikinci 8 haftanın başında ve sonunda olmak üzere dört kez vücut ağırlıkları ölçülmüş, kan tetkikleri yapılmış. Geç saatte yemek yiyenlerde diğer gruba göre kilo artışı olduğu belirlenmiş.

Gece geç saatlerde yemek yendiğinde üretilen karbondioksit artarken tüketilen oksijen miktarı azalmış. Yani metabolik faaliyetlerin hızında azalma olmuş.

Geç saatte yemek yiyenlerin biyolojik saatlerinde bozulma olmasının risk artışının sebepleri arasında olabileceği düşünülmüş.

Gün içinde erken saatlerde yemek yiyenlerde iştah arttıran hormon sabah saatlerinde, iştahı baskılayan hormon geç saatlerde zirveye ulaşmakta. Bu nedenle, erken saatlerde yemek yeme alışkanlığı olanlar kendilerini daha uzun süre tok hissetmekteler.

Kültürümüzün bir parçası haline dönüşmekte olan gece ziyafetlerinde bu yazdıklarımı hatırlamakta yarar var.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.