Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Futbolcu sporcu mu?

Yazının Giriş Tarihi: 20.08.2019 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.08.2019 00:05

Fenerbahçe’de nefesler tutuldu; o geliyor…

Galatasaray’dan yılın bomba transferi…

Beşiktaş ezber bozdu; İşte yeni transfer…

O kulüp bunu aldı,

Bu kulüp şunu renklerine bağladı,

Şu kulüp transfere çok hızlı başladı,

Yıldız futbolcu bilmem kaç yüz bin dolarla artık bilmem ne sporlu

Bir yıl sonra…

Takımlarımız bu yılda çeyrek final yüzü göremedi, Avrupa kupalarından elendik…

Arada bir sayılı mucizeler olsa da, durum her sene böyle.

Yanılıyor olmayı çok isterim ama büyük olasılıkla bu sene de öyle olacak.

Spor denilince sadece futbolu düşünen bir ülkenin uzmanları(!)pek bol olan bu spor dalında ki makus talihi nedense hiç değişmiyor.

Anlı şanlı spor yorumcuları ki hemen hepsi sadece futbol yazıyor.

Çoğu da sadece skor yazıyor ya…

Kadın, genç, engelli sporcuların son yıllarda çeşitli spor dallarında ki uluslararası başarıları ile birkaç cılız manşet dışında kimsenin ilgilendiği yok.

Mesela mı?

Hadi yazıvereyim birkaç mesela.

Mesela, Yasemin Adar (Güreş); milli sporcu, 2016 ve 2017’deki Avrupa Şampiyonaları’nda altın madalyayı Türk sporuna kazandırdı. Adar ayrıca Paris’te düzenlenen 2017 Dünya Güreş Şampiyonası’nda da 75 kg’da birincilik kürsüsünün sahibi oldu.

Mesela; Serap Özçelik Arapoğlu (Karate); 2018 Akdeniz Oyunları’nda ise bronz madalya kazandı. Milli sporcu en büyük başarısını ise Kasım 2018’de Madrid’de düzenlenen Dünya Karate Şampiyonası’nda gümüş madalyanın sahibi olarak gösterdi.

Mesela, Yasemin Ecem Anagöz (Okçuluk); 2018 Akdeniz Oyunları’nda bronz madalyanın sahibi oldu. Milli okçu Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından 2018’de Yılın Kadın Okçusu ödülüne layık görüldü.

Mesela; Zübeyde Süpürgeci (Para Atletizm); 2018 Para Atletizm Avrupa Şampiyonası’nda T54 kategorisinde 200 metrede 30.96’lık derecesiyle altın madalyaya uzandı aynı zamanda şampiyona rekorunun da yeni sahibi oldu.

Mesela, Şahika Ercümen (Serbest Dalış); 2006’da katıldığı Serbest Dalış Dünya Şampiyonası’nda Türkiye rekorunu kıran başarılı sporcu, Şubat 2019’da Antarktika’da dalış yapan ilk Türk sporcu olma unvanını da elde etti.

Mesela, Nisanur Erbil (Eskrim); En büyük başarısını Şubat 2019’da yaşadı. Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda mücadele eden başarılı sporcu, altın madalyayı Türk sporuna kazandırmayı başardı.

Mesela, İrem Yaman (Tekvando); Başarılı sporcu son olarak ABD Açık Tekvando Turnuvası’nda Türk sporuna altın madalya kazandırmayı başardı.

Mesela, 18 Yaş Altı Basketbol Milli Takımımız; 5.08.2019 Yunanistan’ın Volos kentinde düzenlenen FIBA 18 Yaş Altı Erkekler Avrupa Şampiyonası’nda mücadele eden millilerimiz Avrupa ikincisi oldu.

Mesela, Ali Topaloğlu (Özel sporcu); Finlandiya'nın Tampera kentinde düzenlenen Down Sendromlular Avrupa Atletizm ve Masa Tenisi Şampiyonası'nda sahaya çıkan Down Sendromlu Özel Sporcu Ali Topaloğlu, gülle atmada dünya rekoru kırdı.

Mesela, Dilara Çevik (özel sporcu); Down Sendromlu Dilara Çevik, gülle atmada 4.78 metre ve disk atmada 13.12 metre atarak Avrupa Şampiyonu olarak 2 altın madalya kazandı. Dilara ayrıca 100 metrede 25,32 saniye ile 2’nci, cirit atmada 8.93 metre ile 2’nci, uzun atlamada 1.48 metre ile 2’nci ve 400 metrede 2,25 ile 2’nci olarak toplamda 2 altın, 4 gümüş madalya olmak üzere 6 madalyanın sahibi oldu.

Mesela, Türk erkek voleybol takımımız; Estonya'nın başkenti Tallinn'de düzenlenen CEV Avrupa Altın Lig Dörtlü Finali'nde şampiyon olan, grup maçları da hesaba katıldığında 8'de 8 yaparak ve hiç yenilmeden voleybol tarihimizde ilk kez namağlup şampiyon oldu.

Mesela; (hadi bir tane da futbolcu olsun aralarında diye yazıyorum) Melike Pekel (Futbol); Türkiye Kadın Milli Futbol Takımı’nın 10 numarası Melike Pekel Avrupa’nın en güçlü takımlarından Paris Saint Germain’e transfer edildi. Ağustos 2015’ten beri ay-yıldızlı formayı da taşıyan başarılı sporcu, günümüzde Bordeaux için mücadele ediyor.

Mesela; Estonya’da düzenlenen Dünya Gençler Güreş Şampiyonası grekoromen stil 60 kiloda Milli güreşçimiz Kerem Kamal dünya şampiyonu oldu.

Meselalar çok.

Ben bu kadarını yazdım.

İyi de neden yazdım?

Yazdım çünkü

Geçenlerde beş altı kişiden oluşa bir genç gruba satranç oyuncusu, yüzücü ve futbolcunun hangisi sporcudur diye sorduğumda eksiksiz hepsinden yüzücü yanıtını aldım.

Hadi satrancın bir beyin sporu olduğunu anlatabilme çabasının daha çok başındayız gençlerin satranç oyuncusunu sporcudan saymamalarını anlarım.

Fakat ilginç olan futbolcuyu da kulüplerin çoğunun adlarının ardında spor yazdığı halde sporcu yerine koymadılar ki bunda da son derece haklılar.

Ama yüzücünün sporcu olduğu konusunda ise tam mutabakat sağladılar.

Aslında gençlerde ki bu algıyı hiç yadırgamamak gerekiyor;

Futbol sahaları arena oldukça, spor denilince sadece futbolu anlayan onu da spor olmaktan çıkartıp garip cümleleri ile yorumlamaya çalışan, ahkam kesen, siyasete bulaştıran sonra da bir yerlerden alkış bekleyen, aslında dünya da kaç spor dalı olduğunu bile bilmeyen ama gazetelerde spor yazarı diye klavye tuşlayan, ekranlarda iki kelimeyi bir araya getiremeyip rol kesenler çoğaldıkça, futbolcunun sportif özelliğinden çok aldığı transfer parası akıllarda kalıyorsa, futbol spor olmaktan çıkıp bahis oluyorsa gençlerin aklına hiç gelmez futbolcunun sporcu olabileceği.

Şimdi ligler de başladı.

Yaşadı futbol ulemaları.

Sahi bu sene kim şampiyon olacak?

Şaka şaka sormadım.

Onu spordan başka her şey belirliyor zaten…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.