Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gebelerde tiroid hastalıkları

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2018 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.07.2018 00:05

Her bin hamileden 20-30 kadarında hafif, 3-5 kadarında ise belirgin tiroid tembelliğine ( Hipotiroidi ) rastlanır. En sık nedeni hamile olmayanlarda olduğu gibi Hashimoto hastalığıdır.

     Belirgin hipotiroidisi olan hamilelerde hem bebek hem de anne için sorunlar çıkabilir. Erken doğum, hatta düşük görülebilir. Kol ve bacaklarda kasılmalar, geçici bilinç kaybı ve yüksek tansiyonla karşımıza çıkan, halk arasında gebelik zehirlenmesi adı verilen  sara nöbetine benzeyen tablo görülebilir. 

     Hipotiroidili annelerin bebekleri ortalamanın çok altında bir ağırlıkta doğabilir, bazı bebekler ise solunum sıkıntısı ile hayata merhaba diyebilir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında farkına varılmamış ya da tedavi edilmemiş tiroid tembelliği nedeniyle bebeklerin zihinsel gelişiminde de problem olabilir. Belirgin olmadığı için gözden kaçabilen tiroid tembelliğinde de bütün bunlara rastlanabilir. 

     Bazen Hashimoto hastalığına rağmen tiroid fonksiyon testleri normal sınırlarda olabilir. Bu durumlarda da hem anne hem bebekte tiroid tembelliğinde görülen sorunlarla karşılaşılması ihtimali vardır.

     Tiroid tembelliğinin tedavisi anne ve bebekte sorun rastlanması ihtimalini azaltır. Hatta tiroid fonksiyon testleri normal olan Hashimoto tanılı hastalar tedavi edilirse düşük ihtimalinin azaldığını gösteren çalışmalar vardır.

     Hamilelerde hipertirodizm görülme sıklığı her bin hamilelikte 2 -4 kadardır. Zehirli guatr ( hipertiroidizim ) belirtileriyle hamileliğin ilk aylarındaki belirtiler benzediği için bazen farkına varılamaz. Ayrıca hamilelikte bazen geçici ve doğal zehirli guatr tablosu görülebileceğini bilmek ve gerçek tirotoksikoz ile bunu ayırt etmek gerekir.

     Hamilelikteki zehirli guatr, aynen tiroid tembelliğinde olduğu gibi gebelik zehirlenmesine yol açabilir. Tedavi yapılmazsa bebeklerin düşük kilolu doğmalarına ve beyin gelişimlerinin geri kalmasına, zehirli guatra, nadiren de tiroid tembelliğine yol açabilir.

     Özetle, hamilelerde tiroid fonksiyonları hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı bakımından çok önemlidir. 

     Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.